Iatropedia

Μια απλή αιματολογική δείχνει πόσο κινδυνεύει μία γυναίκα από καρδιακό και εγκεφαλικό τα επόμενα 30 χρόνια

The female nurse takes blood from a male patient, while he lay on the examination table in the medical examination room

Μελέτη έδειξε για πρώτη φορά ότι από μία απλή γενική εξέταση αίματος μπορεί να εκτιμηθεί ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου στις γυναίκες τις επόμενες τρεις δεκαετίες

Ο κίνδυνος καρδιακών παθήσεων που διατρέχει μια γυναίκα και η ανάγκη λήψης φαρμακευτικής αγωγής για προληπτικούς λόγους θα πρέπει να αξιολογούνται όταν είναι στα 30 της και όχι αρκετά μετά την εμμηνόπαυση όπως συμβαίνει τώρα, υποστηρίζουν ερευνητές.

Παρουσιάζοντας τα ευρήματα μελέτης στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας στο Λονδίνο, οι ερευνητές είπαν ότι η μελέτη έδειξε για πρώτη φορά ότι από μία απλή αιματολογική εξέταση μπορεί να εκτιμηθεί ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου στις γυναίκες τις επόμενες τρεις δεκαετίες.

«Αυτό είναι καλό για τους ασθενείς πρώτα και κύρια, αλλά είναι σημαντικές πληροφορίες και για τις εταιρείες που παράγουν φάρμακα για τη μείωση της χοληστερόλης, αντιφλεγμονώδη και φάρμακα που μειώνουν τις λιποπρωτεΐνες – οι συνέπειες για τη θεραπεία είναι ευρείες», ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης, Δρ Paul Ridker του Brigham and Women’s Hospital στη Βοστώνη.

Οι τρέχουσες κατευθυντήριες γραμμές «προτείνουν στους γιατρούς οι γυναίκες γενικά να μην παίρνουν προληπτικά φάρμακα πριν από τα 60 και τα 70 τους. Τα νέα αυτά δεδομένα… καταδεικνύουν ξεκάθαρα ότι οι οδηγίες αυτές πρέπει να αλλάξουν», ανέφερε ο Ridker, σύμφωνα με το Reuters.

«Πρέπει να προχωρήσουμε πέρα ​​από τη συζήτηση για τον κίνδυνο που διατρέχουν τα επόμενα 5 ή 10 χρόνια», πρόσθεσε.

Οι 27.939 συμμετέχουσες στη μακροπρόθεσμη μελέτη Women’s Health Initiative έκαναν εξετάσεις αίματος μεταξύ 1992 και 1995 για τον προσδιορισμό της χοληστερόλης λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας (LDL-C ή «κακή χοληστερόλη»), που αποτελούν ήδη κομμάτι του προληπτικού ελέγχου υγείας.

Εξετάστηκαν επίσης για C-αντιδρώσα πρωτεΐνη υψηλής ευαισθησίας (hsCRP), έναν δείκτη φλεγμονής των αιμοφόρων αγγείων, και λιποπρωτεΐνη α (Lp(a)), έναν γενετικά καθορισμένο τύπο λίπους.

Τι έδειξε η μελέτη

Σε σύγκριση με τον κίνδυνο που διέτρεχαν οι γυναίκες που είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα στους δείκτες αυτούς, ο κίνδυνος για μείζονα καρδιαγγειακά συμβάντα, όπως καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό, τα επόμενα 30 χρόνια ήταν 36% μεγαλύτερος στις γυναίκες με τα υψηλότερα επίπεδα LDL-C, 70% μεγαλύτερος στις γυναίκες με υψηλότερα επίπεδα hsCRP και 33% μεγαλύτερος σε εκείνες με τα υψηλότερα επίπεδα λιποπρωτεΐνης α.

Οι γυναίκες στις οποίες και οι τρεις δείκτες ήταν στο υψηλότερο εύρος είχαν 2,6 φορές περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν σημαντικό καρδιαγγειακό επεισόδιο και 3,7 φορές περισσότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό μέσα στις επόμενες τρεις δεκαετίες, σύμφωνα με παρουσίαση της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο The New England Journal of Medicine.

«Οι τρεις βιοδείκτες είναι πλήρως ανεξάρτητοι ο ένας από τον άλλο και αποκαλύπτουν διαφορετικά βιολογικά ζητήματα που αντιμετωπίζει κάθε γυναίκα ξεχωριστά», ανέφερε ο Ridker.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Βόλος: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τα νεκρά ψάρια στον Παγασητικό

Ozempic: Πέρα από το αδυνάτισμα, η σεμαγλουτίδη μπορεί να σας «προστατεύσει» από καρδιακή ανεπάρκεια και COVID-19

Μάθιου Πέρι: Αποδέχθηκε την ομολογία ενοχής γιατρός που κατηγορείται για τον θάνατό του