Η αϋπνία δεν είναι μόνο εξουθενωτική, μπορεί να αποβεί και επικίνδυνη: ερευνητές του Κέντρου Διαταραχών Ύπνου στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, θέλησαν να διαπιστώσουν την σχέση της συγκεκριμένης διαταραχής και του κινδύνου πρόωρου θανάτου και ανακάλυψαν ότι τα άτομα που πάσχουν από αϋπνία πάνω από 8 χρόνια έχουν 58% περισσότερες πιθανότητες για μειωμένο προσδόκιμο ζωής.
Αντίθετα με την διαλείπουσα αϋπνία που έχει μικρή διάρκεια και συνήθως σχετίζεται με άγχος για επικείμενα γεγονότα, π.χ. μια σημαντική συνέντευξη για δουλειά ή πριν από εξετάσεις, η χρόνια παραλλαγή της είναι ένα παρατεταμένο βασανιστήριο που διαταράσσει τον ύπνο αρκετές νύχτες την εβδομάδα. Μπορεί να κρατήσει για μήνες, ακόμη και χρόνια, με συνηθέστερες αιτίες την εναλλαγή βαρδιών στην δουλειά, κακές συνήθειες ύπνου και την φαρμακευτική αγωγή.
Η έρευνα παρακολούθησε την πορεία 1.409 ενηλίκων που είχαν λάβει μέρος στην επιδημιολογική μελέτη της Τουσόν για την αποφρακτική νόσο των αεραγωγών (ΤΕSAOD) σε βάθος χρόνου που έφθανε τα 38 έτη. Η ανάλυση κρυοσυντηρημένων δειγμάτων αίματος των συμμετεχόντων σε συνάρτηση με παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, το βάρος, η άσκηση, το κάπνισμα και η χρήση υπνωτικών έδειξε ότι η χρόνια αϋπνία αποτελεί απειλή για την ζωή.
Μάλιστα οι επιπλέον θάνατοι στην ομάδα των ατόμων με χρόνια αϋπνία οφείλονταν σε καρδιοπνευμονικούς παράγοντες παρά στον καρκίνο. Επίσης, τα επίπεδα μιας πρωτεΐνης (CRP) που ανιχνεύθηκαν στα δείγματα αίματος της ομάδας υψηλού κινδύνου αποτελούν έναν ακόμη δείκτη θνησιμότητας. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η κατανόηση της σχέσης χρονίας αϋπνίας και πρόωρου θανάτου θα συμβάλει στην καλύτερη ενημέρωση των ατόμων που δυνητικά κινδυνεύουν περισσότερο.