Iatropedia

Μια νέα σελίδα συνεργασίας μεταξύ υπουργείου Υγείας και ΣΦΕΕ

"Ναι μεν, αλλά..." είναι η αντίδραση του ΣΦΕΕ στις σημερινες δηλώσεις Παναγιώτη Κουρουμπλή γαι το Φάρμακο. Θεωρούν από την μία πλευρά ότι εγκαινιάζεται μια νέα εποχή στις σχέσεις της φαρμακοβιομηχανίας με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, αλλά "η φαρμακοβιομηχανία καλείται να σηκώσει ένα δυσανάλογα μεγάλο φορτίο...".

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Αφού πρώτα τονίσουν το γεγονός ότι δεν μπορεί να καλυφθεί ο προϋπολογισμός του Φαρμάκου με 2 δισ ευρώ ετησίως, γεγον΄ςο που οι ίδιοι είχαν επισημάνει και στην προηγούμενη κυβέρνηση, τα μέλη του ΣΦΕΕ χαρακτηρίζουν τις σημερινές ανακοινώσεις «κάποια καλά βήματα» αλλά περνούν στην παράθεση των δικών τους επιχειρημάτων…

Συγκεκριμένα αναφέρουν ότι «για κάθε 100 εκατ. ευρώ μείωση στη φαρμακευτική δαπάνη, το Κράτος χάνει συνολικά από τα δημόσια έσοδα 47 εκατ. ευρώ και 350 θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης στον κλάδο της Υγείας».

Διαβάστε εδώ την ανακοίνωση του ΣΦΕΕ:

Οι εταιρίες- μέλη του ΣΦΕΕ έχουν επανειλημμένα επισημάνει ότι η φαρμακευτική δαπάνη, όπως είναι διαμορφωμένη σήμερα στα 2 δισ. ευρώ, δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του πληθυσμού και οδηγεί στα άκρα τη βιωσιμότητα του συστήματος Υγείας και θα πρέπει να ανέλθει στα 2,2- 2,3 δισ. ευρώ. Σήμερα η χώρα μας διαθέτει τη χαμηλότερη κατά κεφαλήν δημόσια φαρμακευτική δαπάνη στην ΕΕ ,- 179 ευρώ έναντι 320 στην Ευρώπη- ενώ παράλληλα το Ελληνικό Δημόσιο στερείται πολύτιμα έσοδα, καθώς για κάθε 100 εκατ. ευρώ μείωση στη φαρμακευτική δαπάνη, το Κράτος χάνει συνολικά από τα δημόσια έσοδα 47 εκατ. ευρώ και 350 θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης στον κλάδο της Υγείας.

Οι αλλαγές οι οποίες ανακοίνωσε σήμερα ο Υπουργός Υγείας περιέχουν ορισμένα θετικά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση και εξασφαλίζουν καθαρούς και διαφανείς κανόνες, είναι μακριά ωστόσο από την επίλυση των κεντρικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η φαρμακοβιομηχανία, η οποία ακόμη μια φορά καλείται να σηκώσει ένα δυσανάλογα μεγάλο φορτίο, την ίδια στιγμή που έχουμε εξαντλήσει κάθε δυνατότητα ώστε να μην φτάσει στον Έλληνα ασθενή το μέγεθος του προβλήματος από την καθυστέρηση αποπληρωμής των χρεών προς τις εταιρίες, το οποίο σωρευτικά έχει ανέλθει στο 1,05 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, η ενεργοποίηση ενός νέου κλιμακωτού rebate όγκου βάσει της αρχής της αναλογικότητας είναι μεν προς τη σωστή κατεύθυνση και αποκλείει την ανάγκη θέσπισης κλειστών προϋπολογισμών, αλλά θα πρέπει το Υπουργείο να διασφαλίσει ότι το σύνολο των εκπτώσεων (rebate) και υποχρεωτικών επιστροφών (clawback) που θα κληθεί η φαρμακοβιομηχανία να καταβάλει το 2015 δεν θα υπερβεί τα όρια του 2014 δεδομένου ότι ο συνολικός προϋπολογισμός παραμένει ακόμα στα χαμηλά επίπεδα των 2 δισ. ευρώ τα τελευταία 2 χρόνια. Υψίστης σημασίας είναι και οι παρεμβάσεις και τα μέτρα που οφείλει το Υπουργείο να πάρει άμεσα για τον έλεγχο της συνταγογράφησης και τον περιορισμό της σπατάλης.

Ο Κλάδος μας έχει έμπρακτα αποδείξει αυτά τα δύσκολα χρόνια της ύφεσης ότι τηρεί την ηθική του δέσμευση προς την κοινωνία η οποία δοκιμάζεται και είναι στο πλευρό της Πολιτείας για την διασφάλιση του κοινωνικού αγαθού της Υγείας. Στάση την οποία, μεταξύ άλλων, καταδεικνύει το γεγονός ότι το 2014 κατά το οποίο η κρατική συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη ανήλθε σε 2δισ. ευρώ, η συμμετοχή της φαρμακοβιομηχανίας στη δαπάνη ήταν 530εκατ. ευρώ μέσω των διαφόρων rebates και του clawback, αντιμετωπίζοντας παράλληλα την τραγική συνέπεια του PSI (1 δισ. €) και παραμένοντας αταλάντευτα συνεπείς στις φορολογικές υποχρεώσεις, οι οποίες προέκυπταν από τα απλήρωτα τιμολόγια.

Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας θα πρέπει άμεσα να ανταποκριθεί στις επείγουσες ανάγκες χωρίς να παραγνωρίζει τις προτάσεις του Κλάδου. Με προτεραιότητα την ασφάλεια των ασθενών, την απρόσκοπτη και ισότιμη πρόσβαση όλων σε νέες θεραπείες και την υποστήριξη του ιατρικού προσωπικού. Για ένα δίκαιο, σύγχρονο και βιώσιμο σύστημα Υγείας, το οποίο αποτελεί τον κοινό μας στόχο και το πεδίο για συνεννόηση.