Iatropedia

Μία νεκρή από γαστρεντερίτιδα στη Μαγνησία και εισαγγελική παρέμβαση για τα κρούσματα

Help, healthcare and a doctor with a patient in surgery for pulse, holding hands or support. Hospital, medicine and closeup of a surgeon in theater with a person for consultation or medical nursing

Η γαστρεντερίτιδα που εμφανίστηκε ξαφνικά σε δεκάδες ανθρώπους σε δυο χωριά στη Μαγνησία, προκάλεσε την παρέμβαση του εισαγγελέα.

Μία γυναίκα που εισήχθη με γαστρεντερίτιδα και σηπτικό σοκ στο νοσοκομείο Βόλου κατέληξε σήμερα τα ξημερώματα και ερευνάται αν ο θάνατός της συνδέεται με τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας που καταγράφηκαν τις τελευταίες ημέρες στην Μαγνησία.

Η 91χρονη γυναίκα από τον Αλμυρό Βόλου κατέληξε μετά από ανακοπή από σηπτικό σοκ και διερευνάται αν ο θάνατός της έχει σχέση με την γαστρεντερίτιδα.

Όπως αναφέρει ο taxydromos.gr, το οποίο επικαλείται την ενημέρωση από τη διοίκηση του νοσοκομείου, από τις 27 Μαΐου μέχρι και σήμερα έχουν φτάσει στο Αχιλλοπούλειο 34 ασθενείς, εκ των οποίων 20 παιδιά και 14 ενήλικες. Από αυτούς νοσηλεύτηκαν 12 παιδιά στη παιδιατρική κλινική και 5 ενήλικες (4 στην Β’ Παθολογική και 1 στη ΜΕΘ).

Σήμερα, νοσηλεύονται 8 παιδιά και 3 ενήλικες, οι δύο στη Β’ Παθολογική και ένας στη ΜΕΘ. Ο ασθενής που νοσηλεύεται στη ΜΕΘ είναι λόγω κρανιοεγκεφαλικής κάκωσης από πτώση λόγω αισθήματος αδυναμίας από την γαστρεντερίτιδα.

«Μια ασθενής που εισήχθη με σηπτικό σοκ και συμπτώματα γαστρεντερίτιδας στις 18:30 2/6 και απεβίωσε 3/6 4:20 από την περιοχή του Αλμυρού», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Τα 7 παιδιά που νοσηλεύονται στην παιδιατρική κλινική έχουν καλή κλινική εικόνα ενώ το 1 που προσήλθε 31/05 σε πιο σοβαρή κατάσταση έχει βελτιωμένη κλινική εικόνα. Από τις 8:00, σήμερα Δευτέρα, δεν υπάρχει κάποιο νέο περιστατικό.

Δείτε επίσης: Σαλμονέλα: Πώς μολύνθηκαν από το νερό δύο χωριά στη Μαγνησία, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ

Σε συναγερμό τέθηκαν και οι εισαγγελικές αρχές μετά τα δεκάδες κρούσματα που εκδηλώθηκαν σε δύο χωριά του νομού Μαγνησίας, στον δήμο Ρήγα Φεραίου, ενώ η γαστρεντερίτιδα που προκλήθηκε συνδέθηκε με το νερό της περιοχής.

Όπως αναφέρει ο taxydromos.gr, μετά από έλεγχο της Διεύθυνσης Υγείας της Π.Ε. Μαγνησίας διαπιστώθηκε μικροβιακή επιβάρυνση στο νερό των χωριών Στεφανοβίκειο και Ριζόμυλο, με αποτέλεσμα ο ΕΟΔΥ να κρίνει ακατάλληλο προς πόση και ανθρώπινη χρήση το νερό.

Υπενθυμίζεται πως κλιμάκιο του ΕΟΔΥ βρίσκεται σήμερα στην περιοχή και τα κρούσματα μόλυνσης από σαλμονέλα αναμένεται να ξεπεράσουν τα 100. 

Σε εξέλιξη βρίσκεται και ο εργαστηριακός έλεγχος κλινικών δειγμάτων στο ΓΝ Βόλου, ενώ οι επιστήμονες είναι πλέον βέβαιοι πως η γαστρεντερίτιδα στους κατοίκους προέρχεται από τη μόλυνση του νερού. Οι αρχές είναι κατηγορηματικές και ως προς το εξής: Η μόλυνση του νερού δεν σχετίζεται με την κακοκαιρία Daniel που έπληξε την περιοχή το περασμένο φθινόπωρο.

Δείτε επίσης: Γαστρεντερίτιδα από σαλμονέλα: Πόσο σοβαρή είναι και τι επιπλοκές μπορεί να έχει

Φωτογραφία iStock