Αν και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έχει να διαχειριστεί ένα ιδιαίτερα προκλητικό έργο στο Υπουργείο Υγείας, ως σκληροτράχηλος “επιθεωρητής Κάλαχαν” της πολιτικής ζωής του τόπου, αποδέχθηκε εύκολα αυτήν την πρόκληση.
Συνηθισμένος στις “καυτές καρέκλες”, αφού βρέθηκε επί 4 θητείες στη θέση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, φαίνεται αποφασισμένος να φέρει εις πέρας το χαρτοφυλάκιο που του έχει ανατεθεί.
Κι αυτό δεν είναι άλλο από τη μεγάλη μεταρρύθμιση της Υγείας, την οποία έχει προαναγγείλει αλλά και υποσχεθεί στους πολίτες, ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Μια μεταρρύθμιση, που δεν αποκλείεται να φέρει αντιμέτωπο τον νέο υπουργό με την ανάγκη κατάργησης των θεμελιωδών αρχών της σύστασης του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) από το ΠΑΣΟΚ και τον αείμνηστο Γ. Γεννηματά.
Για τις επικείμενες αλλαγές θα απαιτηθεί, για παράδειγμα μεταξύ άλλων, η κατάργηση στην πράξη της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των εργαζομένων στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, μια υπόθεση που δεν αποκλείεται να φέρει τον Μ. Χρυσοχοΐδη σε σύγκρουση με το συνδικαλιστικό κίνημα, το οποίο είναι ιδιαίτερα ισχυρό στην Υγεία.
Δείτε επίσης: Η νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και το χαρτοφυλάκιο με τα «καυτά» θέματα του ΕΣΥ
Μ. Χρυσοχοΐδης: Η εμπειρία του στην Υγεία και τα έμπειρα στελέχη της Αριστοτέλους
Η επαφή του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη με το -άγνωστο μέχρι σήμερα γι’ αυτόν- αντικείμενο της Υγείας περιορίζεται στο “φάρμακο” και συγκεκριμένα στα ζητήματα κοστολόγησης με τα οποία ήρθε σε επαφή ως υφυπουργός Εμπορίου στην κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου (1994-1996) και με υπουργό τον Κ. Σημίτη.
Την σημερινή του απόφαση να δεχθεί τη θέση του Υπουργείου Υγείας την έκανε ευκολότερη η παρουσία έμπειρων στελεχών, τα οποία θα τον πλαισιώσουν και θα υποστηρίξουν την προσπάθεια αναστήλωσης της Δημόσιας Υγείας:
Πρόκειται για την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, αλλά και τους δύο υφυπουργούς: Δημήτρη Βαρτζόπουλο και Μάριο Θεμιστοκλέους.
Όλοι τους έχουν θητεύσει σε σημαντικά πόστα του Υπουργείου Υγείας, τα οποία καλύπτουν όλη την γκάμα των θεμάτων που απασχολούν τους πολίτες:
Η Ειρήνη Αγαπηδάκη, ως γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας και υπεύθυνης για τα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου “Σπ. Δοξιάδης”, διαθέτει σημαντική εμπειρία στον τομέα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας και της προληπτικής ιατρικής.
Ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος, είναι επίσης έμπειρο στέλεχος της υγείας, καθώς έχει βρεθεί ξανά στη θέση του υφυπουργού Υγείας στην κυβέρνηση Λουκά Παπαδήμου, ενώ έχει διατελέσει επίσης, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ψυχικής Υγείας του ΚεΣΥ, Διοικητής της Β’ και Γ’ Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ), αλλά και συντονιστής της Επιτροπής Οικονομικών Θεμάτων και Προμηθειών του Υπουργείου Υγείας.
Ο Μάριος Θεμιστοκλέους, συνεχίζει την πορεία του στο Υπουργείο Υγείας, στο οποίο κατείχε τη θέση του γγ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, αλλά και αυτή του Προέδρου της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας.
Επίσης, συμμετείχε στον συντονισμό της εμβολιαστικής εκστρατείας κατά της πανδημίας του κορονοϊού και ήταν συντονιστής της Ειδικής Συμβουλευτικής Επιτροπής των δωρεών της «Πρωτοβουλίας για την Υγεία» του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος εκ μέρους της Προεδρίας της Κυβέρνησης.
Οι επιμέρους αρμοδιότητες μεταξύ υπουργού, αναπληρώτριας υπουργού και υφυπουργών αναμένεται να προσδιοριστούν τις επόμενες μέρες.
Δείτε επίσης: Υπουργείο Υγείας: Μ. Χρυσοχοΐδης και Ε. Αγαπηδάκη στο «τιμόνι» – Υφυπουργοί: Δ. Βαρτζόπουλος και Μ. Θεμιστοκλέους
Η επιλογή Μητσοτάκη
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τοποθετεί για δεύτερη φορά σε υπουργική θέση τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.
Η πρώτη ήταν στην κυβέρνηση της 8ης Ιουλίου 2019, όταν τον όρισε εξωκοινοβουλευτικό υπουργό Προστασίας του Πολίτη, δείχνοντας ξεκάθαρα την εμπιστοσύνη του προς το πρόσωπο του έμπειρου υπουργού.
Κίνηση που οδήγησε ωστόσο, τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη “εκτός νυμφώνος”, με τη διαγραφή του από το ΚΙΝΑΛ.
Χαρακτηριστικό της εμπιστοσύνης του Κ. Μητσοτάκη ήταν άλλωστε και το προνόμιο που του έδωσε να επιλέξει μόνος του τους συνεργάτες του στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Η εμπιστοσύνη του Μητσοτάκη στον Χρυσοχοΐδη, όμως, προέρχεται και από αλλού.
Ούτε λίγο ούτε πολύ, φέρει το «βαρύ παράσημο» του υπουργού που εξάρθρωσε την τρομοκρατική οργάνωση της 17Ν, αποδεικνύοντας ότι είναι “πολύ πιο σκληρός για να πεθάνει” απ’ ότι φαντάζονται, ή ελπίζουν πολλοί.
Τέλος, ο νυν υπουργός προέρχεται από την κεντροαριστερά και τον κομματικό σωλήνα του ΠΑΣΟΚ.
Η απόφαση για την τοποθέτηση του ξανά στην κυβέρνηση, έρχεται σε ευθεία συνάρτηση με το “άνοιγμα” προς το κέντρο που επιχειρεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με την τοποθέτηση κεντρώων στελεχών σε κρίσιμα υπουργικά πόστα.
Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις -μεταξύ άλλων- της επανυπουργοποίησης του ιδιαίτερα επιτυχημένου Κυριάκου Πιερρακάκη στο Υπουργείο Παιδείας, αλλά και της Λίνας Μενδώνη, που παραμένει αμετακίνητη στο υπουργείο Πολιτισμού για δεύτερη τετραετία.