Μιχάλης Γιαννάκος: «Να αντιμετωπίσουν πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες οι γιατροί που δεν κατήγγειλαν την ενδοοικογενειακή βία»
Επιπτώσεις θα πρέπει να αντιμετωπίσουν οι γιατροί του στρατιωτικού νοσοκομείου, καθώς όταν κλήθηκαν να περιθάλψουν τη σύζυγο του αστυνομικού που κατηγορείται για βιασμό των παιδιών τους, δεν κατήγγειλαν την ενδοοικογενειακή βία που εντόπισαν στις διωκτικές αρχές.
Αυτό υποστηρίζει με δηλώσεις του, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος.
«Σύμφωνα με το άρθρο 130 του νόμου 5090/2024, οι γιατροί έχουν υποχρέωση να αναφέρουν αμελλητί στις αρμόδιες αρχές περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας που πληροφορούνται ή διαπιστώνουν. Αν και δεν υπάρχουν σαφή αποδεικτικά στοιχεία, οι γιατροί καλούνται ως μάρτυρες για να ξεκινήσει η έρευνα», τόνισε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.
Όπως ανέφερε, στην περίπτωση της 35χρονης συζύγου του αστυνομικού, οι γιατροί του στρατιωτικού νοσοκομείου όφειλαν να ειδοποιήσουν τις διωκτικές αρχές, ανεξαρτήτως του αν υπήρχε άμεση παραδοχή ή απόδειξη ενδοοικογενειακής βίας. «Αν ισχύουν οι ισχυρισμοί της γυναίκας, τότε μιλάμε για σοβαρές πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες των γιατρών που γνώριζαν και δεν μίλησαν», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Πρόεδρος ΠΟΕΔΗΝ: «Οι γιατροί του ΕΣΥ είναι εξαιρετικά ευαίσθητοι σε τέτοια θέματα»
Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ υπογράμμισε πως οι γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία του ΕΣΥ είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι σε τέτοια ζητήματα και, όπως έχει αποδειχθεί στο παρελθόν, καταγγέλλουν αμέσως περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας.
«Γιατί λοιπόν σε αυτή την περίπτωση δεν ακολουθήθηκαν οι ίδιες διαδικασίες; Ή μήπως οι γιατροί μίλησαν, αλλά οι διωκτικές αρχές δεν έδωσαν τη δέουσα σημασία; Το στρατιωτικό νοσοκομείο οφείλει να ξεκαθαρίσει τι συνέβη», δήλωσε.
«Τα πέντε παιδιά που είχαν λιγότερα τραύματα ψυχής»
Ο κ. Γιαννάκος τόνισε πως πολλά θα μπορούσαν να αποφευχθούν αν είχαν τηρηθεί οι νόμιμες διαδικασίες. «Αν οι γιατροί είχαν καταγγείλει τον διεστραμμένο αστυνομικό, τα πέντε παιδιά του ίσως σήμερα να είχαν λιγότερα τραύματα ψυχής. Δεν μπορεί η σιωπή να συγκαλύπτει τέτοια εγκλήματα», ανέφερε.
Κατέληξε δε τονίζοντας πως η δικαιοσύνη δεν πρέπει να αποδοθεί μόνο για την οικογένεια της 35χρονης, αλλά και για τη διατήρηση της εμπιστοσύνης των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας και τις διαδικασίες προστασίας θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας.