Οι εργαζόμενοι σε γραφείο θεωρούν πως δουλεύουν με το μυαλό τους. Αληθές, αλλά είναι η μισή μόνο αλήθεια, λέει η Julie Côté, ερευνήτρια κινησιολόγος στο McGill University. «Αν και οι εργαζόμενοι δεν το βλέπουν έτσι, βασικά το εργαλείο δουλειάς τους είναι το ίδιο το σώμα τους, όπως ενός αθλητή» υποστηρίζει. Όπως επισημαίνει, το σώμα τους μπορεί να τραυματισθεί όπως των αθλητών και για τον ίδιο λόγο: υπερβολική χρήση –έως κατάχρηση– ορισμένων μυών.
Για να αποδείξει ότι οι διάδρομοι δεν είναι μόνο χρήσιμοι για να χάνει κανείς βάρος στο γυμναστήριο, η Καναδή ερευνήτρια ζήτησε από τους συμμετέχοντες στο σχετικό πείραμα να δακτυλογραφήσουν επί 90 λεπτά ενώ βάδιζαν ή κάθονταν, την ώρα που μετρούσε την μυϊκή δραστηριότητα στον αυχένα, τους ώμους, τους βραχίονες, τους καρπούς και κάτω μέρος της πλάτης τους. Όπως διεπίστωσε, υπήρχε μικρότερη μεν αλλά πιο μεταβλητή μυϊκή δραστηριότητα στον αυχένα και τους ώμους όταν τα άτομα βάδιζαν σε σύγκριση με όταν κάθονταν, κάτι το οποίο μεταφράζεται σε λιγότερη δυσφορία.
Ο διάδρομος στους χώρους εργασίας, εξηγεί η ερευνήτρια, μπορεί δυνητικά να συμβάλλει στην ανακούφιση του μυϊκού πόνου στον αυχένα και τους ώμους που συνδέεται με τις ατελείωτες ώρες μπροστά σε έναν υπολογιστή. Το σώμα μας είναι για να κινείται, τονίζει. Η λύση για να μειωθεί ο πόνος που αισθάνονται όσοι δουλεύουν πολλές ώρες σε γραφείο είναι απλή: μικρές κινήσεις και τροποποίηση της στάσης του σώματος κάθε λίγα λεπτά.