Τα βασικά σημεία του νέου προϋπολογισμού συνοψίζονται ως εξής:
-Έσοδα: 2,41 δισ. ευρώ, έναντι 2,4 δισεκατομμυρίων το 2018.
-Πληρωμές ΕΟΠΥΥ προς τα νοσοκομεία: 888 εκατομμύρια ευρώ (όσα και φέτος).
-Δαπάνες: 2,31 δισ. ευρώ, έναντι 2,25 δισεκατομμυρίων το 2018.
-Παροχές στους εργαζόμενους: 583 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 523 εκατομμυρίων το 2018.
Η εκτίμηση εσόδων του κράτους από ασφαλιστικές εισφορές εμφανίζει αύξηση κατά 250 εκατομμύρια ευρώ, και παράλληλα αύξηση σημειώνεται και στις δαπάνες για οικογενειακά επιδόματα. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Κράτους ανέρχονταν τον περασμένο Ιούλιο σε 2,72 δισ. ευρώ, έναντι 3,15 δισεκατομμυρίων τον Ιανουάριο. Από αυτά, τα 374 εκατομμύρια αφορούν τα δημόσια νοσοκομεία (ήταν 349 εκατομμύρια στις αρχές του τρέχοντος έτους).
Από τον Ιούλιο του 2016, είναι σε εξέλιξη πρόγραμμα εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων. Μέχρι σήμερα, έχουν εκταμιευθεί 3,5 δισ. ευρώ το 2016), 1,6 δισεκατομμύριο το 2017 και 1,5 δισ. ευρώ κατά το τρέχον έτος.
Ως τον Ιούλιο, είχαν εξοφληθεί ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς τρίτους ύψους 3,99 δισ. ευρώ.
Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού επισημαίνεται πως έχει ξεκινήσει η τακτική παρακολούθηση δαπανών στα υπουργεία Υγείας, Πολιτισμού και Υποδομών, με έμφαση σε εποπτευόμενους από αυτά φορείς, όπως νοσοκομεία, πολιτιστικούς και συγκοινωνιακούς φορείς αντίστοιχα.
Για την υλοποίηση του έργου συστάθηκαν διυπουργικές επιτροπές με τη συμμετοχή εκπροσώπων του υπουργείου Οικονομικών και του αρμόδιου κάθε φορά υπουργείου. Στόχος της επιτροπής είναι να εντοπίσει δαπάνες μειωμένης αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας.
Στην Υγεία περιλαμβάνονται δράσεις για την αναδιάρθρωση του συστήματος προμηθειών, την αναβάθμιση της παρακολούθησης αποθηκών – παρακαταθηκών των νοσοκομείων, καθώς και του τρόπου λειτουργίας των ακτινοδιαγνωστικών εργαστηρίων.