Μικρόβια που προκαλούν ασθένειες στον άνθρωπο μπορούν να ταξιδέψουν χιλιάδες χιλιόμετρα με τον άνεμο, όπως διαπίστωσαν για πρώτη φορά οι επιστήμονες.
Οι άνεμοι που μελετήθηκαν μετέφεραν μια εκπληκτική ποικιλομορφία βακτηρίων και μυκήτων, συμπεριλαμβανομένων γνωστών παθογόνων μικροοργανισμών, κάποιοι από τους οποίους φέρουν, μάλιστα, γονίδια που τους καθιστούν ανθεκτικούς στα αντιβιοτικά. Ορισμένα από τα μικρόβια αποδείχθηκε ότι ήταν ζωντανά. Είχαν δηλαδή επιβιώσει από το μακρύ ταξίδι και ήταν σε θέση να πολλαπλασιαστούν.
Η μελέτη έδειξε ότι τα μικρόβια έκαναν «οτοστόπ» σε σωματίδια σκόνης και ταξίδεψαν με αυτά σε απόσταση 1.200 μιλίων (2.000 χιλιομέτρων), από τη βορειοανατολική Κίνα στην Ιαπωνία. Παρόμοια μοτίβα ανέμων υπάρχουν σε όλο τον κόσμο. Περισσότεροι από 300 τύποι βακτηρίων και περίπου 260 τύποι μυκήτων βρέθηκαν στα δείγματα που συλλέχθηκαν πάνω από το Τόκιο, ενώ πιστεύεται ότι υπάρχουν και άλλα μικρόβια που δεν είναι ακόμη γνωστά στην επιστήμη. Σύμφωνα με τον καθηγητή Xavier Rodó από το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης, ο οποίος ηγήθηκε της ερευνητικής ομάδας, περίπου το 30-40% των μικροβίων ήταν δυνητικά παθογόνα είδη, είτε καλά αναγνωρισμένα ανθρώπινα παθογόνα είτε ευκαιριακά (που προσβάλλουν δηλαδή άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα).
Η μελέτη «είναι μια προειδοποιητική λέξη ότι πρέπει να αλλάξουμε την άποψή μας για τον αέρα», πρόσθεσε ο Rodó. Ιδίως την ιδέα ότι ο αέρας σε μεγαλύτερα υψόμετρα είναι πεντακάθαρος.
Όπως ανέφεραν οι ερευνητές, τα παθογόνα που μεταφέρονται σε τόσο μεγάλες αποστάσεις ήταν απίθανο να προκαλέσουν άμεσα ασθένεια στους ανθρώπους, επειδή οι συγκεντρώσεις τους ήταν μικρές. Ωστόσο, ανέφεραν ότι το γεγονός ότι τα μικρόβια μπορούν να μεταφερθούν σε νέα περιβάλλοντα και ότι τα γονίδια που κάνουν έναν οργανισμό ανθεκτικό στα αντιβιοτικά μπορούν να ταξιδέψουν με αυτόν τον τρόπο είναι ανησυχητικό.
Η ανάλυση δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences.
Φωτογραφία: iStock
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Στατίνες: Νέα μελέτη τάσσεται υπέρ της ευρείας χρήσης τους στους άνω των 70
Κακοποίηση ανηλίκων: 4.000 παιδιά κακοποιούνται κάθε χρόνο στην Ελλάδα
Σχεδόν 1 στους 2 γιατρούς έχει υποστεί σεξουαλική παρενόχληση από ασθενή