Τα μέλη της ΠΕΦΝΙ στρέφονται ευθέως κατά της πρακτικής κάποιων συνδικαλιστών αναφέροντας για το θέμα των κυτταροστατικών:
«Με τις ανακοινώσεις τους και τις παρεμβάσεις τους τρομοκρατούν τους ασθενείς και επί της ουσίας εκβιάζουν τις Διοικήσεις των Νοσοκομείων. Τα δήθεν επιχειρήματα περί παράνομης διάλυσης κυτταροστατικών φαρμάκων από νοσηλευτές είναι έωλα και νομικά αστήρικτα, δεδομένου ότι πουθενά το Προεδρικό Διάταγμα 108/93 (σχετικά με Νοσοκομειακά Φαρμακεία) δεν αναφέρεται στο προσωπικό που ασχολείται με τη διάλυση των κυτταροστατικών φαρμάκων .
Το νομοθετικό κενό δυστυχώς χρησιμοποιείται εσκεμμένα και τεχνιέντως από εκπροσώπους εργαζομένων σε νοσοκομεία για την κατοχύρωση ιδίων επαγγελματικών κεκτημένων. Η υιοθέτηση τέτοιων θέσεων με σαφές συντεχνιακό πρόσημο, είναι καταδικαστέα από την ΠΕΦΝΙ».
Όπως τονίζει μεταξύ άλλων η ΠΕΦΝΙ στα με υπ’ αριθμόν πρωτ. 685/12.7.2016 και 692/23.9.2016 έγγραφά της που έχει αποστείλει προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, και τους Διοικητές των ΥΠΕ και των νοσοκομείων της χώρας, «όσον αφορά το προσωπικό που μπορεί να απασχοληθεί στις μονάδες διαλύσεων, όπως αναφέρεται και προβλέπεται σε διάφορα διεθνή πρότυπα μπορεί και οφείλει να είναι διαφόρων ειδικοτήτων».
«Έτσι, πέραν των εξειδικευμένων και πιστοποιημένων νοσοκομειακών φαρμακοποιών οι οποίοι θα έχουν επιτελικό ρόλο στην λειτουργία μιας σύγχρονης μονάδας διαλύσεων, υπάρχει μια πληθώρα άλλων εργαζομένων οι οποίοι είναι απαραίτητοι για την ασφαλή λειτουργία τους», αναφέρεται χαρακτηριστικά στα παραπάνω αναφερόμενα έγγραφα.
Εξάλλου, στο πλαίσιο της ανασύστασης του υγειονομικού χάρτη της χώρας επεξεργάζεται και έχει συγκροτήσει σχέδιο ολοκληρωμένης και επιστημονικά τεκμηριωμένης αντιμετώπισης χρονιζόντων θεμάτων , όπως αυτό της λειτουργίας των μονάδων διαλύσεως όχι μόνο για τα κυτταροστατικά φάρμακα αλλά και για άλλες κατηγορίες φαρμάκων ( πχ βιολογικών παραγόντων ) και για άλλες κατηγορίες ασθενών, πέραν των ογκολογικών.
Και καταλήγει: «Η ΠΕΦΝΙ με σοβαρότητα και βασιζομένη στην επιστημονική υπόσταση των ολιγάριθμων νοσοκομειακών Φαρμακοποιών που στελεχώνουν τα δημόσια νοσοκομεία, θα εξακολουθήσει να εργάζεται υπεύθυνα στον τομέα της φαρμακευτικής Φροντίδας και να συνεργάζεται με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, με σεβασμό στον ασθενή, μακριά από συντεχνιακές σκοπιμότητες που αποδιοργανώνουν όλο το σύστημα υγείας και είναι κοινωνικά μη αποδεκτές.
Ομοίως όμως, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς στο χώρο του νοσοκομείου οφείλουν να επιδείξουν τη δέουσα σοβαρότητα και ορθολογική συμπεριφορά και να λειτουργήσουν με γνώμονα την προστασία της Δημόσιας Υγείας και των ασθενών».