Iatropedia

Μην κάνετε χημικά πίλινγκ στο σπίτι, προειδοποιεί ο FDA

Over the shoulder shot of an attractive young woman looking at her reflection in a mirrorhttp://195.154.178.81/DATA/i_collage/pi/shoots/783538.jpg

Ο FDA προειδοποιεί τους καταναλωτές να μην αγοράζουν ή να μην χρησιμοποιούν ορισμένα προϊόντα χημικής απολέπισης χωρίς την κατάλληλη επαγγελματική επίβλεψη λόγω κινδύνου σοβαρών τραυματισμών

Μην χρησιμοποιείτε χημικά πίλινγκ (peeling) για να αναζωογονήσετε το δέρμα σας, εκτός εάν γίνεται υπό την επίβλεψη επαγγελματία, συμβουλεύει ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Ο FDA προειδοποιεί τους καταναλωτές να μην αγοράζουν ή να μην χρησιμοποιούν ορισμένα προϊόντα χημικής απολέπισης χωρίς την κατάλληλη επαγγελματική επίβλεψη λόγω κινδύνου σοβαρών τραυματισμών, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Οργανισμός.

Ο FDA υπενθυμίζει επίσης ότι δεν έχει δώσει ποτέ έγκριση σε χημικό πίλινγκ και ότι ορισμένα από αυτά περιέχουν τόσο υψηλά επίπεδα οξέων που μπορούν να προκαλέσουν χημικά εγκαύματα.

Ωστόσο, πολλά από αυτά τα προϊόντα «πωλούνται σε καταστήματα προϊόντων ομορφιάς και στο διαδίκτυο και διατίθενται στην αγορά για σκοπούς όπως η ακμή, οι δυσχρωμίες, οι ρυτίδες και η παραγωγή κολλαγόνου», σημειώνει ο Οργανισμός.

«Περιέχουν συστατικά όπως τριχλωροξικό οξύ (TCA), γλυκολικό οξύ, σαλικυλικό οξύ και γαλακτικό οξύ σε ποικίλες συγκεντρώσεις που είναι πολύ υψηλές για να χρησιμοποιούνται με ασφάλεια στο σπίτι χωρίς επίβλεψη», προσθέτει.

Το πόσο επικίνδυνο μπορεί να είναι ένα χημικό peeling χωρίς επίβλεψη εξαρτάται από το πόσο συμπυκνωμένο είναι το οξύ που χρησιμοποιείται, καθώς και από τον αριθμό των εφαρμογών και τη διάρκεια εφαρμογής κάθε προϊόντος.

«Τα προϊόντα αφαιρούν στιβάδες δέρματος σε διάφορα βάθη και μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά χημικά εγκαύματα, πόνο, οίδημα, μόλυνση, αλλαγές στο χρώμα του δέρματος και παραμορφωτικές ουλές», προειδοποιεί ο FDA, συμπληρώνοντας: «Αυτοί οι τραυματισμοί μπορεί να απαιτούν ακόμη και επείγουσα φροντίδα ή εξειδικευμένη φροντίδα από δερματολόγο ή χειρουργό».

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Απολέπιση: Πόσο απαραίτητη είναι σύμφωνα με μία δερματολόγο του Harvard