Η ολιγόλεπτη καθυστέρηση της κοπής του ομφάλιου λώρου είναι ήδη γνωστό ότι ωφελεί τα βρέφη αυξάνοντας τα επίπεδα σιδήρου στο αίμα τους για τους πρώτους μήνες της ζωής τους.
Για τις ανάγκες της νέας έρευνας, οι επιστήμονες εξέτασαν τις περιπτώσεις 263 παιδιών από τη Σουηδία που γεννήθηκαν από υγιείς μητέρες.
Ως νεογέννητα, τα παιδιά αυτά ήταν μέρος μιας ευρύτερης μελέτης στην οποία συμμετείχαν συνολικά 382 βρέφη. Από την κάθε γέννηση, συγκέντρωσαν σημειώσεις αναφορικά με τον χρόνο που κόπηκε σε κάθε περίπτωση ο ομφάλιος λώρος. Οι καταγραφές κυμαίνονταν από 10 δευτερόλεπτα από τη γέννηση μέχρι και τουλάχιστον τρία λεπτά μετά τη γέννηση.
Τέσσερα χρόνια αργότερα, τα παιδιά ήταν εξίσου ευφυή, ανεξάρτητα από το πότε κόπηκε ο ομφάλιος λώρος, αλλά υπήρχαν κάποιες αξιοσημείωτες διαφορές.
Ένας ψυχολόγος αξιολόγησε τα παιδιά με διάφορα τεστ (IQ, κινητικών δεξιοτήτων και συμπεριφοράς),ενώ οι γονείς παρείχαν πληροφορίες σχετικά με την ανάπτυξη του παιδιού στην επικοινωνία, την επίλυση προβλημάτων και τις κοινωνικές του δεξιότητες.
Συνολικά, η ανάπτυξη του εγκεφάλου και της συμπεριφοράς ήταν παρόμοια και για τις δύο ομάδες παιδιών, και δεν υπήρχε καμία διαφορά στην συνολική βαθμολογία IQ.
Αλλά τα περισσότερα παιδιά στην ομάδα με την καθυστερημένη κοπή του ομφάλιου λώρου είχαν καλύτερη επίδοση σε επιδέξιες κινητικές δεξιότητες και είχαν καλύτερες δεξιότητες σε ορισμένους κοινωνικούς τομείς, σε σύγκριση με εκείνα τα παιδιά των οποίων ο ομφάλιος λώρος κόπηκε άμεσα μετά τη γέννηση.
Όταν τα αποτελέσματα αναλύθηκαν ανά φύλο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αξιοσημείωτες διαφορές υπήρχαν μόνο στα αγόρια, αλλά όχι στα κορίτσια. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα κορίτσια είναι πιο επιρρεπή στην έλλειψη σιδήρου.
Αναφέρουν, δε, ότι η καθυστέρηση της κοπής του ομφάλιου λώρου κατά 3 λεπτά, επιτρέπει σε 90ml αίματος να περάσουν στο παιδί, το οποίο ισοδυναμεί με 1,8 λίτρα για έναν ενήλικα. Και σε αυτή την ποσότητα υπάρχει μεγάλη ποσότητα σιδήρου που παραμένει στον οργανισμό για αρκετούς μήνες και βοηθάει στην ανάπτυξη του παιδιού.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ