Μηνιγγίτιδα Β: Ξεκίνησε η δωρεάν χορήγηση του ακριβού εμβολίου BEXSERO σε παιδιά έως 18 μηνών

  • Γιάννα Σουλάκη
Baxero
Από τις αρχές της εβδομάδας ξεκίνησε από τους παιδιάτρους η συνταγογράφηση του εμβολίου BEXSERO κατά της Μηνιγγίτιδας Β', σε παιδιά κάτω των 18 μηνών.

Ένα αίτημα χρόνων γονιών και παιδιάτρων επιτέλους υλοποιείται με πρωτοβουλία του Υπουργείου Υγείας. Από την περασμένη Δευτέρα 28/08/2024 οι παιδίατροι ξεκίνησαν να συνταγογραφούν το ακριβό εμβόλιο κατά του μηνιγγιδόκοκκου Β’ «BEXSERO», δωρεάν σε όλα τα παιδιά της χώρας, ηλικίας έως 18 μηνών.

Οι παιδίατροι υποστηρίζουν πως πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της υγειονομικής θωράκισης του παιδικού πληθυσμού, καθώς τα μικρά παιδιά έως 18 μηνών κινδυνεύουν περισσότερο από τη νόσο.

Μιλώντας στο iatropedia.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, Κωνσταντίνος Νταλούκας επισημαίνει πως πρόκειται για μία πολύ σημαντική πρωτοβουλία που διασφαλίζει την καλύτερη υγεία των μικρών παιδιών.

“Εμείς είμαστε πολύ ευχαριστημένοι γιατί σε βάθος χρόνου θα είναι όλα τα παιδιά εμβολιασμένα. Μπορεί το εμβόλιο να μην κρατάει εφόρου ζωής ανοσία, αλλά το πολύ – πολύ να κάνουμε μια αναμνηστική δόση στη ζωή του παιδιού αργότερα. Είναι ένα πάρα πολύ θετικό βήμα που εμείς οι παιδίατροι παλεύαμε γι΄αυτό χρόνια τώρα. Το εμβόλιο έπρεπε να δοθεί και επιτέλους χορηγείται, όπως και σε άλλες χώρες της Ευρώπης σε αυτές τις ηλικίες. Χορηγήθηκε με μια λογική να προστατεύσει την ηλικία που κινδυνεύει περισσότερο κι αυτοί είναι τα βρέφη μέχρι την ηλικία των 12 μηνών”, τονίζει ο γιατρός.

Δείτε επίσης: Eμβόλιο κατά της μηνιγγίτιδας Β: Σε ποια παιδιά θα χορηγείται δωρεάν στην Ελλάδα

Εμβόλιο BEXSERO: Ξεπεράστηκαν τα προβλήματα – Πώς διαμορφώνονται οι δόσεις

Τις πρώτες μέρες της συνταγογράφησης επικράτησε σύγχυση, καθώς η ΗΔΙΚΑ δεν είχε ανοίξει νέο κωδικό στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης κι οι γιατροί δεν γνώριζαν με ποιο τρόπο θα μπορούσαν να συνταγογραφήσουν το εμβόλιο.

Στη συνέχεια, όμως, δόθηκε ένας προσωρινός κωδικός κι έτσι τα προβλήματα ξεπεράστηκαν. Πλέον οι γονείς παιδιών έως 18 μηνών μπορούν να απευθύνονται στον παιδίατρό τους, για να λαμβάνουν την συνταγή.

Οι δόσεις σύμφωνα με το νέο επικαιροποιημένο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Παιδιών και Εφήβων 2024 διαμορφώνονται ως εξής, σύμφωνα με τον παιδίατρο κ. Νταλούκα.

“Τα παιδιά που είναι ηλικίας 2 έως 6 μηνών δικαιούνται 3 δόσεις, τα παιδιά που είναι 6 έως 12 μηνών δικαιούνται 2 δόσεις και τα παιδιά που είναι 12 έως 18 μηνών δικαιούνται μία δόση μόνο”, τονίζει ο ίδιος.

Να σημειωθεί πως η κάθε δόση εμβολίου στοιχίζει περίπου 100 ευρώ.

Απαντώντας σε επιστολή του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Σύλλογου (ΠΦΣ) προς τα μέλη του, δηλαδή τους φαρμακοποιούς όλης της χώρας, στην οποία επισημαίνεται να μην λαμβάνουν συνταγές με πάνω από ένα εμβόλιο BΕXSERO, ο πρόεδρος των ελευθεροεπαγγελματιών παιδιάτρων διευκρινίζει πώς αυτό το πρόβλημα δεν υφίσταται.

“Αυτά που γράφουν οι φαρμακοποιοί δεν ισχύουν. Εμείς δεν γράφουμε δύο φορές ένα εμβόλιο. Δεν ξέρουν από εμβόλια; Δεν ξέρω γιατί το λένε αυτό. Εμείς σε μια συνταγή δεν μπορούμε να γράψουμε τρία εμβόλια. Ένα – ένα τα γράφουμε ούτως ή αλλως. Άρα δεν γίνεται να υπάρχουν συνταγές με πάνω από ένα εμβόλιο”, όπως αναφέρουν.

«Αδικία για τα παιδιά άνω των 18 μηνών, για τους εφήβους και τους νεαρούς ενήλικες»

Ο γιατρός Κωνσταντίνος Νταλούκας επισημαίνει πως ο “κόφτης” που έχει μπει από τον ΕΟΠΥΥ στο εμβόλιο, να μην χορηγείται δωρεάν στις ηλικίες άνω των 18 μηνών είναι άδικος για τα παιδιά που έχουν ξεπεράσει αυτή την ηλικιακή ομάδα.

“Υπάρχει μια “αδικία” για τα παιδιά που είναι πάνω από 18 μηνών και θα πρέπει να το πληρώσουν το εμβόλιο να το κάνουν, αλλά τι να κάνουμε; Δεν γινόταν κάτι καλύτερο φαίνεται. Άλλωστε η ένταξη ενός εμβολίου στο πρόγραμμα δεν σημαίνει αποζημίωση απαραίτητα από το κράτος. Εξετάζονται πολλές παράμετροι για να ληφθεί αυτή η απόφαση. Εμείς πάντως και μέχρι 18 μηνών που εγκρίθηκε, το κρίνουμε ως σημαντικό και το χαιρετίζουμε”, τονίζει ο ίδιος.

Προσθέτει δε πως καλό θα ήταν μελλοντικά να λάβουν δωρεάν το εμβόλιο και οι έφηβοι και νεαροί ενήλικες, οι οποίοι αποτελούν τη δεύτερη ηλικιακή ομάδα που κινδυνεύει περισσότερο από τις θανατηφόρες επιπτώσεις του μηνιγγιτιδόκοκκου Β’.

“Οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες είναι μια δεύτερη κατηγορία, που βέβαια δεν ξέρουμε αν έχουμε επαρκή επιδημιολογικά στοιχεία για να το υποστηρίξουμε. Εμείς πάντως λέμε ότι θα πρέπει κάποια στιγμή να δοθεί και στους εφήβους και νεαρούς ενήλικες”, καταλήγει ο γιατρός.

Εμβολιασμός η πιο αποτελεσματική προστασία

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), περίπου 1 στα 10 άτομα που προσβάλλονται από μηνιγγίτιδα Β’ καταλήγει στον θάνατο παρά τη θεραπεία.

Επιπλέον, 1 στα 5 άτομα που επιβιώνουν εμφανίζει σοβαρές μόνιμες αναπηρίες, όπως εγκεφαλική βλάβη, επιληπτικούς σπασμούς, απώλεια της ακοής και μαθησιακές δυσκολίες, ενώ είναι δυνατό να υποστεί και ακρωτηριασμό άκρων.

Η μηνιγγίτιδα Β είναι μια νόσος που μπορεί να προληφθεί μέσω του εμβολιασμού, ήδη από την βρεφική ηλικία (από 2 μηνών και πάνω).

Ο πιο κατάλληλος για να ενημερώσει τους γονείς είναι ο παιδίατρός τους. Εκείνος μπορεί να τους πει αν το παιδί είναι προστατευμένο από τον μηνιγγιτιδόκοκκο οροομάδας Β.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπογραμμίζει τη σπουδαιότητα της πρόληψης της μηνιγγίτιδας. Γι’ αυτό και έχει θέσει ως στόχο την απαλλαγή του πλανήτη από τη μηνιγγίτιδα έως το 2030.

Ο εμβολιασμός είναι το μοναδικό όπλο που συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση.