Μηνύματα πολιτικών για την Παγκόσμια Ημέρα Aids- Η ΝΔ ζητεί απρόσκοπτη πρόσβαση στα φάρμακα
Το δικό του μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS ανέβασε στον προσωπικό λογαριασμό του στο twitter ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως επισημαίνει, τις τελευταίες δεκαετίες ο ιός HIV έχει στοιχίσει εκατομμύρια ζωές παγκοσμίως, αλλά η πρόοδος της ιατρικής έχει μετατρέψει τη νόσο από θανατηφόρα σε μακροχρόνια, χωρίς, όμως, να την έχει εξαλείψει.
Ο πρόεδρος της ΝΔ τονίζει πως οι ασθενείς, πέρα από τη μάχη που δίνουν να κρατηθούν στη ζωή, βρίσκονται αντιμέτωποι και με τον κοινωνικό αποκλεισμό και ζητά από όλους να σταθούμε δίπλα τους. «Να τους δείξουμε στην πράξη τη στήριξή μας στον αγώνα τους. Και βέβαια, να εξασφαλίσουμε ότι θα έχουν άμεσα πρόσβαση στην απαραίτητη φαρμακευτική αγωγή», δηλώνει, υπογραμμίζοντας πως όσο πιο σύντομα διαγνωσθεί ο ιός και ξεκινήσει η θεραπευτική αγωγή, τόσο καλύτερα για τον ασθενή και για το κοινωνικό σύνολο. Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθαρίζει πως «δεν δικαιολογείται κανένας εφησυχασμός» και συγχαίρει όλους όσοι συμμετείχαν στο πρόγραμμα «Αριστοτέλης» του Πανεπιστημίου Αθηνών.
«Τους αξίζουν συγχαρητήρια για το διεθνές βραβείο, που τους απονεμήθηκε πρόσφατα, για την έρευνα που πραγματοποίησαν με στόχο την πρόληψη νέων λοιμώξεων από τον ιό HIV. Ακόμη πιο πολλά μπράβο, όμως, τους αξίζουν γιατί με το πολύτιμο επιστημονικό έργο τους απέδειξαν ότι είναι εφικτή η μείωση της εξάπλωσης του AIDS κατά 78% ή κατά 2.000 νέες λοιμώξεις ετησίως στη χώρα μας. Αυτήν την Ελλάδα θέλουμε. Για αυτήν την Ελλάδα αξίζει να παλεύουμε καθημερινά», αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης.
O Κώστας Μπαργιώτας, βουλευτής Λάρισας από το ΠΟΤΑΜΙ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του HIV/AIDS δήλωσε:
«Το ξέσπασμα της επιδημίας του HIV/AIDS σημάδεψε το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα. Οι ευημερούσες κοινωνίες της δύσης ανακάλυψαν με οδυνηρό τρόπο πόσο ευάλωτες είναι στις επιδημίες, το ρατσισμό, την ομοφοβία και την προκατάληψη. Από το 1981, που το AIDS αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά, έως το 2009 προκάλεσε σχεδόν 30 εκατομμύρια θανάτους, τους περισσότερους στην υποσαχάρια Αφρική όπου η νόσος αποτελεί πανδημία. Από τότε πολλά έχουν γίνει ενάντια στη νόσο και τα συμπτώματά της, ενάντια στο στιγματισμό και την περιθωριοποίηση, ενάντια στον αποκλεισμό από την διάγνωση και τη θεραπεία. Πολλά πρέπει να γίνουν ακόμα, τόσο στον πρώτο κόσμο, όσο και, κυρίως, στις αναπτυσσόμενες χώρες. Οι στόχοι του UNAIDS για το 2020, όπως αναλυτικά περιγράφονται στην ανακοίνωση του τομέα υγείας του Ποταμιού, είναι εφικτοί. Αρκεί η παγκόσμια κοινότητα, ο ιατρικός κόσμος, αλλά και ο καθένας μας ξεχωριστά να αντιληφθεί τη σημασία της προσπάθειας. Ο μηδενισμός των νέων μολύνσεων, η βελτίωση των συνθηκών για τους πάσχοντες και κυρίως η άρση των αποκλεισμών και η ενεργητική καταδίκη του ρατσισμού και των προκαταλήψεων αποτελούν καθήκον όλων.
Στην Ελλάδα της κρίσης, δυστυχώς, το σύστημα υγείας αποτυγχάνει να εξασφαλίσει απρόσκοπτη πρόσβαση σε φάρμακα και αντιδραστήρια για τους ασθενείς και τους οροθετικούς. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Η πρόληψη και η υποστήριξη των ευάλωτων ομάδων πρέπει επίσης να ενταθεί. Υποστηρίζουμε την ανάγκη συγκρότησης εθνικού σχεδίου που θα δίνει προτεραιότητα στις σοβαρές παθήσεις και στην αντιμετώπισή τους. Ένα τέτοιο σχέδιο είναι επείγον και εντελώς απαραίτητο. Η Ελλάδα μπορεί να επιδιώξει τους στόχους της UNAIDS για το 2020. Οφείλει να προσπαθήσει πραγματικά».
Διαβάστε παρακάτω και την δήλωση του τομεάρχη υγείας της ΝΔ:
Τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, ο Τομεάρχης Υγείας της Ν.Δ. Βασίλης Οικονόμου, δήλωσε τα εξής:
«Δεν είναι ευχή. Μπορεί να είναι η πραγματικότητα. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Εθνη, η επιδημία του AIDS έως το 2030, μπορεί να αποτελεί παρελθόν. Σήμερα, η νόσος HIV/AIDS από καταληκτική έχει εξελιχθεί σε χρόνια, με τις προκλήσεις για τη χώρα μας να παραμένουν.
Δυστυχώς, η κυβέρνηση στέκεται ανίκανη και ανήμπορη να αντιμετωπίσει στοιχειώδεις ανάγκες ανθρώπων που διαβιούν με HIV. Η πρόσβαση στα φάρμακα και τις εξετάσεις είναι δυσχερής, οι συνθήκες στις μονάδες λοιμώξεων ασφυκτικές και το κοινωνικό στίγμα έντονο. Επιπλέον, η καταπολέμηση του στίγματος, η πρόληψη και η ενημέρωση θα έπρεπε να αποτελούν μέρος ενός ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης, ενός σχεδίου που άλλες χώρες υλοποιούν. Οι παρεμβάσεις παραμένουν ανεπαρκείς με αποτέλεσμα, οι άνθρωποι με HIV/AIDS να αισθάνονται ότι η Πολιτεία τους αφήνει πίσω.
Η Ν.Δ. προτείνει την άμεση λήψη μέτρων που αφορούν στην έγκαιρη πρόσβαση των οροθετικών ατόμων σε φάρμακα, με τη δημιουργία ξεχωριστού λογαριασμού που δε θα επιβαρύνει τη νοσοκομειακή δαπάνη, το σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης για το HIV/AIDS και τη στελέχωση κρίσιμων δομών του συστήματος υγείας που σχετίζονται με την πρόληψη, διάγνωση και αντιμετώπιση της νόσου.
Επίσης, θα πρέπει να διασφαλιστεί η αναβάθμιση του συστήματος επιτήρησης, η ενίσχυση με προσωπικό των Μονάδων Λοιμώξεων και των Εξωτερικών Ιατρείων παρακολούθησης HIV οροθετικών ασθενών.
Εάν αυτά αποτελέσουν στόχους της εθνικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση της επιδημίας HIV/AIDS σε εθνικό επίπεδο:
-Το 90% των ατόμων που ζουν με το HIV/AIDS να γνωρίζουν το προφίλ HIV-οροθετικότητάς τους.
-Το 90% των διαγνωσθέντων με HIV/AIDS να λαμβάνουν αντιρετροϊκή αγωγή.
-Το 90% των ατόμων που λαμβάνουν θεραπεία να έχουν επιτύχει καταστολή του ιικού φορτίου.»
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS κλιμάκιο της Ν.Δ. θα παραβρεθεί την Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου στην εκδήλωση του Πανελληνίου Συλλόγου Οροθετικών «Θετική Φωνή» στα Κέντρα Πρόληψης και Εξέτασης “Checkpoint” στην Αθήνα (Πιττάκη 4, Μοναστηράκι)
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
Βουλευτής Επικρατείας Ν.Δ.
Τομεάρχης Υγείας
Μήνυμα του καθηγητή Αθανάσιου Γιαννόπουλου, τ. υφυπουργού Υγείας και τ. προέδρου ΚΕΕΛΠΝΟ
Η μάστιγα του AIDS αναδεικνύει με τον πλέον τραγικό και επιτακτικό τρόπο την ανάγκη τα έθνη του κόσμου να ενώσουμε τις δυνάμεις μας απέναντι στο παγκόσμιο ιατροκοινωνικό πρόβλημα. Μπροστά στη ραγδαία εξάπλωση του ιού, οφείλουμε με υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα να αντιμετωπίσουμε την παγκοσμίων διαστάσεων απειλή του AIDS που μας αφορά όλους, ολόκληρη την ανθρωπότητα και καθένα μας ξεχωριστά.
Αν και όπως συμβαίνει συνήθως με πολλά πράγματα στη ζωή μας, το AIDS μας έχει γίνει οικείο, εντούτοις στοιχεία δείχνουν ότι τα κρούσματά του έχουν μια αυξητική τάση.
Όλοι μας αποδεχόμαστε τους φορείς του AIDS ως κοινούς ασθενείς. Είναι ενθαρρυντικό, επίσης, ότι όλοι και κυρίως οι νέοι, έχουν ενστερνιστεί την ανάγκη λήψης όλων των προληπτικών μέτρων. Και μάλιστα οι ίδιοι προβαίνουν και σε πρωτοβουλίες για περισσότερη και πληρέστερη ενημέρωση των συνομηλίκων τους.
Ανεξάρτητα όμως από αυτά δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Ακόμη και όταν η επιστήμη θα μπορεί να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τον φοβερό ιό του AIDS, θα είναι απαραίτητη η διαφώτιση και η ενημέρωση ως προς τα δυσάρεστα επακόλουθα που σίγουρα έχει η άκαιρη, αλόγιστη και η χωρίς τη λήψη των κατάλληλων προληπτικών μέτρων ερωτική επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων και κυρίως των νέων. Γιατί δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι πάντα η φύση εκδικείται, όταν ο άνθρωπος δεν τηρεί το μέτρο.
Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του AIDS καλό είναι να τονίσουμε ότι όλα τα παραπάνω πρέπει να τα έχουμε διαρκώς υπόψη μας. Διότι μόνο έτσι θα μπορούμε να αντιμετωπίζουμε επιτυχώς τη φοβερή αυτή μάστιγα του αιώνα μας, ακόμη και στη περίπτωση που η επιστήμη θα καταφέρει εναντίον της το τελειωτικό χτύπημα.