Μειώνονται οι τιμές στα γενόσημα! Έλληνες φαρμακοβιομήχανοι: «Μας εξοντώνετε»!
Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
Με τροπολογία που κατέθεσε στη βουλή ο Άδωνις Γεωργιάδης οι τιμές των γενοσήμων ορίζονται ως εξής: η μέγιστρη τιμή τους θα είναι στο 65% της τιμής του αντίστοιχου φαμάκου αναφοράς, του οποίου η πατέντα έχει λήξει. Να σημειωθεί ότι με την ίδια τροπολογία τα πρωτότυπα φάρμακα που έχουν χάσει την πατέντα τους μειώνονται κατά 50%.
Ταυτόχρονα αν υπάρχουν και άλλα γενόσημα θα εφαρμόζεται αυτομάτως και η δυναμική τιμολόγηση γεγονός [που σημαίνει ότι κάθε νέο γενόσημο που θα βγαίνει στην αγορά θα τιμολογείται κατά 10% φθηνότερα.
ΟΙ αποφάσεις Άδωνι προκαλούν την έντονη αντίδραση των Ελλήνων φαρμακοβιομηχάνων (ΠΕΦ) οι οποίοι σημειώνουν ότι: «Το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας διαμορφώνει ένα μη βιώσιμο πλαίσιο Φαρμακευτικής Πολιτικής.
Αποτέλεσμα: εξόντωση της εγχώριας φαρμακευτικής παραγωγής, ελλείψεις σε προσιτά ελληνικά φάρμακα, αντικατάστασή τους από ακριβά ή αμφιβόλου ποιότητας εισαγόμενα φάρμακα».
Όπως εξηγούν τα μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας: «Παρόλο που τα γενόσημα φάρμακα έχουν ήδη υποστεί μειώσεις που ξεπερνούν το 50% και παράγονται κατά κύριο λόγο από ελληνικές βιομηχανίες, το νομοσχέδιο τα θέτει ξανά στο στόχαστρο και προσπαθεί να συμπιέσει εκ νέου τις ήδη μειωμένες τιμές τους. Αντίθετα, πουθενά στο νομοσχέδιο δεν υπάρχει μέριμνα για τον έλεγχο του όγκου της συνταγογράφησης και τον εξορθολογισμό της χρήσης των ακριβών φαρμάκων».
Σημειώνουν μάλιστα ότι: «η μείωση των τιμών των φαρμάκων που χάνουν την πατέντα τους κατά 50% (εφόσον κυκλοφορούν αντίστοιχα γενόσημα), χωρίς σεβασμό στο μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών του φαρμάκου στην ΕΕ, θα οδηγήσει σε αποσύρσεις και ελλείψεις, γεγονός με δραματικές συνέπειες για τους ασθενείς.
Οι τιμές των γενοσήμων καθορίζονται ουσιαστικά στο 32,5% της τιμής που είχε το φάρμακο ενόσω είχε πατέντο.
Επιπλέον, επιβάλλεται δυναμική τιμολόγηση, δηλαδή περαιτέρω μείωσης των τιμών βάσει του όγκου πωλήσεων.
Πρέπει βέβαια να γίνει σαφές πως το 32,5% για τα γενόσημα είναι ονομαστικό, αφού εάν συνυπολογιστούν η δυναμική τιμολόγηση, το ασφαλιστικό rebate (-9%), το rebate όγκου (-2% έως -12%) και το clawback, τότε το ποσοστό αυτό κυμαίνεται μεταξύ 25% – 27%! Αυτό σημαίνει συνολική μείωση της τάξης του 75%, η οποία καθιστά αδύνατη την κυκλοφορία εγχωρίως παραγόμενων γενοσήμων, αφού η τιμή τους δε θα καλύπτει το κόστος παραγωγής.
Η κατάσταση αυτή ισοδυναμεί με καταστροφή της εγχώριας φαρμακοπαραγωγικής βάσης».
Να σημειωθεί ότι πρόσφατα τόσο ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) όσο και οι ΠΕΦ είχαν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου και για τη δραστική περικοπή της φαρμακευτικής δαπάνης για τον επόμενο χρόνο, καθώς από 2,371 δις που θα διαμορφωθεί το 2013 θα πέσει κατακόρυφα στα 2 δις το 2014.
καμία έλλειψη στην αγορά
Όπως ανακοίνωσε από το βήμα της βουλής ο Άδωνις Γεωργιάδης ''στις 25 Νοεμβρίου απελευθερώνονται 280 εκατ. ευρώ για τους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων, επομένως για το 2013 δεν θα υπάρξει καμία έλλειψη σε φάρμακα και υλικά»
Στο σημείο αυτό ο υπουργός υγείας ανέφερε ότι τα νοσοκομεία τηρούν τον προϋπολογισμό τους και η προμήθεια των φαρμάκων και των υλικών γίνεται κανονικά.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Χωρίς ειδικά εργαστήρια ο Νέος ΕΟΠΥΥ! Προς απόλυση και γιατροί των εργαστηρίων
Έλεγχος ΕΟΠΥΥ για …κλάματα! Μπάχαλο με τα χρέη προς κλινικές, διαγνωστικά, φυσιοθεραπευτές
Όλες οι “φυλές” των γιατρών στο σύστημα Υγείας! Οι προνομιούχοι και οι “ριγμένοι”