Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρη
Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού
Αν και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ αποτελεί ένα από τα συνηθέστερα αίτια εναπόθεσης λίπους στο ήπαρ μπορεί να παρατηρηθεί και σε άτομα που δεν πίνουν πολύ.
Το λίπος στο συκώτι (ή μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος) είναι νόσος που σχετίζεται σημαντικά με την παχυσαρκία και μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα υγείας.
Η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος χαρακτηρίζεται από τη συσσώρευση λίπους στα κύτταρα του ήπατος, η οποία δεν οφείλεται στην υπέρμετρη κατανάλωση αλκοόλ. Είναι μία συχνή νόσος που σχετίζεται σημαντικά με τη παχυσαρκία.
Στην Ελλάδα παρατηρείται σε ποσοστό περίπου 20%, ενώ εμφανίζεται στο 70% σε παχύσαρκους ασθενείς.
Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν αναπτύσσουν σοβαρά προβλήματα με το ήπαρ, αλλά έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων, όπως έμφραγμα και αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.
Αλλά σε ορισμένα άτομα το συσσωρευμένο λίπος μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή και ουλές στο ήπαρ. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος του μπορεί να εξελιχθεί σε ηπατική ανεπάρκεια.
Η νόσος τις περισσότερες φορές δεν προκαλεί συμπτώματα και η διάγνωση γίνεται τυχαία όταν στις εξετάσεις αίματος διαπιστώνεται αύξηση των ενζύμων του ήπατος (τρανσαμινάσες) ή όταν σε υπέρηχο κοιλίας ανευρίσκεται λιπώδης διήθηση του ήπατος.
Στη συνέχεια για την τεκμηρίωση της διάγνωσης θα πρέπει να αποκλειστούν τα υπόλοιπα αίτια ηπατοπάθειας. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία για τη μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος και η αντιμετώπιση στοχεύει στη ρύθμιση των παραγόντων κινδύνου.
Οι οδηγίες συνήθως περιλαμβάνουν:
Απώλεια σωματικού βάρους. Εάν είστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι το χάσιμο των περιιτών κιλών είναι επιβεβλημένο.
Υγιεινή διατροφή. Υιοθετήστε μια υγιεινή διατροφή που είναι πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως.
Άσκηση. Η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας με μέτρια αερόβια άσκηση 30 λεπτών 3-6 φορές την εβδομάδα είναι χρήσιμη.
Έλεγχος του διαβήτη. Ακολουθήστε τις οδηγίες του γιατρού σας για να ρυθμίζετε ικανοποιητικά το σακχαρώδη διαβήτη.
Μειώστε τη χοληστερίνη. Η σωστή διατροφή, η άσκηση και τα φάρμακα θα σας βοηθήσουν να κρατήσετε τη χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια σε φυσιολογικά επίπεδα.
Προστασία του ήπατος. Αποφύγετε παράγοντες που μπορεί να επιβαρύνουν επιπλέον τη λειτουργία του ήπατος. Για παράδειγμα συνιστάται αποφυγή του αλκοόλ και των περιττών φαρμάκων.
Χριστίνα Ι. Μπουντούρη
Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός
email: cbountouri@gmail.com