Μήπως καήκατε στον ήλιο; »Σβήστε» φυσικά τα εγκαύματα!

  • Iatropedia
Παρά τις προειδοποιήσεις των γιατρών για τις βλαπτικές επιδράσεις του ήλιου στο δέρμα και την υγεία μικροί και μεγάλοι εξακολουθούν να μένουν εκτεθειμένοι για πολλές ώρες στην ηλιακή ακτινοβολία. Σύμφωνα με τα στοιχεία από το CDC υπολογίζεται ότι το ένα τρίτο των ενηλίκων και σχεδόν το 70% των παιδιών έχουν πάθει ηλιακό έγκαυμα. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο, που ακολουθεί χρήσιμες συμβουλές για να αντιμετωπίστε τα ηλιακά εγκαύματα.

Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρη

Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού

Οι αρνητικές συνέπειες των εγκαυμάτων είναι αθροιστικές. Δηλαδή, όσο περισσότερη έκθεση έχουμε στη διάρκεια της ζωής, τόσο πιο σημαντικές οι επιπτώσεις.

Γνωρίζετε ήδη την απλή εξήγηση πίσω από τα ηλιακά εγκαύματα. Είναι η επώδυνη ερυθρότητα του δέρματος μετά από υπερβολική έκθεση στον ήλιο. Κάτω από το δέρμα όμως, τα πράγματα είναι λίγο πιο περίπλοκα. Ο ήλιος εκπέμπει τρία είδη υπεριώδους ακτινοβολίας:

UVA: Eίναι η ακτινοβολία που μας μαυρίζει και παρόλο που δεν ευθύνεται για εγκαύματα προκαλεί έμμεσα προβλήματα, όπως καρκίνο του δέρματος και φωτογήρανση.

UVB: Είναι η ακτινοβολία που προκαλεί εγκαύματα. Επίσης ευθύνεται για καρκίνο του δέρματος και φωτογήρανση.

UVC: Είναι το πιο επικίνδυνο είδος, αλλά απορροφάται από το όζον της ατμόσφαιρας και δεν φτάνει ως την επιφάνεια της γης. Αυτός είναι ο λόγος που η τρύπα του όζοντος μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην υγεία.

Το πόσο σύντομα θα «καεί» κάποιος από τον ήλιο εξαρτάται από:

Τον τύπο του δέρματος

Την ένταση του ήλιου

Τη διάρκεια έκθεσης στον ήλιο

Στο ηλιακό έγκαυμα το δέρμα γίνεται κόκκινο και πονάει και εάν είναι σοβαρό μπορεί να εμφανιστούν και φουσκάλες. Λίγες μέρες αργότερα το δέρμα θα αρχίσει να ξεφλουδίζει και θα παρουσιαστεί φαγούρα, καθώς το σώμα θα προσπαθεί να απαλλαγεί από τα κατεστραμμένα κύτταρα.

Η αντιμετώπιση του εγκαύματος στοχεύει στην ανακούφιση του δέρματος από το κοκκίνισμα και τη φλεγμονή και στην ελάτωση του πόνου. Εφαρμόστε κρύες κομπρέσες στο δέρμα σας ή κάνετε δροσερό μπάνιο. Τρίψτε απαλά μια κρέμα ή τζελ που περιέχει συστατικά όπως αλόη και καλέντουλα.

Για να μειώσετε τον πόνο πάρτε ένα παυσίπονο ή αντιφλεγμονώδες και πίνετε πολύ νερό για να παραμείνετε ενυδατωμένοι. Σημαντικό είναι να μην εκτεθείτε στον ήλιο τις επόμενες ημέρες μέχρι να υποχωρήσουν τα συμπτώματα.

Εάν το έγκαυμα είναι πολύ επώδυνο ή συνυπάρχουν πολλές και μεγάλες φουσκάλες, ή αν υπάρχουν επιπλέον συμπτώματα όπως πονοκέφαλος, ναυτία, πυρετός, ταχυπαλμία, σύγχυση, ζάλη αναζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια.

Συμβουλές για να μην «καείτε»

Αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο μεταξύ 10 π.μ. και 4 μ.μ, όπου οι ακτινοβολία είναι ισχυρότερη.

Εάν δεν μπορείτε να παραμείνετε σε εσωτερικούς χώρους αυτό το διάστημα επιλέξτε τουλάχιστον την σκιά.

Όταν είστε σε εξωτερικούς χώρους να φοράτε γυαλιά ηλίου, καπέλο, μακρυμάνικο πουκάμισο και παντελόνι.

Χρησιμοποιήστε αντηλιακό που να προστατεύει από τις ακτίνες UVA και UVB με SPF 30.

Εφαρμόστε το 30 λεπτά πριν βγείτε έξω ακόμα και αν έχει συννεφιά, επειδή οι ​​ακτίνες UV μπορεί να διαπεράσουν τα σύννεφα.

Να το ανανεώνεται κάθε δύο ώρες ή πιο συχνά αν κολύμπάτε ή ιδρώνετε.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

www.bountouri.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Φάτε υγιεινά στις διακοπές! Όχι εκτός ορίων

Αντιμετωπίστε φυσικά τα τραύματα του καλοκαιριού!

Τι αρρώστιες μπορεί να φέρει το καλοκαίρι;

Πόσα ποτήρια νερό να πίνω στη ζέστη;

Πως να μην κολλήσω Ηπατίτιδα Β!

Πόνος στην κοιλιά: Πότε να ανησυχήσω;

Μήπως ο υπολογιστής σας αρρωσταίνει;