Μήπως μας… αρρωσταίνει το πολύ τεχνητό φως;
Ο φρενήρης, σύγχρονος τρόπος ζωής, δύσκολα θεωρείται ό,τι πιο υγιεινό για τον φυσικό κύκλο ύπνου/εγρήγορσης του οργανισμού μας. Όμως ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι συνέπειες της υπερέκθεσής μας στο τεχνητό φως ίσως να είναι πολύ πιο σοβαρές απ’ ότι νομίζαμε καθώς το συνδέουν τώρα με την κατάθλιψη, την παχυσαρκία, τον διαβήτη, ακόμη και με πιθανή εκδήλωση καρκίνου του μαστού ή άλλη μορφή της νόσου.
Μελετώντας την επίδραση που έχει ο φωτισμός για την υγεία για τρείς δεκαετίες, ο ειδικός επιδημιολόγος του καρκίνου Ρίτσαρντ Στήβενς από το Πανεπιστήμιο Υγείας του Κονέτικατ (UConn Health) είναι πεπεισμένος ότι η βελτίωση του τυπικού φωτισμού μπορεί να περιορίσει τις αρνητικές επιπτώσεις στην φυσιολογία μας, με την βοήθεια ροοστατών και την αποφυγή του «μπλε φωτός» από ηλεκτρονικές συσκευές όπως ψηφιακά βιβλία (e-readers), ταμπλέτες και κινητά. Η ακτινοβολία που εκπέμπεται από τις οθόνες των συσκευών αυτών όταν λειτουργούν βράδυ είναι αρκετή για να καταστέλλει την ορμόνη του ύπνου μελατονίνη και διαταράσσει τους κιρκάδιους ρυθμούς του σώματός μας, «ξεκουρδίζοντας» το βιολογικό μας ρολόϊ και εμποδίζοντας ένα καλό, αναζωογονητικό ύπνο.
Οι υπόνοιες για μακροπρόθεσμες βιολογικές συνέπειες από την διαταραχή των κιρκάδιων ρυθμών που αναφέρονται σε μελέτη του με τον καθηγητή Γιονγκ Ζου του Πανεπιστημίου Yale περιλαμβάνουν την σχέση του φωτισμού με ενδεχόμενο καρκίνο του μαστού, παχυσαρκία, διαβήτης, κατάθλιψη και πιθανώς με άλλους καρκίνους. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να σβήνουμε όλα τα φώτα από τις 8 το βράδυ, σημειώνει ο Ρ. Στήβενς. Απλώς, αν έχουμε να επιλέξουμε μεταξύ ενός e-reader και του «παραδοσιακού» βιβλίου, το δεύτερο είναι περισσότερο φιλικό με το βιολογικό μας ρολόϊ, λέει. Το ίδιο και τα λιγότερο έντονα φώτα. Μάλιστα, όσο πιο χαμηλωμένα και «ερυθρά» είναι, όπως το φως του κοινού λαμπτήρα πυρακτώσεως, τόσο το καλύτερο!