Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρη
Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού
Τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης (ΓΟΠ), όπως η καούρα και η δυσπεψία είναι από τα πιο συχνά δεινά του πεπτικού συστήματος. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι καθημερινά ή να εμφανίζονται σε πιο αραιά διαστήματα.
Η ΓΟΠ εκτός από επώδυνη και βασανιστική μπορεί με την πάροδο του χρόνου να βλάψει τον οισοφάγο ή ακόμα και να οδηγήσει σε καρκίνο του οισοφάγου.
Η καούρα αφορά ένα αίσθημα καψίματος από το κέντρο της κοιλιάς που μπορεί να επεκτείνεται στο στήθος και στο στέρνο. Μπορεί να συνοδεύεται από μια ξινή γεύση στο στόμα και σιελόρροια. Η εγκυμοσύνη, φάρμακα, η κατανάλωση αλκοόλ και ορισμένα τρόφιμα μπορεί να προκαλέσουν καούρα.
Τα παιδιά κάτω από την ηλικία των 12 ετών και ορισμένοι ενήλικες μπορεί να έχουν ΓΟΠ χωρίς καούρα, αλλά αντίθετα να εμφανίζουν συμπτώματα άσθματος, πρόβλημα στην κατάποση ή ένα ξηρό βήχα.
Η θεραπεία για την καούρα και τα άλλα συμπτώματα της ΓΟΠ συνήθως ξεκινά με φάρμακα που ελέγχουν το οξύ του στομάχου. Εάν δε βελτιωθούν μέσα σε λίγες εβδομάδες ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει άλλες θεραπείες.
Οι παρακάτω αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορεί να σας βοηθήσουν να μειώσετε τη συχνότητα εμφάνισης των βασανιστικών συμπτωμάτων.
Σταματήστε το κάπνισμα. Η νικοτίνη μειώνει την ικανότητα του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα να λειτουργεί σωστά προκαλώντας μεγάλη και παρατεταμένη χαλάρωσή του. Αν δεν μπορείτε να το διακόψετε, τουλάχιστον αποφύγετε το κάπνισμα μια ώρα μετά το τέλος του γεύματος.
Χάστε τα περιττά κιλά και διατηρήστε ένα υγιές βάρος σώματος. Τα περιττά κιλά ασκούν πίεση στην κοιλιά και πιέζοντας το στομάχι προκαλούν παλινδρόμηση του γαστρικού οξέως προς τον οισοφάγο.
Επιπλέον η απώλεια βάρους μειώνει την έκκριση οξέως από τα κύτταρα του στομάχου και έτσι αποφεύγεται η υπεροξύτητα του γαστρικού περιεχομένου.
Μη φοράτε στενά ρούχα. Όπως προαναφέραμε η αυξημένη πίεση στην κοιλιά ευθύνεται για την πρόκληση συμπτωμάτων. Αποφύγετε τα στενά παντελόνια, τις στενές ζώνες και τους κορσέδες που σας πιέζουν.
Αποφύγετε τα τρόφιμα και τα ποτά που σας προκαλούν παλινδρόμηση. Τα λιπαρά, πικάντικα, κοκκινιστά και τηγανητά τρόφιμα, το σκόρδο, το κρεμμύδι, το αυγό, η σοκολάτα, το αλκοόλ, η καφεΐνη και τα ανθρακούχα ποτά ευθύνονται συχνά.
Βέβαια η κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή, οπότε πολύ συχνά ο ίδιος ο πάσχων έχει ήδη αναγνωρίσει τι τον ενοχλεί λιγότερο ή περισσότερο στη διατροφή του.
Τρώτε μικρά και συχνά γεύματα.
Τα μεγάλα και πλούσια γεύματα προκαλούν υπερδιάταση του στομάχου διευκολύνοντας τη γαστρική υπερπλήρωση και παλινδρόμηση.
Τρώγοντας μικρά και συχνά γεύματα εμποδίζετε την υπερέκκριση γαστρικών οξέων και βοηθάτε τη σωστή λειτουργία του οισοφαγικού σφιγκτήρα.
Μην ξαπλώνετε αμέσως μετά το φαγητό.
Περιμένετε τουλάχιστον δύο με τρεις ώρες μετά το φαγητό πριν ξαπλώσετε ή πριν πάτε για ύπνο.
Η οριζόντια θέση ευνοεί την παλινδρόμηση του γαστρικού περιεχομένου και την εμφάνιση καούρας.
Μην κοιμάστε σε εντελώς οριζόντια θέση.
Ανυψώστε το πάνω μέρος του κρεβατιού (10-15 εκ.) τοποθετώντας βιβλία κάτω από τα πόδια του κρεβατιού ή σφήνες μεταξύ του στρώματος και των ελατηρίων.
Τα επιπλέον μαξιλάρια που ανυψώνουν μόνο το κεφάλι δεν είναι αποτελεσματικά.
Χριστίνα Ι. Μπουντούρη
Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός
email: cbountouri@gmail.com
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Τελικά τι έχω κρυολόγημα ή αλλεργία;
Όταν πονούν τα νεφρά: Δείτε τα πρώτα συμπτώματα