Έξι μήνες μετά την θανατηφόρο επέλαση του Έμπολα στην Δυτική Αφρική με περισσότερα από 26.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα και σχεδόν 11.000 νεκρούς από τον ιό του αιμορραγικού πυρετού, οι ειδικοί του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αντιμετωπίζουν τώρα μια νέα πρόκληση: το μετα-Έμπολα σύνδρομο. Χιλιάδες επιζήσαντες εμφανίζουν μια σειρά περίεργων συμπτωμάτων τα οποία εμμένουν για μεγάλο διάστημα μετά την ανάρρωσή τους.
Το Ροst-Ebola Syndrome, όπως το ονόμασαν, περιλαμβάνει πόνο στους μύες και στις αρθρώσεις, κόπωση, απώλεια ακοής, ακόμη και προβλήματα όρασης που σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν οδηγήσει σε τύφλωση. Τα ανεξήγητα συμπτώματα περιλαμβάνουν και ραγοειδίτιδα, μια φλεγμονή του μέσου τμήματος του οφθαλμού, η οποία εμμένει για μήνες ή και χρόνια μετά την εκδήλωσή της. «Ο Έμπολα έχει ορισμένες ιδιότητες που δεν έχουμε ξαναδεί» λέει χαρακτηριστικά ο Δρ. Daniel Bausch, σύμβουλος στην αρμόδια κλινική ομάδα του Π.Ο.Υ για επιδημίες και πανδημικές ασθένειες.
Το χειρότερο είναι ότι οι ειδικοί δεν γνωρίζουν τί ακριβώς συμβαίνει, εν μέρει επειδή στο παρελθόν η υψηλή θνησιμότητα του ιού δεν άφηνε πολλούς επιζώντες. Γνωρίζουν όμως ότι ο ιός εξακολουθεί να παραμένει στον οργανισμό, όπως άλλωστε και άλλοι ιοί με επίμονα συμπτώματα μετά την ανάκαμψη –ο παρβοϊός που προκαλεί πόνο στις αρθρώσεις και ο Chikungunya που αφήνει ως «ενθύμιο» αρθρίτιδα βαρειάς μορφής. Ο Έμπολα μπορεί να παραμείνει σε ορισμένα σημεία του σώματος όπου το ανοσοποιητικό αργεί να εξουδετερώσει «εισβολείς» –όπως στο μάτι ενός εθελοντή Αμερικανού γιατρού που είχε μολυνθεί στην Σιέρρα Λεόνε– γι’ αυτό και οι ειδικοί συστήνουν στον πληθυσμό στις πληγείσες χώρες να αποφεύγουν το σπέρμα ανδρών που επεβίωσαν της πρόσφατης επιδημίας.
Όμως οι επιζήσαντες έχουν να αντιμετωπίσουν και άλλα προβλήματα. Σύμφωνα με τον συντονιστή μιας κλινικής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην πρωτεύουσα της Λιβερίας, Μονρόβια, οι άνθρωποι που γλύτωσαν από τον Έμπολα παλεύουν τώρα με το «στίγμα» της ασθένειας και τον κοινωνικό αποκλεισμό με αποτέλεσμα να χάνουν ακόμη και τις δουλειές τους ενώ το σύνδρομο μετατραυματικού στρες και η κατάθλιψη κυμαίνονται σε υψηλά επίπεδα.