Μητσοτάκης: Lockdown από το πρωί του Σαββάτου για 3 εβδομάδες – Με sms και χρήση μάσκας
Η εκθετική αύξηση της διασποράς του κορονοϊού, έφερε το lockdown και το κλείσιμο της κοινωνικής και εμπορικής δραστηριότητας σε όλη τη χώρα. Μια σημαντική διαφορά σε σχέση με τον Μάρτη και τον Απρίλιο, είναι πως τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά θα είναι ανοικτά. Κλειστά θα είναι τα γυμνάσια και τα λύκεια.
«Η μεγάλη διαφορά είναι ότι τώρα πια, η χρήση μάσκας είναι προφανώς καθολική σε όλες τις μετακινήσεις», τόνισε ο πρωθυπουργός, που απαντώντας στην ερώτηση «Γιατί τώρα;» είπε: «Η απάντηση είναι πολύ σαφής. Τις τελευταίες 5 ημέρες είδαμε εκθετική αύξηση των κρουσμάτων. Σχεδόν 10.000 κρούσματα σε 5 ημέρες. Είδαμε σημαντική αύξηση στις νοσηλείες, στους διασωληνωμένους, στις πόσες ΜΕΘ αναγκαστήκαμε να χρησιμοποιήσουμε, άσχημη αναλογία εισαγωγών και εξιτηρίων».
Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Αυτό το κύμα πρέπει να ανακόψουμε. 50 ΜΕΘ τις οποίες προσθέτουμε στο Σωτηρία, με αυτή την ταχύτητα, μπορούσαν να γεμίσουν σε 3-4 ημέρες».
«Επιλέγω να πάρω δραστικά μέτρα νωρίτερα παρά αργότερα. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες αναγκάστηκαν να πάρουν τέτοια μέτρα όταν η επιδημία είχε ήδη ξεφύγει. Εγώ δεν θα θέσω σε κίνδυνο τη ζωή των συμπολιτών μας.
Μέτρα για 3 εβδομάδες. Να επιτρέψουμε στους εαυτούς μας έναν πιο σχετικά κανονικό Δεκέμβριο και κάτι που θα μοιάζει με γιορτές άλλων ετών», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.
«Θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος, γιατί δεν περιμένετε 10-15 ημέρες να δείτε αν τα μέτρα που πήρατε έχουν αποτέλεσμα» ανέφερε στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για να δώσει την απάντηση: «Η επιθετική αύξηση των κρουσμάτων με υποχρεώνει να πάρω τα μέτρα τώρα. Αν δεν δουλέψουν, σε 15 ημέρες η πίεση στο σύστημα υγείας θα ήταν ανυπόφορη και δεν μπορώ σε καμία περίπτωση να το επιτρέψω».
Ο πρωθυπουργός τόνισε πως «Δεν υπάρχουν περιθώρια για μικροπολιτικά πυροτεχνήματα» αλλά και πως «παρά τις δυσκολίες η Ελλάδα τα έχει καταφέρει καλύτερα από τις πιο πολλές ευρωπαϊκές χώρες». Ωστόσο σημείωσε με νόημα πως «Η αμφισβήτηση να είναι στις πολιτικές επιλογές, όχι στα επιστημονικά, όχι στα επιδημιολογικά δεδομένα. Οι αποφάσεις είναι πολιτικές. Εμείς αναλαμβάνουμε στο ακέραιο την ευθύνη».
Και συμπλήρωσε: «Έχουμε όλα τα εφόδια να αμυνθούμε σε αυτή τη νέα πιο έντονη επίθεση της πανδημίας. Είμαι σίγουρος ότι θα κερδίσουμε και αυτή τη μάχη. Χρειάζεται να τη δώσουμε. Μέσα στο 2021, ελπίζω ότι τα νέα στο επίπεδο των εμβολίων θα είναι ενθαρρυντικά. Τα στοιχεία που θα δείξει ο Σωτήρης (σ.σ. Τσιόδρας) είναι περίπου η ενημέρωση την οποία παίρνω 3 φορές την εβδομάδα».
Σωτήρης Τσιόδρας: Ιστορικό ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων
Παίρνοντας τον λόγο ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας περιέγραψε την δραματική κατάσταση αλλά και το πως ελήφθη η σκληρή απόφαση να φτάσουμε στο δεύτερο γενικό lockdown.
«Η επιδημική καμπύλη δείχνει ότι η Ελλάδα έχει ξεπεράσει τα 1.600 κρούσματα κορονοϊού την ημέρα», ήταν η φράση κλειδί του κ. Τσιόδρα.
«Από το τέλος Οκτωβρίου έχει αυξηθεί εκθετικά η επιδημία του ιού στην Ελλάδα», είπε και πρόσθεσε ότι «σε σχέση με την ηλικία διάγνωσης, τις τελευταίες επτά ημέρες έχουμε 1.000 άτομα στις ομάδες που είναι σε μεγαλύτερο κίνδυνο».
«Από τις 10 Σεπτεμβρίου και έπειτα έχουμε 20πλασιάσει τον αριθμό των τεστ που διενεργούνται, πάνω από 19.000 μοριακά τεστ ενώ κάνουμε 3.000 τεστ αντιγόνων την ημέρα», είπε και πρόσθεσε ότι «από τις 10 Σεπτεμβρίου υπάρχει άνοδος στη θετικότητα των τεστ που ξεπερνάει το 9% και όταν το δούμε σε συνάρτηση με την εκθετική αύξηση του ιού κάποιος με συμπτώματα έχει 1 στις 10 πιθανότητες να έχει τον ιό και αυτό είναι μεγάλο ποσοστό».
Ο κ. Τσιόδρας, μάλιστα, ανέφερε ότι 1.600 άνθρωποι νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή από ιό που κάνει πνευμονία. Πρόκειται είπε για αριθμό-ρεκόρ στη σύγχρονη ελληνική ιστορία, ενώ «έχουμε ένα μέσο όρο νέων εισαγωγών που ξεπερνάει τις 170 την ημέρα και αυτό θα πιέσει το σύστημα υγείας».
«Τις τελευταίες ημέρες από τις 26 Οκτωβρίου απομακρύνεται η καμπύλη εξιτηρίων έναντι εισαγωγών και, μάλιστα αυτοί που εισάγονται είναι πολύ περισσότεροι από αυτούς που παίρνουν εξιτήριο», επεσήμανε ο καθηγητής και πρόσθεσε ότι «όταν η επιδημία έχει αύξηση δεν θα νοσηλευτούν μόνο οι άνθρωποι πάνω απο 75 ετών αλλά και άτομα άνω των 45 ετών και θα υπάρξουν νοσηλείες σε ΜΕΘ, αλλά και θάνατοι, πράγμα που δεν το θέλουμε».