Μητσοτάκης: «Το όραμά μου για το ΕΣΥ, με ορίζοντα το 2027 – Δεν αναδεικνύονται οι θετικές πλευρές»

  • Γιάννα Σουλάκη
Μητσοτάκης
Στο όραμά του για το ΕΣΥ, με την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων που έχουν ξεκινήσει και θα διαρκέσουν ως το τέλος της τετραετίας, αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης Συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ, παραδέχθηκε πως υπάρχει ένας προβληματισμός των πολιτών για το ΕΣΥ.

«Αναδεικνύονται συχνά οι αδυναμίες του ΕΣΥ, ενώ σπανίως παρουσιάζονται οι καλές του πλευρές που είναι αρκετές, αλλά είναι βέβαιο ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας χρειάζεται δραστικές παρεμβάσεις, οι οποίες ως ένα βαθμό υλοποιούνται», σημείωσε.

Το 2027, είπε ο κ. Μητσοτάκης, θα πρέπει να έχουμε πολλά καινούργια Κέντρα Υγείας, πολλά ανακαινισμένα νοσοκομεία, περισσότερους γιατρούς, πιο καλοπληρωμένους γιατρούς, νέα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών στα Νοσοκομεία που δεν θα θυμίζουν σε τίποτα αυτήν την εικόνα που βλέπουν σήμερα οι πολίτες.

«Θα πρέπει να έχουμε περιορίσει σημαντικά τις λίστες των χειρουργείων και σ’ αυτό θα βοηθήσουν και τα 30 και.. χιλιάδες απογευματινά χειρουργεία που θα γίνουν τους επόμενους μήνες, δωρεάν με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης. Θα πρέπει να κάνουμε άλματα στην Πρωτοβάθμια Περίθαλψη, θα πρέπει να έχουμε κάνει την υγεία μας πιο ψηφιακή. Θα ήθελα να κριθώ, λοιπόν, γι’ αυτά που για τους πολίτες μπορεί να μην είναι ορατά αυτή τη στιγμή και να αναδεικνύονται μόνο οι αδυναμίες του ΕΣΥ. Θα ήθελα να κριθώ για το εάν το 2027, η χώρα θα έχει ένα νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας αντάξιο των προσδοκιών των πολιτών«, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δείτε επίσης: Γεωργιάδης για 88η ΔΕΘ: «Η κυβέρνηση διορθώνει μια μεγάλη αδικία στο ΕΣΥ με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού»

Οι μισθοί των γιατρών, τα ΤΕΠ και οι προσλήψεις

Ερωτώμενος περαιτέρω από τους δημοσιογράφους για το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), και γιατί τα προβλήματα χρονίζουν με τους  χαμηλούς μισθούς των γιατρών και την ασθενική τους ανταπόκριση να εργαστούν στο ΕΣΥ, με αποτέλεσμα την ανάγκη επίταξης ιδιωτών μέσα στο καλοκαίρι, ο πρωθυπουργός απάντησε πως με ορίζοντα 5ετίας και συγκεκριμένα από το 2019 έως το 2024, το ΕΣΥ ήταν επί δυόμιση χρόνια, εν μέσω πανδημίας.

Το ΕΣΥ ανταποκρίθηκε στην πανδημία χάρη στους υγειονομικούς που έβαλαν πλάτη, είπε, καθώς είχαμε μια μάχη να αντιμετωπίσουμε. Αυτή η μονοθεματική ανάγκη αντιμετώπισης της COVID-19 έφερε κάποιες καθυστερήσεις στα όσα έπρεπε να γίνουν στο ΕΣΥ. «Έχοντας αφήσει τον COVID-19 υπάρχει ανάγκη επιτάχυνσης των αλλαγών», πρόσθεσε.

Οι μισθοί των γιατρών έχουν ήδη αυξηθεί και το ποσό δεν είναι ευκαταφρόνητο, πρόσθεσε υπενθυμίζοντας τις χθεσινοβραδινές ανακοινώσεις του για την αυτοτελή φορολόγηση των εφημεριών τους, κάτι που προσφέρει έμμεση αύξηση στο εισόδημά τους.

Επίσης, αναφέρθηκε ξανά στην πρόσφατη θέσπιση κινήτρων για την προσέλκυση γιατρών στο ΕΣΥ, «γιατί τα κίνητρα που δίναμε μέχρι σήμερα προφανώς δεν ήταν αρκετά και είχαμε δυσκολία να προσελκύσουμε γιατρούς».

Δίνουμε ευελιξία και το δικαίωμα στους γιατρούς να εργαστούν στον ιδιωτικό τομέα κι αυτό οδήγησε στο αποτέλεσμα να επιστρέψουν στο ΕΣΥ, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση αντιλήφθηκε πως υπήρχε απόσταση μεταξύ των μισθών του ιδιωτικού τομέα και των μισθών του ΕΣΥ. Ταυτόχρονα έγιναν και πολλές προσλήψεις στο ΕΣΥ, είπε.

«Υπάρχουν προβλήματα; Προφανώς υπάρχουν πολλά προβλήματα. Υπάρχει ζήτημα με τον τρόπο που λειτουργούν τα ΤΕΠ«, ανέφερε και επισήμανε πως τους επόμενους μήνες θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές και πρόοδος στον τομέα αυτό, με την πρόσληψη τραυματιοφορέων που αποτελούν κρίσιμη ειδικότητα για να λειτουργεί καλύτερα η εφημερία.

«Αν πάτε στο «Αττικόν» σήμερα και δείτε πως λειτουργεί το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και δείτε αυτό που κατασκευάζουμε, όταν αυτό εγκαινιαστεί σε 12 μήνες από τώρα θα αντιληφθούμε τη μεγάλη επανάσταση στον τόπο, στον τρόπο περίθαλψη των ασθενών που προσέρχονται στα ΤΕΠ με βαρύ τραύμα».

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Δεν αναδεικνύονται οι θετικές πλευρές του ΕΣΥ»

Απαντώντας στο ερώτημα για τις επιτάξεις, τόνισε πως «δεν θέλουμε επιτάξεις και γι’ αυτό δεν κάναμε. Συνεννοηθήκαμε με τους Ιατρικούς Συλλόγους και βρήκαμε προσωρινές λύσεις έως ότου δρομολογηθούν οι μόνιμες».

Ωστόσο, ανέφερε στο τέλος πως είναι λογικό να αναδεικνύονται οι αδυναμίες του συστήματος, όμως, υπάρχει και μια πλευρά του ΕΣΥ που δεν αναδεικνύεται από τα ΜΜΕ. Η πλευρά που το ΕΣΥ προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες και πολλοί από τους πολίτες φεύγουν ικανοποιημένοι από τα νοσοκομεία.

«Και μιας και είμαστε στη Θεσσαλονίκη θα κλείσω με την πολύ μεγάλη σημασία στην οποία αποδίδω στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο που έχει αρχίσει ήδη να κατασκευάζεται από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Αλλά και το νέο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο, το νέο Θεαγένειο, του οποίου και οι διαγωνιστικές διαδικασίες προχωρούν με μεγάλη ταχύτητα ώστε να αποκτήσει η Θεσσαλονίκη το πιο σύγχρονο νοσοκομείο όλων των Βαλκανίων».

Η καλή πλευρά του ΕΣΥ, είπε κλείνοντας ο πρωθυπουργός, είναι και το Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», ένα υποδειγματικό νοσοκομείο ενταγμένο στο ΕΣΥ. «Δεν είναι όλα μαύρα στο ΕΣΥ», κατέληξε.