Iatropedia

ΜΚΟ ζητούν τη δημιουργία χώρων επιτηρούμενης χρήσης ναρκωτικών ουσιών

Την ανάγκη λειτουργίας χώρων ιατρικώς επιτηρούμενης χρήσης ψυχοδραστικών ουσιών ως μία πρακτική που υπηρετεί την υγεία και την ασφάλεια των χρηστών αλλά και τη δημόσια υγεία, επισημαίνουν με επιστολή τους προς το Υπουργείο Υγείας οι οργανώσεις-μέλη της Πλατφόρμας ΜΚΟ για τις ψυχοδραστικές ουσίες.

 

 

 

Όπως επισημαίνουν, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά (ΕΚΤΕΠΝ), ο αριθμός των χρηστών υψηλού κινδύνου που δεν καταγράφονται σε καμία θεραπευτική υπηρεσία στη χώρα μας εκτιμάται πως πλησιάζει τα 15.000 άτομα.

Ωστόσο, οι πολιτικές για τα ναρκωτικά που εφαρμόζονται στην Ελλάδα είναι προσανατολισμένες κυρίως στην καταστολή και στην πρόσβαση σε υπηρεσίες απεξάρτησης και υποκατάστασης και όχι στη μείωση βλάβης, με αποτέλεσμα η συγκεκριμένη κατηγορία χρηστών να μην λαμβάνει καμία υποστήριξη, αν και συνιστά την πιο ευάλωτη και περιθωριοποιημένη ομάδα.

Η πρακτική των χώρων επιτηρούμενης χρήσης εφαρμόζεται ήδη σε πολλά κράτη (Ελβετία, Ολλανδία, Γερμανία, Ισπανία, Λουξεμβούργο, Νορβηγία, Καναδά, Πορτογαλία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστρία και Αυστραλία) με εξαιρετικά αποτελέσματα και υπηρετεί ένα διττό σκοπό. Από τη μία πλευρά, εντάσσει τον χρήστη ουσιών σε ένα αξιοπρεπές και προστατευτικό περιβάλλον πρόληψης από υπερβολική δόση και παροχής υπηρεσιών φροντίδας και υγείας. Από την άλλη πλευρά, συμβάλει δραστικά στον περιορισμό της δημόσιας χρήσης ουσιών και των συνεπειών της στη δημόσια υγεία και ασφάλεια.

Η Πλατφόρμα των ΜΚΟ για τις ψυχοδραστικές ουσίες καλεί το Υπουργείο Υγείας να αναλάβει άμεση σχετική νομοθετική πρωτοβουλία σε συμφωνία με επανειλημμένες δημόσιες δηλώσεις του κ. Ξανθού για το θέμα και με τη δέσμευση του υπουργείου στο πλαίσιο του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για την αντιμετώπιση της ηπατίτιδας C, σχετικά με τη λειτουργία ιατρικών δομών επιτηρούμενης χρήσης. Εξάλλου, η παρούσα συγκυρία κρίνεται πρόσφορη για την ψήφιση ενός σχετικού νόμου, λαμβάνοντας  υπόψη την πρόσφατη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής στις 9 Ιουλίου 2018, όπου διαπιστώθηκε ότι εξασφαλίζεται η αναγκαία κοινοβουλευτική πλειοψηφία που υποστηρίζει τη λειτουργία των χώρων χρήσης.

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΜΚΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΨΥΧΟΔΡΑΣΤΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ

Αθανασόπουλος Ιωάννης, «ΚΕΝΤΡΟ ΖΩΗΣ»

Αναστασίου Χρήστος, «ΔΙΚΤΥΟ ΟΜΟΤΙΜΩΝ ΧΡΗΣΤΩΝ ΨΥΧΟΔΡΑΣΤΙΚΩΝ ΟΥΣΙΩΝ»

Αποστόλου Αθανάσιος, «ΔΙΟΓΕΝΗΣ» Διάλογος Πολιτικής για τα Ναρκωτικά

Βαρδαραμάτου Ντίνα, «PRAKSIS»

Δέδες Νικόλαος, Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος «ΘΕΤΙΚΗ ΦΩΝΗ»

Καλαμίτσης Γεώργιος, Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ»

Σμετόπουλος Αναστάσιος, «STEPS».