“Μνημείο ασυναρτησίας, προχειρότητας και γραφειοκρατίας” το σχέδιο νόμου για τα Ιατρικά Συνέδρια
Σύμφωνα με τους Προέδρους και τα μέλη των Ιατρικών Εταιρειών το σχέδιο νόμου που επεξεργάζεται το Υπουργείο Υγείας και το οποίο βάζει όλο τον επιστημονικό κόσμο κάτω από την ομπρέλα του ΚΕ.Σ.Υ. είναι “μνημείο προχειρότητας, ασυναρτησίας, ασάφειας, αντιφάσεων, μη λειτουργικό και απίστευτα γραφειοκρατικό”
“Οι 40 μεγαλύτερες ιατρικές εταιρίες που συναντηθήκαμε, ομόφωνα απορρίψαμε το νομοσχέδιο του Υπουργείου, ως ασυνάρτητο χωρίς στόχους και σκοπούς”, αναφέρει μιλώντας στο Iatropedia.gr ο Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας κ. Ιωάννης Γουδέβενος και συνεχίζει: “Η δημιουργία εταιρειών κορμού από το Υπουργείο Υγείας είναι εντελώς αυθαίρετη. Η επιλογή των βασικών αυτών μεγαλύτερων εταιρειών έγινε με καθαρά προσωπικά κριτήρια, χωρίς να συμβουλευθεί εμάς τους επιστήμονες, ενώ κατάργησε άλλες. Είναι πλήρως ανεφάρμοστο και αντισυνταγματικό!”
Τι προβλέπει το νέο σχέδιο νόμου για τα Ιατρικά Συνέδρια
Οι αρμοδιότητες έγκρισης, οργάνωσης και χρηματοδότησης συνεδρίων από τις φαρμακοβιομηχανίες, περνούν -από την μέχρι σήμερα αρμοδιότητα του ΕΟΦ- στο ΚΕ.Σ.Υ και συγκεκριμένα στην Επιτροπή Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης (ΕΣΙΕ), πρόεδρος της οποίας θα είναι ο εκάστοτε πρόεδρος του ΚΕ.Σ.Υ. Οι Ιατρικές Εταιρίες κορμού (δηλαδή με τις βασικές ειδικότητες) θα μετονομαστούν σε Επιστημονικές Ιατρικές Κοινότητες (ΕΙΚ), οι οποίες θα εποπτεύονται από το ΚΕ.Σ.Υ., ενώ μεταξύ άλλων, θα υποχρεωθούν να τροποποιήσουν τα καταστατικά τους στις ανάγκες των νέων αλλαγών που επιβάλλει η κυβέρνηση.
Ο κ. Γουδέβενος σχολιάζει: «Μόνο μεταρρυθμιστικό νομοσχέδιο δεν είναι. Συμφωνήσαμε όλοι οι συνάδελφοι, αλλαγή των καταστατικών μας δεν θα γίνει. Είναι κόκκινη γραμμή για μας!»
Δείτε τι προβλέπει το σχέδιο νόμου για την διοργάνωση Συνεδρίων: «Αρνούμαστε να γίνουμε τουριστικά γραφεία», λένε οι Ιατρικές Εταιρείες για τις αλλαγές στα Συνέδρια
Κύκλοι της φαρμακοβιομηχανίας: Σε θετική κατεύθυνση κινούνται τα μέτρα
Κύκλοι της φαρμακοβιομηχανίας αναφέρουν μιλώντας στο iatropedia.gr ότι τα νέα μέτρα που επιχειρεί να πάρει το Υπουργείο Υγείας για έλεγχο των Συνεδρίων κινούνται σε θετική κατεύθυνση, καθώς σήμερα υπάρχουν καταχωρημένες στον ΕΟΦ περισσότερες από 1.300 επιστημονικές εταιρίες, οι οποίες διεξάγουν περίπου 900 επιστημονικά Συνέδρια ετησίως. Το νέο σχέδιο νόμου θα επιφέρει εξορθολογισμό των Συνεδρίων με αποτέλεσμα να γίνονται λιγότερα στον αριθμό, αλλά περισσότερο ποιοτικά και επιμορφωτικά για τους ‘Ελληνες γιατρούς, υποστηρίζουν οι επιτελείς των φαρμακευτικών εταιρειών. Ωστόσο, εκφράζουν την επιφύλαξη, μήπως τελικά τα 200 Πανελλήνια Συνέδρια που έγιναν μέσα στο 2018, τελικά με τον νέο νόμο καταλήξουν να είναι περισσότερα, καθώς όπως λένε, οι 50 επιστημονικές εταιρείες κορμού, εάν συνδεθούν με άλλες μικρότερες, μπορεί τελικά να καταλήγουν να διεξάγουν τα περισσότερα από 300 Συνέδρια τον χρόνο.