Iatropedia

Mobbing: «Τα στόματα άνοιξαν!» Βροχή καταγγελιών για εργασιακή βία στην Επιθεώρηση Εργασίας

Αυξήθηκαν τα περιστατικά βίας στους εργασιακούς χώρους, ή ανοίγουν πιο εύκολα τα στόματα;

Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με σαφήνεια σ’ αυτό το ερώτημα. Το γεγονός είναι, πάντως, πως οι καταγγελίες για εργασιακό bullying -το οποίο ονομάζεται mobbing στους χώρους εργασίας- έχουν αυξηθεί ραγδαία τα τελευταία δύο χρόνια.

Σύμφωνα με στοιχεία από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, τα οποία κατέθεσε στη Βουλή η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, Μαρία Συρεγγέλα, περισσότερες από 80 καταγγελίες για βία στην εργασία έγιναν εντός του 2021, ενώ την προηγούμενη χρονιά, δηλαδή το 2020, δηλώθηκαν μόλις 21 περιστατικά.

Μιλώντας στη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, με θέμα τον σεξισμό στην εργασία, η κα. Συρεγγέλα, τόνισε πως οι αριθμοί για το 2022 που αναμένεται να ανακοινωθούν σύντομα, αναμένεται να είναι … σχεδόν διπλάσιοι από αυτούς του 2020 γεγονός το οποίο δείχνει μια εξαιρετικά ανησυχητική αύξηση.

«Η σιωπή άρχισε να σπάει. Τα στόματα αρχικά άνοιξαν διστακτικά, μετέπειτα με μεγαλύτερη ορμή και, πλέον, πολλά έχουν αλλάξει και συνεχίζουν να αλλάζουν», σημείωσε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ως “mobbing” στους χώρους εργασίας ορίζεται η ηθική και ψυχολογική (ενίοτε και σωματική) καταδίωξη του εργαζόμενου.

Ανάμεσα στις συνθήκες εκφοβισμού που καταγγέλονται περιλαμβάνονται περιστατικά λεκτικής, σωματικής βίας και σε πολλές περιπτώσεις και σεξουαλικής παρενόχλησης.

Mobbing: Δράσεις για την πρόληψη και αντιμετώπιση των περιστατικών

Με τον εργασιακό νόμο 4808/2021, οι γυναίκες και οι άνδρες προστατεύονται από τη σεξουαλική παρενόχληση στον εργασιακό χώρο, ενώ η Ελλάδα έγινε μία από τις πρώτες χώρες που κύρωσαν τη Σύμβαση 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) για την εξάλειψη της βίας στο χώρο της εργασίας.

Η υφυπουργός παρουσίασε τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις της κυβέρνησης για την πρόληψη, την αντιμετώπιση και την καταπολέμηση περιστατικών βίας και παρενόχλησης των εργαζομένων, καθώς και για την προστασία τους.

Όπως τόνισε η κ. Συρεγγέλα, το δικαίωμα σε ένα ασφαλές εργασιακό περιβάλλον, χωρίς διακρίσεις, παρενόχληση ή βία είναι κομβικής σημασίας και αυτό αποτέλεσε “στόχο” από την πρώτη στιγμή: «Στόχος μας ήταν η καταπολέμηση κάθε μορφής βίας», ανέφερε συγκεκριμένα.

Σύμφωνα με την υφυπουργό, οι εργοδότες και οι εργοδότριες έχουν ρητές υποχρεώσεις για την προστασία των εργαζομένων, τη δημιουργία ενός ασφαλούς εργασιακού περιβάλλοντος και τη διερεύνηση των καταγγελιών.

Βροχή καταγγελιών στο ΣΕΠΕ

Η κα. Συρεγγέλα πρόσθεσε πως για την αντιμετώπιση του mobbing δημιουργήθηκε στο ΣΕΠΕ ειδικό αυτοτελές τμήμα, για την παρακολούθηση των φαινομένων βίας και παρενόχλησης στην εργασία.

«Έχουμε κάνει πολύ σημαντικά βήματα, για να μπορούν οι γυναίκες να νιώθουν δυνατές και να ζουν σε ένα περιβάλλον ασφαλές. Συνεχίζουμε με σταθερότητα, μεθοδικότητα και συνέπεια, για την εξάλειψη στερεοτύπων και συμπεριφορών βίας και παρενόχλησης από το εργασιακό περιβάλλον και όχι μόνο. Η ανάπτυξη της κοινωνίας, άλλωστε, προϋποθέτει τον απόλυτο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οφείλουμε όλοι και όλες να τα σεβόμαστε και να τα προστατεύουμε!» κατέληξε.