Iatropedia

Μολυσμένο νερό στη Μαγνησία: Η σαλμονέλα μένει 30 μέρες στο νερό

water tap glass

Τι ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής Κωνσταντίνος Ντελέζος για τα μαζικά περιστατικά γαστρεντερίτιδας,

Περισσότεροι από 100 άνθρωποι παρουσίασαν γαστρεντερίτιδα από το μολυσμένο νερό στη Μαγνησία και δεκάδες χρειάσθηκαν νοσηλεία στο νοσοκομείο. Η αιτία φαίνεται πως είναι δύο βακτήρια, η σαλμονέλα και το κολοβακτηρίδιο, που είναι πολύ επικίνδυνα όταν εισβάλλουν στο δίκτυο ύδρευσης.

Είκοσι παιδιά και 14 ενήλικες νοσηλεύθηκαν με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας από τις 27 Μαΐου έως τις 3 Ιουνίου 2024, σύμφωνα με ανακοίνωση από το Νοσοκομείο Βόλου. Είναι κάτοικοι από τα χωριά Ρυζόμυλο και Στεφανοβίκειο.

Τα πρώτα αποτελέσματα του εργαστηριακού ελέγχου στο νερό έδειξαν ότι υπάρχει μικροβιολογική επιβάρυνση σε δείγματα από το περιφερειακό δίκτυο και τη δεξαμενή, ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ. Ειδικότερα :

«Η σαλμονέλα προέρχεται από τα τρόφιμα, το κολοβακτηρίδιο από τις τουαλέτες», είπε στο Mega ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής Κωνσταντίνος Ντελέζος. Η συνύπαρξη των δύο μικροβίων μπορεί να προέρχεται από επιφανειακά νερά από δίκτυα άρδευσης. Ένα άλλο ενδεχόμενο είναι να έχει υπάρξει μόλυνση από την αποχέτευση.

«Η σαλμονέλα μπορεί να διατηρηθεί στο νερό 30 ημέρες. Μόνο και μόνο σε ένα σημείο να υπάρξει μόλυνση, μπορεί να απλωθεί σε όλο το δίκτυο», πρόσθεσε ο κ. Ντελέζος.

Τα μικρόβια αυτά δεν προκαλούν θολότητα του νερού, τόνισε. Και επισήμανε πως με τη χλωρίωση του δικτύου θα σταματήσει η μόλυνση των υδάτων.

«Η κλιματική αλλαγή μας δείχνει τα δόντια της. Οι αιτίες είναι άλλες, αλλά πλέον παίζουμε με τα όρια που μπορούν να συντηρηθούν τα τρόφιμα»,  επισήμανε.


Φωτογραφία: iStock