Σε αυτές τις περιπτώσεις, το ανθρώπινο σώμα χάνει θερμότητα με πολύ γρήγορο ρυθμό από το κρύο και το άτομο κινδυνεύει άμεσα με υποθερμία.
Σε ένα βίντεο παραγωγής του BBC Earth, παρουσιάζεται ακριβώς το τι συμβαίνει στο ανθρώπινο σώμα όταν εκτίθεται σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία περιβάλλοντος. Μέσα από μια κάμερα θερμικής απεικόνισης, μπορείτε να δείτε πώς το σώμα χάνει θερμότητα. Το κόκκινο χρώμα απεικονίζει τα σημεία με την υψηλότερη θερμοκρασία και το πράσινο-μπλε χρώμα τα σημεία που χάνουν γρήγορα θερμότητα.
Διάφοροι παράγοντες συμβάλλουν σε αυτή την ταχεία απώλεια θερμότητας. Το νερό/υγρασία εξατμίζεται από το δέρμα σας, ειδικά από τα σημεία που έχετε ιδρώσει. Η φυσική διαδικασία της απώλειας θερμότητας από το σώμα είναι γνωστή ως επαγωγή θερμοκρασίας, κατά την οποία το σώμα χάνει θερμότητα επειδή έρχεται σε επαφή με κάτι κρύο. Σίγουρα το έχετε νιώσει όταν ακουμπάτε με γυμνό δέρμα επάνω σε τσιμεντένιο τοίχο, ή όταν σας χτυπάει κρύος αέρας.
Χρησιμοποιώντας μια κάμερα θερμικής απεικόνισης Selex Merlin, ο παρουσιαστής στέκεται έξω κατά τη διάρκεια μιας χιονοθύελλας στα Highlands της Σκωτίας για λίγο κάτω από τρία λεπτά, αφαιρώντας σταδιακά τα ρούχα του. Πρώτον, η περιοχή γύρω από το λαιμό του παραμένει κόκκινη, αφού είναι ένα από τα θερμότερα μέρη του σώματος. Καθώς γδύνεται και απλώνει τα χέρια του, πρώτα τα άκρα του (τα δάχτυλα και τα χέρια) γίνονται “πράσινα”. Όταν η κάμερα εστιάζει κοντά στο σώμα του, μπορούμε να δούμε ακόμη και τα σκοτεινά σημεία του χιονιού που πέφτει στο στήθος του.
Πότε ένας άνθρωπος πέφτει σε υποθερμία; Όταν η θερμότητα του σώματός του πέφτει από τους 37 στους 35 βαθμούς Κελσίου. Τότε, υπάρχει κίνδυνος υποθερμικού σοκ με συμπτώματα όπως επιβράδυνση της αναπνοής και του καρδιακού ρυθμού, σύγχυση και ζάλη και μια αργή μείωση της θερμοκρασίας του σώματος που φτάνει και τους 26 βαθμούς Κελσίου, προτού αρχίσουν όλα τα όργανα να παύουν να λειτουργούν.