Μοναξιά και κατάθλιψη σαρώνουν την Γερμανία, σύμφωνα με νέα έρευνα
Ένας στους δύο ενήλικες στη Γερμανία αναφέρει ότι έχει κατάθλιψη, ενώ ένας στους τέσσερις υποφέρει από «μεγάλη μοναξιά», σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Επιστήμονες από το Γερμανικό Ίδρυμα Βοήθειας στην Κατάθλιψη & Πρόληψης των Αυτοκτονιών (Deutsche Depressionshilfe), πήραν συνεντεύξεις από 5.196 εθελοντές, ηλικίας 18-69 ετών. Το 25% δήλωσαν ότι υποφέρουν από μοναξιά, ανεξάρτητα από τον αριθμό των κοινωνικών επαφών τους.
Η μοναξιά είναι εντονότερη στις μεγάλες ηλικίες. Το 40% των ερωτηθέντων 60-69 ετών δήλωσαν πως νιώθουν μόνοι. Και αυτό, παρότι οι περισσότεροι είχαν έως και 4 κοινωνικές επαφές την εβδομάδα. Το αντίστοιχο ποσοστό στις ηλικίες 18-59 ετών ήταν 22%.
Η μελέτη έδειξε ακόμα ότι το 53% των συμμετεχόντων έχουν αισθήματα κατάθλιψης. Οι πάσχοντες αυτοί είχαν διπλάσιες πιθανότητες να αναφέρουν πως νιώθουν και μοναξιά. Στην πραγματικότητα, το 56% είπαν πως νιώθουν μόνοι τους, έναντι του 26% των εθελοντών χωρίς κατάθλιψη.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως ανέφεραν ότι νιώθουν πολύ μόνοι τους ακόμα και οι πάσχοντες από κατάθλιψη με πολλές καθημερινές κοινωνικές επαφές.
Το γεγονός αυτό υποδηλώνει ότι η κατάθλιψη καθαυτή τους κάνει να αισθάνονται αποκομμένοι από τους ανθρώπους γύρω τους, λένε οι ερευνητές. Επομένως, η μοναξιά στην κατάθλιψη είναι σύμπτωμα και όχι αιτία της ψυχικής διαταραχής, διευκρινίζουν.
Πιο μοναχικοί απ’ ό,τι πριν 10 χρόνια
Το 86% των ερωτηθέντων, εξ άλλου, είπαν πως αισθάνονται ότι οι άνθρωποι σήμερα είναι πολύ πιο μοναχικοί απ’ όσο πριν από 10 χρόνια.
«Όταν κάποιος νιώθει σοβαρή κατάθλιψη, δεν αισθάνεται αγάπη ή σύνδεση με τα άτομα γύρω του. Μοιραία λοιπόν νιώθει μοναξιά», δήλωσε ο καθηγητής Ulrich Hegerl, διευθυντής του Deutsche Depressionshilfe. «Επιπλέον, έχει την τάση να απομονώνεται κοινωνικά, οπότε μειώνει και τις κοινωνικές επαφές του. Έτσι όμως εντείνει το αίσθημα της μοναξιάς που νιώθει».
Οι ειδικοί ενθαρρύνουν τους πάσχοντες να μιλούν ανοιχτά για τα συναισθήματά τους. Συμπτώματα, όπως έλλειψη διάθεσης, απώλεια ενδιαφέροντος, διαταραχές ύπνου, αισθήματα ενοχής ή σκέψεις αυτοκτονίας, υποδηλώνουν κατάθλιψη και πρέπει να αξιολογούνται από έναν ειδικό στην ψυχική υγεία.
Φωτογραφία: iStock