Iatropedia

Μονοκλωνικά αντισώματα: Στο «Σωτηρία» χορηγήθηκε η πρώτη θεραπεία σε ανοσοκατεσταλμένο ασθενή

Ξεκίνησε η νοσοκομειακή χορήγηση των μονοκλωνικών αντισωμάτων. Ο πρώτος ασθενής που του χορηγήθηκε η θεραπεία το πρωί στο νοσοκομείο "Σωτηρία", είχε σοβαρή ανοσοκαταστολή λόγω υποκείμενου νοσήματος και ήταν θετικός στην Covid-19.

Ο ασθενής έλαβε ενδοφλεβίως τα αντισώματα και επέστρεψε στο σπίτι του. Εντός της ημέρας ακόμη τρεις ασθενείς αναμένεται να λάβουν τα αντισώματα, ενώ οι αιτήσεις συνεχίζονται από όλη την Ελλάδα.

Ο ασθενής εξήλθε από το νοσοκομείο «Σωτηρία» και βρίσκεται στο σπίτι του. Από τώρα και στο εξής θα βρίσκεται σε στενή παρακολούθηση από τον γιατρό του, αλλά και την ειδική Επιτροπή, για 28 συνεχείς ημέρες. Αν στο μεταξύ δεν επιδεινωθεί η υγεία του και δεν εμφανίσει συμπτώματα τέτοια που να απαιτούν την εισαγωγή του σε νοσοκομείο, αυτό σημαίνει ότι η έκβαση της θεραπείας είναι θετική και ο ασθενής μετά από ένα μήνα θα θεωρηθεί θεραπευμένος.

Οι θεραπείες θα γίνονται όλες τις μέρες, ακόμη και Σαββατοκύριακο.

Έως τις 12.30 είχαν εγκριθεί τέσσερις θεραπείες μονοκλωνικών αντισωμάτων συνολικά, για να χορηγηθούν σε ασθενείς που λόγω υποκείμενων προβλημάτων υγείας δεν μπορούν να αναπτύξουν δικά τους αντισώματα από τον εμβολιασμό.

«Έτοιμα» αντισώματα για όσους δεν μπορούν να αναπτύξουν δικά τους

Από σήμερα Παρασκευή (26/11), τα μονοκλωνικά αντισώματα ξεκινούν να χορηγούνται αρχικά σε 10 πιστοποιημένα νοσοκομεία σε όλη τη χώρα, τα οποία στη συνέχεια και με την παραλαβή νέων δόσεων αναμένεται να επεκταθούν.

Η επιλογή γίνεται μέσα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ, στην οποία γιατροί από όλη την Ελλάδα καταθέτουν σχετικές αιτήσεις για ένταξη στη συγκεκριμένη θεραπεία όσων ασθενών πληρούν τα κριτήρια.

Η επιχείρηση έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε η 5 μελής Επιτροπή που κάνει την επιλογή των ασθενών να μπορεί να ενημερώνεται real time για τα αιτήματα, ενώ η απάντηση δεν θα διαρκεί περισσότερο από μισή ώρα.

Προτεραιότητα έχουν ασθενείς με διαγνωσμένη -με μοριακό PCR τεστ- νόσο Covid, που είναι άνω των 12 ετών και ανήκουν στην κατηγορία των ανοσοκατεσταλμένων, μεταμοσχευμένων και ασθενών που κάνουν χημειοθεραπεία λόγω νεοπλασιών του αίματος ή συμπαγών οργάνων. Επίσης, έχει προστεθεί και η ομάδα των εγκύων στο 3ο τρίμηνο κύησης.

Με την έγχυση του φαρμάκου σε νοσοκομειακό περιβάλλον και σε διάστημα μόλις μισής ώρας, οι ασθενείς αυτοί λαμβάνουν τα “έτοιμα” εξουδετερωτικά μονοκλωνικά αντισώματα και μαζί με αυτά μια άμεση παθητική ανοσία, που μπορεί να περιορίσει την εξέλιξη της νόσου Covid και τις επιπλοκές της.

Ο ασθενής παραμένει στην ειδική μονάδα περίπου δύο ώρες για την έγχυση και την παρακολούθηση και στη συνέχεια επιστρέφει στο σπίτι του.

Σε ποσοστό 50% έως 60% οι ασθενείς που θα λάβουν τη θεραπεία, δεν θα καταλήξουν στη νοσηλεία ή στον θάνατο.

Τα 10 Νοσοκομεία στα οποία θα χορηγούνται οι θεραπείες καλύπτουν όλες τις γεωγραφικές Περιφέρειες της χώρας και είναι, στην Αττική: το Σωτηρία και το Σισμανόγλειο, στη Θεσσαλονίκη: το ΑΧΕΠΑ, και το Παπαγεωργίου, το Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, το Νοσοκομείο της Λάρισας, το Νοσοκομείο της Λαμίας, το Νοσοκομείο των Ιωαννίνων, το Πανεπιστημιακό της Πάτρας στο Ρίο και το Πανεπιστημιακό Ηρακλείου Κρήτης.

«Έχουμε ένα ακόμη όπλο στη φαρέτρα μας. Όμως, ότι αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσουμε να προσέχουμε. Οι δόσεις πανευρωπαϊκά είναι περιορισμένες και πρέπει να προσέχουμε για να προλάβουμε τη νόσο. Είναι πάντα καλύτερα να προλαβαίνουμε από το να θεραπεύουμε», τόνισε η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα.