Η εν λόγω κήρυξη ισχύει από σήμερα 09-09-2020 και για τέσσερις (4) μήνες. Οι αρχές εκφράζουν φόβους για ανεξέλεγκτη διασπορά του κορονοϊού στο νησί, καθώς μέχρι χθες είχαν εντοπιστεί 35 κρούσματα στη δομή προσφύγων μεταναστών της Μόριας, η οποία πλέον έχει καταστραφεί από την φωτιά.
Η φωτιά έφτασε τη χειρότερη στιγμή. Όταν οι υγειονομικές αρχές και ο ΕΟΔΥ, είχαν απομονώσει τα 35 κρούσματα και τις επαφές τους και προχωρούσαν τόσο στην ιχνηλάτηση, όσο και στη διεξαγωγή μαζικών τεστ στη Μόρια. Μέχρι και χθες – σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΔΥ- είχαν διεξαχθεί περισσότερα από 2.000 τεστ στους διαμένοντες της Μόριας.
Δείτε επίσης – Υγειονομική «βόμβα» στη Μόρια: 600 άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, εκτεθειμένα στον κορονοϊό
Σήμερα, όμως, και μετά τη χθεσινοβραδινή καταστροφή λόγω της φωτιάς, οι σχεδόν 13 χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, αλλά και οι 35 θετικοί στον κορονοϊό, έχουν διασκορπιστεί στους δρόμους και τα χωράφια.
Όπως ανέφερε στο newsit.gr ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουντζούρης τα κρούσματα του κορονοϊού πρέπει να είναι περισσότερα από 35, αφού η ιχνηλάτηση των ήδη θετικών στον ιό δεν έχει ολοκληρωθεί μέσα στο στρατόπεδο. “Το στρατόπεδο κάηκε σχεδόν ολοσχερώς δεν είναι πλέον χρησιμοποιήσιμο και ο κόσμος είναι στον δρόμο, στα χωράφια, μιλάμε για 12.500 άτομα. Περιμένουμε τα μέτρα που θα αναγγείλει ο Πρωθυπουργός μετά την συνάντηση που θα έχει σήμερα το πρωί στο Μαξίμου”.
Μόρια: “600 ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενα νοσήματα βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο”
Στη Μόρια, ωστόσο, κρύβεται μια βραδυφλεγής υγειονομική «βόμβα» και η πιθανότητα διασποράς του κορονοϊού θα μπορούσε να έχει τραγικές συνέπειες. Στο ΚΥΤ φιλοξενούνταν μέχρι και χθες, κάτω από άσχημες συνθήκες διαβίωσης, περισσότεροι από 600 πρόσφυγες και μετανάστες που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Οι περισσότεροι είναι ηλικιωμένοι, ενώ ανάμεσά τους υπάρχουν και πολλοί ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα.
Μιλώντας στο iatropedia.gr, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών ΕΣΥ Λέσβου, Αλέξανδρος Ζάμπρας, τόνιζε χθες την άμεση ανάγκη για την απομάκρυνσή τους από τη Μόρια. Όχι μόνο κινδυνεύει η υγεία και η ζωή τους, όπως λέει, αλλά υπάρχει σοβαρός κίνδυνος κατάρρευσης του συστήματος υγείας στο νησί, εάν η κάποιοι από αυτούς τους ανθρώπους χρειαστούν νοσηλεία στη Μονάδα COVID-19 ή τη ΜΕΘ του νοσοκομείου.
Συγκεκριμένα ο κ. Ζάμπρας αναφέρει: “Πρέπει να υπάρξει άμεση μεταφορά τουλάχιστον αυτών των 600 ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, σε ξενοδοχεία και διαμερίσματα. Είναι μεγάλοι σε ηλικία άνθρωποι, άτομα με χρόνια νοσήματα και ασθενείς. Αυτοί οι άνθρωποι αν αρχίσουν να κολλάνε έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να χρειαστούν νοσηλεία. Πρέπει να πάνε σε ξενοδοχεία, σε άλλες δομές, ίσως στην Αθήνα, φυσικά και να έχουν καλύτερες συνθήκες υγιεινής, αλλά και να αποκλειστεί και περισσότερο η πιθανότητα να νοσήσουν αυτοί οι άνθρωποι. Θα είναι, επίσης, ένα επιπλέον βάρος στο δημόσιο σύστημα υγείας και στο νοσοκομείο Μυτιλήνης. Έχει μεγάλη σημασία και για τη ζωή τους και για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αυτό είναι πολύ απλό και πρέπει να γίνει άμεσα”, τονίζει ο γιατρός.