Μόρια με αντικαρκινικές ιδιότητες προστατεύουν τα υγιή κύτταρα
Ερευνητές από το University of Waterloo του Καναδά, θέλοντας να εξακριβώσουν τον μηχανισμό βάσει του οποίου το DNA υγιών κυττάρων υφίσταται βλάβη και τα κύτταρα μετατρέπονται σε καρκινικά, ανακάλυψαν μια ομάδα μορίων που στοχοποιούν επιλεκτικά τα καρκινικά κύτταρα. Για την μελέτη της διαδικασίας της βλάβης του κυτταρικού DNA, οι επιστήμονες κατέφυγαν σε μια ειδική τεχνική μοριακής κινηματογράφησης –την φασματοσκοπία λέιζερ χρονικής ανάλυσης στην περιοχή των femtosecond– η οποία χρησιμοποιεί παλμική ακτινοβολία λέιζερ που επέτρεψε να παρακολουθήσουν την αλληλεπίδραση των μορίων σε πραγματικό χρόνο, αποκαλύπτοντας πώς τα κύτταρα γίνονται καρκινικά.
Τα μόρια που ανακάλυψαν είναι… πολλαπλών αποστολών: από την μια στοχοποιούν και εξολοθρεύουν τα καρκινικά κύτταρα και από την άλλη δημιουργούν μια προστατευτική «ασπίδα» στα υγιή κύτταρα έναντι των τοξικών χημικών! Σύμφωνα με την σχετική έρευνα που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση EBioMedicine, τα συγκεκριμένα μόρια ή ενώσεις FMD είναι παρόμοια με την σισπλατίνη, έναν κυτταροτοξικό χημειοθεραπευτικό παράγοντα που χρησιμοποιείται στο πλαίσιο θεραπείας του καρκίνου των ωοθηκών, των όρχεων, των πνευμόνων, του εγκεφάλου και άλλων μορφών της νόσου, χωρίς όμως να έχουν την τοξικότητά της που θα έβλαπτε τα φυσιολογικά κύτταρα.
Εισερχόμενες στα καρκινικά κύτταρα, οι ενώσεις FMD προκαλούν μια έντονη αντίδραση η οποία τα κάνει να «αυτοκτονούν». Αντιθέτως, στα υγιή κύτταρα αυξάνουν την ποσότητα μιας οργανικής χημικής ένωσης με σημαντική αντιοξειδωτική δράση που καλείται γλουταθειόνη (GSH) και η οποία λειτουργεί προστατευτικά. Οι ερευνητές εξέτασαν τις ενώσεις FMD σε ανθρώπινα κύτταρα και σε ποντίκια και τα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά καθώς σε μια ποικιλία καρκινικών όγκων (τραχήλου της μήτρας, ωοθηκών, μαστού και πνευμόνων) είδαν ότι καθυστέρησε ή σταμάτησε την ανάπτυξή τους ενώ ήταν αποτελεσματικές και σε άλλους τύπους όγκων.