Το όνομα «ανοιχτήρι κονσέρβας» περιγράφει… ακριβώς αυτό που κάνει το μόριο JP-III-48: υποχρεώνει τον ιό ΗIV να ανοίξει και να εκθέσει περιοχές του που είναι ευάλωτες σε επιθέσεις του ανοσοποιητικού συστήματος. Η διαπίστωση που έκαναν ερευνητές του Centre Ηospitalier de l' Université de Montréal στον Καναδά είναι εξαιρετικά σημαντική καθώς όπως επισημαίνουν, τα άτομα που έχουν μολυνθεί με τον ιό HIV-1 εξακολουθούν να έχουν φυσικά αντισώματα τα οποία έχουν την δυνατότητα να εξουδετερώσουν τα προσβεβλημένα από τον ιό κύτταρα.
«Απλώς πρέπει να τους δώσουμε λίγο… σπρώξιμο προσθέτοντας ένα μικροσκοπικό μόριο το οποίο θα υποχρεώσει τον ιό να εκθέσει περιοχές του που αναγνωρίζουν τα αντισώματα, αρχίζοντας έτσι η επίθεση» εξηγεί ο καθηγητής Andrés Finzi από το Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ. Η ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά της μόλυνσης από τον HIV που προκαλεί το AIDS αποτελεί εδώ και πάρα πολύ καιρό τον στόχο των ερευνητών. Προς το παρόν, τα αντιρετροϊκά φάρμακα που δίδονται αποσκοπούν στο να καθυστερήσουν την δράση του HIV αλλά δεν μπορούν να εμποδίσουν τον ιό από το να «κρύβεται» σε περιοχές όπου παραμένει εν υπνώσει μέσα στα κύτταρα. Μόλις η αντιρετροϊκή αγωγή τελειώσει, ο ιός επιστρέφει.
Στο πλαίσιο μιας θεραπείας «shock and kill» το μόριο JP-III-48 που ανέπτυξαν ερευνητές από τα Πανεπιστήμια του Χάρβαρντ και της Πενσυλβάνια μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εξαλείψει τις περιοχές όπου κρύβεται ο HIV. Αφού τις ενεργοποιήσει, υποχρεώνοντας τον ιό να αφήσει τις κρυψώνες του, στην συνέχεια πλήττει μαζί με τα υπάρχοντα αντισώματα του ανοσοποιητικού τα μολυσμένα κύτταρα.
Για να γίνει όμως αυτό, τα μολυσμένα από τον ιό κύτταρα θα πρέπει να στερηθούν δύο συγκεκριμένες πρωτεΐνες που τα προστατεύουν, τις Nef και Vpu. Η απενεργοποίησή τους μέσω γονιδιακής μετάλλαξης αφήνει τον HIV ευάλωτο και η προσθήκη του JP-III-48 τον κάνει να ανοίγει σαν λουλούδι, έτοιμο πλέον στόχο για την επικείμενη επίθεση του ανοσοποιητικού.