Ι. Μπασκόζος: Έχουν γίνει 30.000 εμβόλια στα παιδιά των προσφύγων
Ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας αναφέρει ότι «είμαι στην ευχάριστη θέση να κοινοποιήσω την έκθεση της Ομάδας Εργασίας για την εποπτεία και το συντονισμό της εμβολιαστικής κάλυψης των προσφύγων. Είναι φανερό ότι επιτελείται ένα τιτάνιο έργο. Είναι επίσης φανερός ο επιστημονικός και υπεύθυνος τρόπος με τον οποίο πραγματοποιούνται όλες οι απαραίτητες ενέργειες. Η Έκθεση πιστοποιεί την επιτυχία της καμπάνιας εμβολιασμού και αποδεικνύει την ανευθυνότητα και τον υποβολιμαίο χαρακτήρα των ξενοφοβικών κραυγών, που δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να ακυρώσουν τη γενική εικόνα αποδοχής από την ελληνική κοινωνία της συμμέτοχης των παιδιών προσφύγων και μεταναστών σε όλες τις κοινωνικές διαδικασίες, και στη σχολική».
Και συνεχίζει: «Είναι σαφές πως δεν εφησυχάζουμε και είμαστε σε καθημερινή επαγρύπνηση για να επιτελούμε το καθήκον της προστασίας της Δημόσιας Υγείας. Εξίσου σαφής είναι και η πεποίθησή μας ότι η πλήρης και έγκαιρη κάλυψη των αναγκών υγείας των προσφύγων και μεταναστών, είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος προστασίας της Δημόσιας Υγείας. Ευχαριστώ την Ομάδα Εργασίας, την Εθνική Επιτροπή εμβολιασμών, τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και τους Διεθνείς Οργανισμούς που συνέβαλαν ουσιαστικά στην επιτυχία του εγχειρήματος μέχρι τώρα».
Ιστορικό
Από τον Μάρτιο του 2016, με τον εγκλωβισμό δεκάδων χιλιάδων προσφύγων και αιτούντων άσυλο στη χώρα μας, διαμορφώθηκε μια νέα κατάσταση και δημιουργήθηκε η ανάγκη για οργάνωση εμβολιασμού στα παιδιά που μένουν σε χώρους διαμονής προσφύγων-μεταναστών. Οργανώθηκαν εμβολιασμοί στους χώρους διαμονής προσφύγων και μεταναστών με τη μορφή εξορμήσεων μαζικού εμβολιασμού, με τον συντονισμό και την εποπτεία του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας. Εφαρμόστηκε πρόγραμμα εμβολιασμών προτεραιότητας, σύμφωνα και με τη γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών της χώρας.
Η εκτιμώμενη εμβολιαστική κάλυψη (με την πρώτη δόση εμβολίου) των παιδιών της κατάλληλης για το κάθε εμβόλιο ηλικίας είναι: 83% για Ιλαρά-Ερυθρά-Παρωτίτιδα, 82% για Διφθερίτιδα-Τέτανο-Κοκκύτη-Πολιομυελίτιδα, 76% για Πνευμονιόκοκκο, 75% για Αιμόφιλο ινφλουέντσας τύπου b (Hib), 79% για Ηπατίτιδα Β. Όσα παιδιά εμβολιάστηκαν έλαβαν κάρτα εμβολιασμού προκειμένου να διευκολυνθεί η περεταίρω συνέχιση του προγράμματος εμβολιασμού.
Η παραπάνω εμβολιαστική κάλυψη αφορά τις εξορμήσεις εμβολιασμών που έγιναν στην Ελλάδα και προστίθεται στην προϋπάρχουσα κάλυψη στις χώρες προέλευσης/διέλευσης, που σύμφωνα με εκτιμήσεις από WHO-UNICEF είναι μέτρια έως σχετικά καλή.
Ο εμβολιασμός θα συνεχιστεί με έμφαση στη διενέργειά του στο πλαίσιο της κανονικής παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας των παιδιών.
Δείτε εδώ την αναλυτική έκθεση: Ekthesi-emvoliasmos-prosfygon-2017-02