Εξετάζοντας το ζήτημα της «οικονομικής προσιτότητας», ανέφερε ότι «η κρίσιμη «ραχοκοκαλιά» της θεραπείας του HIV (2 από τα 3 φάρμακα σε συνδυασμό σταθερών δόσεων), που χρησιμοποιούνται σχεδόν σε ποσοστό 80% των ασθενών πανευρωπαϊκά είναι, ή θα πρέπει να πω ότι ήταν, αναμενόμενο να γίνει γενόσημο το καλοκαίρι του 2017, προσδοκία η οποία θα είχε ως συνέπεια μια σημαντική εξοικονόμηση στο κόστος της αντιρετροϊκής θεραπείας».
Ωστόσο, όπως υπογράμμισε ο κ. Μπασκόζος, ενώ οι εταιρείες γενόσημων φαρμάκων έχουν εξασφαλίσει άδειες κυκλοφορίας από τον EMA, (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων), η εταιρεία παραγωγής του πρωτοτύπου ζητά ένα «συμπληρωματικό πιστοποιητικό προστασίας» για τον συνδυασμό σε ένα χάπι, το οποίο «πολλοί εμπειρογνώμονες θεωρούν αμφιλεγόμενο αίτημα, ή έχει απορριφθεί από τα τοπικά γραφεία διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας», σε ορισμένες χώρες (συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας). «Είμαι σίγουρος», σημείωσε ο γγ Δημόσιας Υγείας, ότι «η απόσυρση αυτού του αιτήματος μπορεί να γίνει αποδεκτή αν ζητηθεί από σημαντική ομάδα χωρών».
Επίσης, πρόσθεσε ότι «χώρες με μεγάλο πληθυσμό ασθενών είναι αυτές που θα επωφεληθούν περισσότερο οικονομικά, αλλά η ανάγκη είναι ακόμη μεγαλύτερη για χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, όπως η Ελλάδα ή παρουσιάζουν υψηλό επιπολασμό ή συχνότητα εμφάνισης».