Iatropedia

«Μπλόκο» αναπήρων στο υπ.Υγείας! Χωρίς τρόφιμα οι ασθενείς στις δομές ψυχικής υγείας

Η παγκόσμια Ημέρα ατόμων με αναπηρία βρίσκει τους ανάπηρους στη χώρα μας να είναι πληγωμένοι παρά ποτέ από την πολιτεία καθώς δέχονται συνεχείς περικοπές σε επιδόματα και υπηρεσίες Υγείας. Εκατοντάδες άτομα με αναπηρία συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο Υγείας για να διαμαρτυρηθούν για τα άδικα «κουρέματα» που έχουν υποστεί. Την ίδια ώρα υπό κατάρρευση είναι οι δομές ψυχικής Υγείας όπου νοσηλεύονται περίπου 30.000 άτομα καθώς η χρηματοδότηση έχει μειωθεί κατά 50%. Όπως αναφέρουν εκπρόσωποι των περίπου 3000 εργαζομένων στις δομές από 90 εκατ. ευρώ που επρόκειτο να δοθούν, έχουν καταβληθεί μόνο 45 εκατ. Γι αυτό και σε πολλές δομές υπάρχει πλέον και πρόβλημα σίτισης για τους ασθενείς. Αποτέλεσμα είναι να φέρνουν φαγητά οι απλήρωτοι εργαζόμενοι και οι οικογένειες των ασθενών. Πάντως οι εκπρόσωποι των αναπήρων που συναντήθηκαν με τον υπουργό Υγείας έλαβαν τη δέσμευση ότι θα εξετάσει εκ νέου κάποια ζητήματα που έχουν τεθεί. Η συνάντηση θα επαναληφθεί τη Δευτέρα.

Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας πάντως, με συνθήματα και πανό οι ανάπηροι επιχείρησαν να δώσουν το δικό τους μήνυμα στην κυβέρνηση που δε διστάζει να κόψει ακόμη και τις δικές τους παροχές. Τη στιγμή μάλιστα που οι περισσότερες οικογένειες αναπήρων ζουν με τα χρήματα των επιδομάτων.

Στο μεταξύ άτομα με αναπηρίες σε μια συμβολική κίνηση εναπόθεσαν τα τεχνητά τους μέλη στο Σύνταγμα ώστε να κινητοποιηθούν οι αρμόδιοι. Οι συγκεντρωμένοι άφησαν στην πλατεία Συντάγματος επάνω στα κάγκελα που είχε τοποθετήσει η αστυνομία μπροστά στη βουλή, τα τεχνητά τους μέλη δείχνοντας έτσι ότι η πολιτεία πρέπει κάποια στιγμή να ευαισθητοποιηθεί.

Ο επικεφαλής του αναπηρικού κινήματος Γιάννης Βαρδακαστάνης σημειώνει ότι τα μέτρα λιτότητας συνιστούν άμεση παραβίαση και κακοποίηση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία.

Από την άλλη ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος δηλώνει: «Η συστηματική υποστήριξη και εφαρμογή στρατηγικών δράσεων για την υπέρβαση των ανισοτήτων και την πλήρη αξιοποίηση όσων συνανθρώπων μας έχουν κάποια αναπηρία, αποτελεί γνώρισμα ευνομούμενης Πολιτείας και ενάρετης κοινωνίας.

Οι αξίες μας, το ήθος μας και ο πολιτισμός μας κρίνονται και αξιολογούνται από την ποιότητα της ζωής, από την αξιοπρέπεια της εργασίας και από την αρμονική ενσωμάτωση στην κοινωνία των συγκεκριμένων συμπολιτών μας».