«Μπλόκο» σε μολυσμένα κουνούπια στα… διόδια
Μπορεί να είναι μικρό αλλά το ασιατικό κουνούπι-τίγρης (Aedes albopictus) είναι αναμφισβήτητα ένας μεγάλος όσο κι επικίνδυνος μπελάς αφού μεταφέρει μολυσματικές ασθένειες όπως τον δάγγειο πυρετό και τον ιό Chikungunya. Και τις μεταφέρει μετακινούμενο από περιοχή σε περιοχή κατά μήκος των εθνικών οδών, όπως αποκαλύπτει μελέτη της πρόσφατης διασποράς του στον Παναμά. Η διαπίστωση αυτή ίσως βοηθήσει στον αποτελεσματικότερο έλεγχο των κουνουπιών, με ψεκασμούς αυτοκινήτων και φορτηγών σε σημεία ελέγχου κατά μήκος των αυτοκινητοδρόμων.
Αναλύοντας την εξάπλωση του κουνουπιού-τίγρη από το 2002 που εντοπίσθηκε για πρώτη φορά στα ανατολικά της Πόλης του Παναμά (πιστεύεται ότι έφθασε με φορτηγά πλοία που μετέφεραν ελαστικά τροχών, μέσα στο βρόχινο νερό που συγκεντρωνόταν στο εσωτερικό τους) μέχρι το 2013 που το είδος πλέον ενδημούσε στην μισή χώρα, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Παναμά και του αμερικανικού Smithsonian Tropical Research Institute βρήκαν ότι αντί να κουραστούν πετώντας σε πιο θερμές περιοχές με περισσότερη τροφή, δηλαδή… ανθρώπους, τα κουνούπια εξαπλώθηκαν σταδιακά επιβαίνοντας οχημάτων που χρησιμοποιούσαν την Pan-Αmerican Highway!
Ήδη στον Παναμά οι αρχές ψεκάζουν κάποια οχήματα για να εμποδίσουν την εξάπλωση ενός παρασίτου βοοειδών και εξετάζουν τώρα την επέκταση του προγράμματος και για το κουνούπι-τίγρης. Οι ειδικοί ωστόσο προειδοποιούν ότι στις κατοικημένες περιοχές ο έλεγχος των κουνουπιών θα πρέπει να στοχεύει σε κάθε είδος χωριστά αφού το τοπικό Aedes aegypti που ευθύνεται για την διάδοση του κίτρινου πυρετού ζει στα σπίτια ενώ το κουνούπι-τίγρης προτιμά δένδρα και θάμνους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: