Iatropedia

«Μπλόκο» ξανά στα νέα φάρμακα! Γιατί δε θα κυκλοφορήσουν νέες θεραπείες μόνο στην Ελλάδα

Χωρίς νέες πρωτοποριακές θεραπείες που κυκλοφορούν ήδη στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο, φαίνεται ότι θα μείνουν για άλλη μια φορά οι Έλληνες ασθενείς καθώς το νέο δελτίο τιμών των φαρμάκων βρίσκεται στα σκαριά αλλά σύμφωνα με πληροφορίες, δε θα περιλαμβάνει ούτε αυτή τη φορά νέα καινοτόμα φάρμακα που θα διευκόλυναν τη ζωή εκατοντάδων ασθενών. Γιατί;

Εδώ και περίπου 1,5 χρόνο όλο η αγορά περιμένει κάποια κυβέρνηση (από τις αρκετές που έχουν σχηματισθεί) να δώσει τιμές σε νέες πρωτοπόρες θεραπείες που κυκλοφορούν ήδη στις υπόλοιπες χώρες. Γιατί όμως δε δίνονται οι τιμές;

Γιατί μια τέτοια ενέργεια θα αύξανε αυτόματα τη φαρμακευτική δαπάνη κάτι βέβαια που δεν επιθυμεί η κυβέρνηση ούτε τώρα δεδομένου ότι η τρόικα επιμένει σε περαιτέρω μείωσής της.

Αξιοσημείωτο είναι ότι και αυτή η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ετοιμάζει το νέο δελτίο τιμών το οποίο όμως δε θα περιλαμβάνει νέα φάρμακα, με πιθανές ελάχιστες εξαιρέσεις, και θα έχει κυρίως κάποια γενόσημα ή λιγότερο ακριβά σκευάσματα.

Οι αρχικές σκέψεις ήταν να δοθούν τιμές το πολύ σε 5 με 10 νέα πρωτοπόρα σκευάσματα καθώς οι αιτήσεις που έχουν φθάσει στο υπουργείο ξεπερνούν τις 1000.

Σε περίπτωση που δίνονταν τιμές σε όλα, η φαρμακευτική δαπάνη θα εκτοξευόταν πάνω κατά τουλάχιστον 250 εκατ. για το 2012 εκτιμούν όσοι δεν επιθυμούν να έρθουν στην Ελλάδα τα νέα σκευάσματα.

Πολλές φαρμακευτικές εταιρείες πάντως διαμαρτύρονται εδώ και καιρό για την καθυστέρηση αυτή και υπογραμμίζουν ότι η οικονομία και η τρόικα «τρώνε» τις νέες θεραπείες από τους Έλληνες οι οποίοι μένουν πίσω φαρμακευτικά σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρώπης.

Η λίστα με τα φάρμακα που θα πάρουν τιμή θα φέρει αυτή τη φορά την υπογραφή του αναπληρωτή υπουργού Μάριου Σαλμά ο οποίος έχει αναλάβει όλο το κομμάτι των φαρμάκων.

Πηγές αναφέρουν πάντως ότι η τρόικα που έρχεται την ερχόμενη εβδομάδα είναι έτοιμη να ελέγξει ξανά με λεπτομέρεια τη φαρμακευτική δαπάνη με την απαίτηση αυτή να περιορισθεί ακόμη και στα 2,1δις ευρώ έως το τέλος του χρόνου. Στόχος μάλλον ανέφικτος εκτός βέβαια και αν οι ασφαλισμένοι αναγκαστούν να πάρουν φάρμακα χωρίς την οικονομική κάλυψη του κράτους.

Δήμητρα Ευθυμιάδου