Mpox: Αρνητικά τα τεστ και στις Φιλιππίνες για το νέο, επιθετικό στέλεχος

  • Ρούλα Τσουλέα
mpox
Ο ασθενής που νόσησε έχει μολυνθεί από το προηγούμενο, ηπιότερο στέλεχος του υπαίτιου ιού.

Το πρόσφατο κρούσμα της νόσου mpox (πρώην ευλογιά των πιθήκων) που ανιχνεύθηκε τις Φιλιππίνες, οφείλεται στην ήπια παραλλαγή clade 2 του ιού και όχι στο πιο επιθετικό στέλεχος clade 1 που εξαπλώνεται στην Αφρική, ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας της χώρας.

Μία μέρα νωρίτερα είχαν βγει αρνητικές στο νέο στέλεχος και οι εξετάσεις σε ασθενείς με mpox στο Πακιστάν.

«Το κρούσμα που εντοπίστηκε στις Φιλιππίνες οφείλεται στο αρχικό στέλεχος του ιού που πιθανόν κυκλοφορούσε στην κοινότητα», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Teodoro Herbosa στο τηλεοπτικό δίκτυο ANC.

Η Μανίλα είχε ανακοινώσει τη Δευτέρα τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος της mpox εφέτος στην επικράτεια των Φιλιππινών. Η χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας έχει καταγράψει συνολικώς 10 κρούσματα από το 2022, όταν είχε ξεσπάσει η προηγούμενη παγκόσμια έξαρση.

Ο ασθενής που διαγνώστηκε με τη νόσο στις Φιλιππίνες είναι ένας 33χρονος, χωρίς ιστορικό ταξιδιού εκτός της πατρίδας του. Αναρρώνει ομαλά στο νοσοκομείο, δήλωσε ο κ. Herbosa.

Η αναζωπύρωση της mpox στην Αφρική ώθησε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) να κηρύξει τη 14η Αυγούστου παγκόσμια κατάσταση εκτάκτου υγειονομικής ανάγκης. Αυτό έγινε για δεύτερη φορά εντός 2 ετών. Είναι το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού που διαθέτει, για να συντονιστεί η διεθνής κοινότητα και να αντιμετωπίσει συλλογικά μία δυνητική απειλή.

Αιτία του νέου παγκόσμιου συναγερμού είναι τα χιλιάδες κρούσματα της mpox στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και σε γειτονικές χώρες. Όπως δήλωσε στις 19 Αυγούστου 2024 ο υπουργός Υγείας της ΛΔΚ Samuel-Roger Kamba, μόνο στη χώρα του τα κρούσματα ξεπέρασαν τις 16.700. Από τους ασθενείς «λίγο περισσότεροι από 570» έχουν χάσει τη ζωή τους, πρόσθεσε.

Η ΛΔΚ ζητά από τη διεθνή κοινότητα πάνω από 3,5 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου κατά της mpox για να αναχαιτίσει την επιδημία στα εδάφη της.

Φωτογραφία: iStock