mpox: Ο ΠΟΥ ενεργοποιεί το Παγκόσμιο Σώμα Έκτακτης Ανάγκης Υγείας για την αντιμετώπιση της επιδημίας
Το Παγκόσμιο Σώμα Έκτακτης Ανάγκης για την Υγεία (GHEC) είναι μια ομάδα επαγγελματιών με στόχο την ενίσχυση της αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης στον τομέα της υγείας και μια πλατφόρμα συνεργασίας για τις χώρες και τα δίκτυα έκτακτης ανάγκης στον τομέα της υγείας.
Υποστηρίζει τις χώρες σε επίπεδο προσωπικού για επείγοντα περιστατικά υγείας, για την αιφνιδιαστική ανάπτυξη εμπειρογνωμόνων, αλλά και σε επίπεδο δικτύωσης.
Το GHEC ιδρύθηκε από τον ΠΟΥ το 2023, όταν οι καταστάσεις που προέκυψαν από την πανδημία της COVID-19 αποκάλυψαν την ανάγκη εξορθολογισμού των προσπαθειών των υφιστάμενων δικτύων, ώστε να εξασφαλιστεί καλύτερα συντονισμένη στήριξη προς τις χώρες.
«Ο ΠΟΥ και οι εταίροι του υποστηρίζουν την κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό και άλλες χώρες για την εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης για την ανίχνευση κρουσμάτων, τον εντοπισμό επαφών, τον στοχευμένο εμβολιασμό, την κλινική και κατ’ οίκον φροντίδα, την πρόληψη και τον έλεγχο των λοιμώξεων, την εμπλοκή και κινητοποίηση της κοινότητας και την εξειδικευμένη υλικοτεχνική υποστήριξη», δήλωσε ο Δρ Μάικ Ράιαν, εκτελεστικός διευθυντής του Προγράμματος Εκτάκτων Αναγκών Υγείας του ΠΟΥ. «Το GHEC ενισχύει την ικανότητα των πολλών αποτελεσματικών ομάδων ανταπόκρισης σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο να συνεργάζονται και να διασφαλίζουν την επιτυχία στο πεδίο σε ό,τι αφορά τη διακοπή της μετάδοσης και τη μείωση του πόνου», πρόσθεσε.
Η πρώτη ενεργοποίηση αυτού του νέου μηχανισμού υποστήριξης ακολουθεί την κήρυξη της mpox (γνωστής παλαιότερα ως «ευλογιά των πιθήκων») ως έκτακτη ανάγκη δημόσιας υγείας διεθνούς ενδιαφέροντος από τον Γενικό Διευθυντή του ΠΟΥ Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus στις 14 Αυγούστου 2024.
Δεκαοκτώ αφρικανικές χώρες έχουν αναφέρει κρούσματα mpox φέτος και η ταχεία εξάπλωση του στελέχους clade 1b της mpox σε τουλάχιστον δύο άλλες περιοχές έχει προκαλέσει ανησυχίες για περαιτέρω εξάπλωση.
Σε συνεργασία με τη Διεθνή Ένωση Εθνικών Ινστιτούτων Δημόσιας Υγείας, το GHEC αξιολογεί τις ικανότητες του εργατικού δυναμικού έκτακτης ανάγκης σε 8 χώρες που έχουν πληγεί από την επιδημία mpox, συμπεριλαμβανομένων της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό και του Μπουρούντι, των δύο χωρών που έχουν πληγεί περισσότερο. Η αξιολόγηση έχει μέχρι στιγμής εντοπίσει 22 τομείς που χρήζουν ενίσχυσης, συμπεριλαμβανομένων της επιδημιολογίας και της επιτήρησης, των εργαστηριακών δυνατοτήτων, της πρόληψης και του ελέγχου των λοιμώξεων, της επικοινωνίας του κινδύνου και της εμπλοκής της κοινότητας.
Από τις 17 Οκτωβρίου, ο ΠΟΥ έχει καταφέρει να στείλει 56 εμπειρογνώμονες στις πληγείσες χώρες. Αυτό περιλαμβάνει προσωπικό του ΠΟΥ καθώς και εμπειρογνώμονες που κινητοποιήθηκαν μέσω του Παγκόσμιου Δικτύου Ειδοποίησης και Αντιμετώπισης Επιδημιών (GOARN) και του Σώματος Εθελοντών Υγείας της Αφρικής (AVoHC-SURGE).
Φωτογραφία: iStock
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Χάπι για την Covid μειώνει τη μετάδοση της νόσου
Γιόγκα ή πιλάτες: Οι διαφορές, οι ομοιότητες και ποια άσκηση είναι κατάλληλη για εσάς
Αλκοόλ: Τι προκαλεί η υπερβολική κατανάλωση στον οργανισμό, ειδικά των εφήβων