Iatropedia

Ευλογιά των πιθήκων (mpox): Στη Σουηδία το πρώτο επιθετικό κρούσμα στην Ευρώπη

Monkeypox new disease dangerous over the world. High quality photo

Μόνο τον τελευταίο χρόνο έχουν αναφερθεί 17.000 κρούσματα mpox και περισσότεροι από 500 θάνατοι σε 13 χώρες της Αφρικής.

Το πρώτο επιθετικό κρούσμα της νόσου mpox (πρώην ευλογιά των πιθήκων) στην Ευρώπη εντοπίστηκε στη Σουηδία, επιβεβαίωσε σήμερα η σκανδιναβική χώρα. Το κρούσμα αυτό έχει προκληθεί από την πιο μεταδοτική παραλλαγή του υπαίτιου ιού, για την οποία κήρυξε χθες παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, τόνισε χθες τον κίνδυνο εξάπλωσης της νόσου σε ολόκληρο τον κόσμο. Η κύρια ανησυχία είναι ο επονομαζόμενος κλάδος 1b (clade 1b) του ιού που την προκαλεί.

«Αυτό που πρέπει να μας απασχολήσει όλους είναι η εξάπλωση του συγκεκριμένου ιού εντός της Αφρικής και πέραν αυτής. Η πιθανότητα αυτή είναι πολύ ανησυχητική», είπε ο Dr. Ghebreyesus, εφιστώντας την προσοχή για τη δημόσια υγεία.

Δείτε επίσης: Ευλογιά των πιθήκων (mpox): Από τις 22 Ιουλίου διαθέσιμο το εμβόλιο εναντίον της,  λέει ο Α. Γεωργιάδης

Μόνο τον τελευταίο χρόνο έχουν αναφερθεί 17.000 κρούσματα και περισσότεροι από 500 θάνατοι σε 13 χώρες της Αφρικής.

Τα περισσότερα κρούσματα βρίσκονται στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό στην οποία υπάρχουν 96% επιβεβαιωμένα κρούσματα τον τελευταίο μήνα. Συγκριτικά με το 2023, τα κρούσματα mpox έχουν αυξηθεί κατά 160%.

Δείτε επίσης: Ευλογιά των πιθήκων (mpox): Παγκόσμιος συναγερμός από τον ΠΟΥ

Φωτογραφία iStock