Iatropedia

mpox: Ο ΠΟΥ εγκρίνει το πρώτο rapid test για την ευλογιά των πιθήκων

A magnifying glass focusing on a vesicle rash created by monkey pox disease

Ο έλεγχος για τη νόσο, που φέτος έχει ήδη σκοτώσει 866 ανθρώπους στην Αφρική, είναι ανεπαρκής και η βελτίωση της επιτήρησης για τον περιορισμό της μετάδοσης είναι ζωτικής σημασίας, ανέφερε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Ως αποτέλεσμα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έδωσε το «πράσινο φως» για την κυκλοφορία του πρώτου PCR τεστ για ταχεία διάγνωση του ιού mpox (που παλαιότερα ήταν γνωστή ως «ευλογιά των πιθήκων»), σε μια προσπάθεια να ανακόψει τη μετάδοση της νόσου στην Αφρική.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΠΟΥ κήρυξε τον Αύγουστο την mpox διεθνή έκτακτη ανάγκη για την υγεία.

Το PCR, που παράγεται από την Abbott Molecular, μπορεί να ανιχνεύσει και τα δύο στελέχη του ιού: αυτό που υπάρχει εδώ και δεκαετίες, αλλά και το νεότερο, που είναι πιο μολυσματικό.

«Η ανάγκη για γρήγορα τεστ ακριβείας αυξήθηκε απότομα», ανέφερε ο ΠΟΥ.

Σημειώνεται ότι φέτος έχουν αναφερθεί περισσότερα από 34.000 ύποπτα κρούσματα mpox, στη συντριπτική πλειονότητά τους στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Η έγκριση από τον ΠΟΥ για το PCR βοηθά τις χώρες να προμηθεύονται τεστ μέσω των υπηρεσιών του ΟΗΕ και άλλων εταίρων.

Παρόλο που η Αφρική είναι η μοναδική περιοχή όπου η ασθένεια είναι ενδημική, δεν πήρε εμβόλια για τον ιό το 2022, καθώς μια λιγότερο λοιμώδης εκδοχή της μολυσματικής ασθένειας εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο.

Όσον αφορά τα εμβόλια, επί του παρόντος είναι πολύ ακριβά, καθώς κάθε δόση κοστίζει έως και 141 δολάρια.

Ωστόσο, ο ΠΟΥ ανέφερε ότι βρίσκεται σε συζητήσεις και με άλλες φαρμακοβιομηχανίες, προκειμένου να διασφαλιστεί ευρύτερο φάσμα επιλογών.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Υψηλή χοληστερόλη: Ποιες ασκήσεις μπορούν να σας βοηθήσουν να τη μειώσετε

Πίκλες: Τα απρόσμενα οφέλη που μπορεί να έχουν στην υγεία μας