Ν. Θωμαΐδης: Aύξηση 550% της γρίπης στα λύματα – Ποιος τύπος εμφανίστηκε πολύ νωρίς
Αντιμέτωπη με ένα «κοκτέιλ» αναπνευστικών ιών βρίσκεται η χώρα μας, με προεξάρχουσα τη γρίπη η οποία όχι μόνο αυξήθηκε κατακόρυφα τον τελευταίο μήνα, αλλά προκαλείται από δύο διαφορετικούς τύπους του υπαίτιου ιού. Μάλιστα ο ένας έχει εμφανιστεί πολύ πρόωρα στη χώρα μας, αφού κανονικά εμφανιζόταν μετά τα μέσα Ιανουαρίου.
Αυτό υποδηλώνουν οι αναλύσεις των λυμάτων της Αττικής, τις οποίες παρουσίασε νωρίτερα σήμερα στην ΕΡΤ ο κ. Νίκος Θωμαΐδης, καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ.
Όπως αποκάλυψε, η εποχή που διανύουμε χαρακτηρίζεται από έξαρση της γρίπης Α και της γρίπης Β στη χώρα μας. Σημαντική αύξηση παρουσιάζει και το ιικό φορτίο από τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (ιός RSV). Αντιθέτως, ο κορωνοϊός είναι αισθητά μειωμένος σε σύγκριση με τον περυσινό χειμώνα.
Εκείνο όμως που προβληματίζει περισσότερο είναι η εμφάνιση της γρίπης Β. «Το εντυπωσιακό είναι ότι η γρίπη τύπου Β έχει διαδοθεί πάρα πολύ στην κοινότητα αυτή την περίοδο, ενώ αντίστοιχα προηγούμενες χρονιές δεν ανιχνευόταν», είπε ο καθηγητής. «Ξεκινούσε πάντοτε προς τα μέσα Ιανουαρίου και κορυφωνόταν τον Μάρτιο. Αυτή τη στιγμή βλέπουμε γρίπη τύπου Β σε πολύ υψηλό ποσοστό».
Όπως εξήγησε, μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου τα λύματα ήταν μεν θετικά για τη γρίπη τύπου Α αλλά το ιικό φορτίο ήταν αρκετά χαμηλό, σε σύγκριση με το 2023. Το ίδιο ίσχυε για τον κορωνοϊό και για τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV). Στην πραγματικότητα, «ο RSV δεν ανιχνευόταν καν», είπε.
Η διαφορά αυτή ήταν αναμενόμενη, εάν αναλογιστεί κανείς ότι τον Νοέμβριο ο καιρός ήταν αρκετά ήπιος. Έτσι, «δεν υπήρξαν οι κατάλληλες συνθήκες για νωρίτερη διάδοση».
Από τις 15 Δεκεμβρίου
Ξαφνικά, από τις 15 Δεκεμβρίου άρχισε μεγάλη αύξηση της γρίπης τύπου Α που αθροιστικά έφτασε το 180% σε μία εβδομάδα. Ο ιός αυτός «πραγματικά εκτοξεύτηκε» την εβδομάδα μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, ενώ το ίδιο έγινε και με τη γρίπη τύπου Β. Πολύ μεγάλη αύξηση υπήρξε και στον ιό RSV.
Έτσι, το ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής αυξήθηκε μεταξύ 15 Δεκεμβρίου και 6 Ιανουαρίου ως εξής:
- Κατά 550% στη γρίπη Α
- Κατά 335% στη γρίπη Β
- Κατά 197% στον ιό RSV
- Κατά 55% στον κορωνοϊό
Και στους τέσσερις ιούς, οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφηκαν μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. Μετά τις 29 Δεκεμβρίου αυτή που αυξάνεται σημαντικά είναι η γρίπη τύπου Β.
Σύγκριση με το 2023
Η αλήθεια είναι πως η εποχή της γρίπης είθισται να αρχίζει στη χώρα μας μετά τα μέσα Δεκεμβρίου. Ωστόσο εφέτος παρατηρούνται σημαντικές διαφορές σε σύγκριση με τον περυσινό χειμώνα.
«Σε σύγκριση με την περίοδο Χριστουγέννων-Πρωτοχρονιάς 2023, βλέπουμε ότι το 2023 δεν είχαμε καν γρίπη Β», είπε ο κ. Θωμαΐδης. «Ο κορωνοϊός είναι φέτος πέντε φορές χαμηλότερος και ο RSV δύο φορές χαμηλότερος. Ωστόσο το ιικό φορτίο της γρίπης Α είναι διπλάσιο εφέτος απ’ ό,τι το 2023. Η αύξηση της Β όμως είναι απείρως μεγαλύτερη, αφού δεν την βρίσκαμε το 2023».
Τα στοιχεία αυτά υποδηλώνουν ότι μέσα σε δύο εβδομάδες εξαπλώθηκαν σαν την φωτιά οι δύο τύποι της γρίπης. Αυτό όμως δεν σημαίνει έλλειψη εμβολιασμών. «Το εμβόλιο παρέχει μεγάλη προστασία από τα σοβαρά συμπτώματα, αλλά δεν καλύπτει πλήρως. Θα αρρωστήσεις, αλλά με ήπια συμπτώματα. Και βεβαίως υπάρχουν πολλοί νέοι που δεν έχουν εμβολιαστεί», εξήγησε ο καθηγητής.
Πώς θα εξελιχθεί
Ο κ. Θωμαΐδης εκτίμησε επίσης ότι η διασπορά της γρίπης και των άλλων αναπνευστικών ιών θα συνεχιστεί το προσεχές διάστημα, διότι διαρκεί αρκετές εβδομάδες κάθε χρόνο.
Ενδέχεται, όμως, να υπάρξει κάποια ύφεση εντός του Ιανουαρίου, τουλάχιστον όσον αφορά την γρίπη Β, η οποία βρίσκεται εκτός εποχής. Επειδή όμως εμφανίστηκε πολύ νωρίς, «θα δούμε πως θα εξελιχθεί το φαινόμενο μέσα στον Ιανουάριο και τους επόμενους μήνες», κατέληξε.
Φωτογραφία: iStock