Στα προβλήματα υγείας που μπορεί να προκαλέσει ο καύσωνας, και δη ο παρατεταμένος, αναφέρθηκε ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στο ΕΡΤΝews.
«Ό,τι μπορεί να αναβληθεί από εξωτερική δουλειά, καλό θα είναι να αναβληθεί. Ιδιαίτερα αν είμαστε μεγάλης ηλικίας με συνοδά νοσήματα και παίρνουμε φάρμακα, θα πρέπει πραγματικά ό,τι μπορεί να αναβληθεί να αναβληθεί σε ώρες τουλάχιστον της ημέρας πιο δροσερές, εάν υπάρχουν αυτές, και όχι καταμεσήμερο ή στις πολύ δύσκολες ώρες», ανέφερε.
Συμπτώματα και τρόποι προφύλαξης
Αναφερόμενος στα συμπτώματα, ο καθηγητής Τζανάκης σημείωσε:
«Το σύμπτωμα που νιώθουν οι περισσότεροι είναι ατονία, τάση για λιποθυμία, πονοκέφαλος και ζάλη. Όλη αυτή η αστάθεια ας το πούμε. Όλα αυτά θα πρέπει να μας θέσουν σε εγρήγορση και να προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε αυτόν τον άνθρωπο.
Καλό θα είναι αν έχουμε γείτονες μοναχικούς, ειδικά υπέργηρους, καλό να τους χτυπήσουμε το κουδούνι, να τους ζητήσουμε αν θέλουν να τους κάνουμε κάτι. Να δούμε κατ’ αρχήν αν είναι καλά.
Νομίζω ότι στις μέρες μας χρειάζεται μια ενσυναίσθηση γύρω από αυτούς τους ανθρώπους. Η κατάληξη κάποιας θερμικής εξάντλησης είναι η θερμοπληξία. Καταρρέει το θερμορυθμιστικό σύστημα του οργανισμού, με συνέπεια να έχουμε πλέον τη θερμοπληξία με μια αύξηση της θερμοκρασίας που δεν είναι πυρετός, από 40-41.
Ο θερμοπληγής άνθρωπος είναι στην ουσία ένας άνθρωπος σε κωματώδη κατάσταση. Θα πρέπει να πάει στο νοσοκομείο για να αντιμετωπιστεί με υποστήριξη μεγάλη, ίσως και μονάδα εντατικής θεραπείας.
Καλό θα είναι να μην φτάσουμε εκεί.
Ο κόσμος θεωρεί ότι έχει πάθει ηλίαση, παρόλο που μπορεί να συμβεί και σε μέρη που δεν έχει ήλιο.
Αν δηλαδή μας βάλουν σε ένα ζεστό δωμάτιο με 40-50 βαθμούς, τότε θα πάθουμε σε ένα διάστημα ίσως λίγο μακρύτερο, θερμική καταπόνηση, εξάντληση, ηλίαση.
Ηλίαση θα πάθουμε πολύ ευκολότερα σε εξωτερικούς χώρους, ειδικά αν υπάρχει ήλιος απευθείας σε εμάς.
Ένα δωμάτιο μπορεί να είναι σχετικά ανεκτό μέχρι τους 30 βαθμούς, αν και πολύ δύσκολα κάποιος κοιμάται με πάνω από 28 – 29 βαθμούς, άνετα θα ιδρώνει και θα στριφογυρίζει και τέτοια.
Μια θερμοκρασία γύρω στους 30 βαθμούς με λίγο βοήθημα με ας το πούμε ανεμιστήρες, είναι μια ανεκτή κατάσταση.
Μπορούμε επίσης να κάνουμε χλιαρά μπάνια, όχι ζεστά μπάνια, ούτε κρύα μπάνια, ντους δηλαδή. Έτσι θα βοηθήσουμε λίγο την εφίδρωση και την αποβολή θερμοκρασίας.
Πολλά υγρά, ελαφρά γεύματα, όχι λιπαρά, όχι αλκοόλ.
Δεν είμαστε γυμνοί από τη μέση και πάνω μέσα, ειδικά αν είμαστε στον ήλιο. Δεν βοηθάει αυτό ιδιαίτερα, φέρνει πιο κοντά τη θερμική καταπόνηση. Να φοράμε ρούχα ελαφριά, βαμβακερά ρούχα, ιδιαίτερα αν βρισκόμαστε σε εξωτερικούς χώρους, ώστε να αποτρέπουμε την απευθείας επαφή με το ηλιακό με την ηλιακή ακτινοβολία.
Από τις 10 ξεκινάνε οι υψηλές θερμοκρασίες και επειδή είναι μεγάλες οι ημέρες νομίζω μέχρι τις 5 – 6 καλό θα είναι να αποφεύγουμε [να κυκλοφορούμε]. Μπορούμε να πάμε για ψώνια μετά τις 6 μόνο και εφόσον αισθανόμαστε καλά.
Πάντα γυαλιά ηλίου, καπέλο, ελαφριά ρούχα και εφόσον αισθανόμαστε καλά».
Φωτογραφία: iStock
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Το Ozempic μπορεί να συνδέεται με μικρότερο κίνδυνο άνοιας και χρήσης νικοτίνης
Πέντε συμβουλές για τις ευπαθείς ομάδες κατά τη διάρκεια του καύσωνα, από τον Πρύτανη του ΕΚΠΑ