Iatropedia

Να κάνω ή όχι αποτρίχωση με λέιζερ;

Η ''μάχη κατά της τρίχας'' δεν έχει εποχή. Μάλιστα οι περισσότερες γυναίκες για να βγούν νικήτριες σε αυτό τον πόλεμο δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα για να απαλλαγούν από την ανεπιθύμητη τριχοφυΐα. Ένα από αυτά είναι και το λέιζερ. Ποια αποτελέσματα μπορεί να πετύχει το λέιζερ; Ενδείκνυται για όλες τις περιπτώσεις; Κάθε πότε μια γυναίκα μπορεί να κάνει αποτρίχωση με λέιζερ; Απαντήσεις σε αυτά και σε άλλα ερωτήματα στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί.

Toυ Στέλιου Αγγελίδη Δερματολόγου

H συχνότερη αιτία της ανεπιθύμητης τριχοφυΐας στις Ελληνίδες είναι η ιδιοπαθής υπερτρίχωση ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί εκτός από LASER και ορμονολογικός έλεγχος.

Πρόβλημα επίσης αποτελεί και η έντονη τριχοφυΐα μερικών ανδρών καθώς και η ανάπτυξη τριχών μέσα στο δέρμα που προκαλεί ερεθισμούς και σπυράκια (γένια στους άνδρες – μπικίνι και πόδια στις γυναίκες).

Οι τρίχες αναπτύσσονται κυκλικά και έτσι άλλα τριχοθυλάκια μπαίνουν σε στάδιο ηρεμίας χάνοντας την τρίχα τους προσωρινά, ενώ άλλα μπαίνουν σε στάδιο ανάπτυξης παράγοντας ξανά τρίχα. Έτσι οι τρίχες που φαίνονται στο δέρμα, αντιστοιχούν σε ένα μέρος μόνο των τριχοθυλακίων που υπάρχουν στο βάθος.

ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΤΟ LASER;

Τα LASER αποτρίχωσης καταστρέφουν σε μία εφαρμογή όλα τα τριχοθυλάκια που έχουν τρίχα. Τα εξελιγμένα συστήματα διαθέτουν μεγάλα μεγέθη δέσμης φωτός, θεραπεύοντας έτσι σε κάθε παλμό μεγαλύτερες περιοχές και περιορίζοντας τον χρόνο και το κόστος κάθε συνεδρίας.

Επόμενες θεραπείες μπορούν να γίνουν ανάλογα με το σημείο του σώματος, όταν τριχοθυλάκια που βρίσκονταν σε στάδιο ηρεμίας ολοκληρώσουν τον κύκλο τους και μπουν σε στάδιο ανάπτυξης. Έτσι έχουμε σταδιακά και ανάλογα με την περιοχή του σώματος, λύση στα παραπάνω προβλήματα.

ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ

O μηχανισμός της αποτρίχωσης με LASER είναι η απορρόφηση της ενέργειας της ακτίνας από τη μελανίνη της τρίχας με αποτέλεσμα την καταστροφή τoυ θύλακα. Τα περισσότερα συστήματα LASER είναι ικανά να μειώσουν τον αριθμό των τριχών και να εξασθενίσουν σταδιακά τους τελικούς θύλακες.

ΤΙ ΠΕΤΥΧΑΙΝΕΙ ΤΟ LASER;

Τα περισσότερα συστήματα Laser είναι ικανά να μειώσουν τον αριθμό των τριχών και να εξασθενίσουν σταδιακά τους τελικούς θύλακες. Το ποσοστό επιτυχίας εξαρτάται από το χρώμα, το πάχος της τρίχας και το φωτότυπo του ασθενούς.

Η σωστή εφαρμογή ενός συστήματος στη μέγιστη απόδοση του, παρέχει πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα. Η επιτυχία είναι συνάρτηση των εξής παραμέτρων: μήκος κύματος πυκνότητα ενέργειας διάρκεια παλμού συχνότητα επανάληψης (Hz) μέγεθος του spot

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΧΝOΤΗΤΑ ΤΩΝ ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ;

Είναι σημαντικό οι συνεδρίες να γίνονται όταν οι τριχικoί θύλακες βρίσκονται στο πρώιμο αναγενές στάδιο. Η μελανίνη απαντά σε υψηλή συγκέντρωση στην αναγενή φάση της τρίχας, με αποτέλεσμα την υψηλή απορρόφηση της ενέργειας στη φάση αυτή.

Στο πρόσωπο οι συνεδρίες γίνονται ανά 1-2 μήνες, ενώ στον κορμό ανά 1-3 μήνες.

Το μεσοδιάστημα των συνεδριών είναι ανάλογο με το χρόνο επανέκφυσης των τριχών.

ΤΙ ΚΑΝΩ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟ LASER;

Οι ασθενείς δεν πρέπει να κάνουν αποτρίχωση με κερί, ή άλλη μέθοδο, για 4-6 εβδομάδες πριν από την αποτρίχωση με Laser. Είναι προτιμότερο να ξυρίζονται οι τρίχες πριν από τη θεραπεία με Laser. Μειώνεται έτσι η πιθανότητα εγκαύματος και o πόνος.

Συνιστάται φωτoπρoστασία πριν και μετά τη θεραπεία.

Όσο λιγότερο μαυρισμένο παραμείνει το δέρμα, τόσο μεγαλύτερη ένταση είναι δυνατή, με επακόλουθο μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΑΠOΤΡΙΧΩΣΗΣ ΜΕ LASER

Εγκυμοσύνη

Λήψη φαρμάκων π.χ. ισoτρετινoΐνη, συστηματικά ή τοπικά

Ιστορικό χηλοειδών

Φωτοευαισθησία

Στέλιος Αγγελίδης

Δερματολόγος

Διδάκτωρ Παν. Αθηνών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όλες οι απαντήσεις για την τριχόπτωση!

Γιατί οι άνδρες ιδρώνουν περισσότερο από τις γυναίκες

Πως να απαλλαγείτε από τους μαύρους κύκλους;

Έξι συνήθειες που γερνούν το δέρμα!