Να μη γίνεται το αντιγριπικό εμβόλιο στα φαρμακεία ζητούν οι παθολόγοι

  • Iatropedia newsroom
γιατρός, αντιγριπικό εμβόλιο
«Δίνεται νομοθετικά σε μη πιστοποιημένους επιστήμονες υγείας, όπως είναι οι φαρμακοποιοί, η ευθύνη ιατρικών πράξεων»

Η Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδος (ΕΕΠΕ) εκφράζει την αντίθεσή της με τη δυνατότητα που δίνεται στους φαρμακοποιούς να κάνουν οι ίδιοι το αντιγριπικό εμβόλιο στα φαρμακεία, ζητώντας να αποσυρθεί η σχετική διάταξη.

«Στην προφύλαξη της δημόσιας υγείας έχουν διακριτό ρόλο όλοι οι επιστήμονες υγείας. Υπάρχουν όμως ποινικές και αστικές ευθύνες σε περιπτώσεις αρνητικής εξέλιξης παρεμβατικών πράξεων, όπως είναι οι εμβολιασμοί, που εκτελέστηκαν από επαγγελματίες, οι οποίοι ουδέποτε εκπαιδεύτηκαν για να τις πραγματοποιήσουν, αλλά και για να αντιμετωπίσουν ορθά, τυχόν παρενέργειες», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδος (ΕΕΠΕ), ζητώντας να αποσυρθεί η διάταξη για τη δυνατότητα αντιγριπικού εμβολιασμού στα φαρμακεία.

«Σε έκτακτες συνθήκες όπως η πανδημία», εξηγεί, «παραβλέπονται πολλές από αυτές τις υποχρεωτικές διαδικασίες, επειδή προέχει η άμεση αντιμετώπιση στις επιβαρυντικές για την υγεία καταστάσεις. Σήμερα δεν υπάρχουν αυτές οι δραματικές για την υγεία συνθήκες και απορούμε για την σπουδή που έδειξε η κυβέρνηση δίνοντας νομοθετικά σε μη πιστοποιημένους επιστήμονες υγείας, όπως είναι οι φαρμακοποιοί, την ευθύνη ιατρικών πράξεων».

«Αν η κυβέρνηση δεν θέλει να εκτεθεί ενισχύοντας τα συντεχνιακά συμφέροντα των φαρμακοποιών, ας επεκτείνει το μέτρο της δυνατότητας εμβολιασμού στους βιολόγους, τους επισκέπτες υγείας, τους νοσηλευτές, τους φυσιοθεραπευτές και όχι μόνο στους φαρμακοποιούς που τα εμπορεύονται», προσθέτει, καταλήγοντας ότι αναμένουν την απόσυρση της διάταξης.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Εποχική γρίπη: Ξεκινά ο αντιγριπικός εμβολιασμός – Ποιοι και πότε πρέπει να κάνουν το εμβόλιο [εγκύκλιος]

Παιδική παχυσαρκία: Μη επαρκής η σωματική άσκηση των παιδιών στην Ελλάδα, περνούν έως και 3 ώρες την ημέρα στις οθόνες