Να βουτήξω ή όχι; Θάλασσα ή θαλασσοθεραπεία
Σήμερα οι ειδικοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η θάλασσα προσφέρει χαλάρωση και ευεξία τόσο στο σώμα όσο και στο πνεύμα ενώ όταν επιστρατεύονται και τα φύκια μαζί την λάσπη του βυθού τότε προσφέρουν απλόχερα όλα τα πολύτιμα συστατικά τους.
Έρευνα που πραγματοποίησαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν απέδειξε ότι το θαλασσινό νερό είναι πλούσιο σε νάτριο, μαγνήσιο, θείο, φώσφορο και ιώδιο, στοιχεία που αναζωογονούν ψυχή και σώμα, καταπολεμά την παχυσαρκία και ανακουφίζει από τις φλεγμονές όπως η αρθρίτιδα.
Χαρακτηριστικό είναι ότι το θαλασσινό νερό, περιέχει περισσότερα από εξήντα μεταλλικά άλατα και έναν πολύ μεγάλο αριθμό ιχνοστοιχείων τα οποία ανακουφίζουν από την αρθρίτιδα , το αυχενικό σύνδρομο, διάφορους τραυματισμούς, ενώ βελτιώνει τα κυκλοφοριακά προβλήματα . Παράλληλα το θαλασσινό νερό είναι ελιξήριο νεότητας και το δέρμα ανακτά τη λάμψη και τη φρεσκάδα του.
Μυστικά του βυθού
Πάντως αυτό το καλοκαίρι μην περιοριστείτε μόνο σε βουτιές στη θάλασσα..
Tα παράγωγα του θαλασσινού νερού, όπως τα φύκια και η λάσπη του βυθού , λόγω της πληθώρας των μετάλλων και των ιχνοστοιχείων που περιέχουν (χλώριο, νάτριο, ασβέστιο, κάλιο, ιώδιο κ.ά.), έχουν τρεις βασικές ιδιότητες: αντιφλεγμονώδεις, αναλγητικές και μυοχαλαρωτικές.
Χαρακτηριστικό είναι ότι τα θρεπτικά συστατικά των φυκιών, είναι 50.000 μεγαλύτερα από ότι περιέχει το θαλασσινό νερό.
Όπως εξηγούν οι ειδικοί, εξασφαλίζουν ενυδάτωση των επιδερμικών κυττάρων με ταυτόχρονη διάλυση των επιφανειακών λιποκυττάρων και έτσι μειώνουν αισθητά την κυτταρίτιδα. Aνάλογα με το χρώμα τους (υπάρχουν καφέ, κόκκινα, μπλε και πράσινα), έχουν και διαφορετικές ιδιότητες.
Ένα ακόμη συστατικό της θάλασσας, η λάσπη, ανάλογα με την προέλευση της , είναι πλούσια σε μεταλλικά στοιχεία, συγκρατεί μεγάλη θερμότητα, αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος και ανακουφίζει άμεσα από τον πόνο. Πάντως η καλύτερη λάσπη θεωρείται ότι είναι από τη Nεκρά Θάλασσα , καθώς όλα τα ευεργετικά της στοιχεία βρίσκονται σε πολύ υψηλότερες συγκεντρώσεις (μέχρι και 150 φορές) συγκριτικά με άλλες θάλασσες.
Δεν μπορούν όλοι
H θαλασσοθεραπεία αντενδείκνυται σε όσους πάσχουν από υπερθυρεοειδισμό ή σοβαρά καρδιακά και αναπνευστικά νοσήματα (π.χ. στεφανιαία νόσο) τα οποία δεν είναι σταθεροποιημένα με φαρμακευτική αγωγή.
H χρήση των ζεστών θεραπειών πρέπει επίσης να αποφεύγεται στις περιπτώσεις προβλημάτων του κυκλοφορικού των κάτω άκρων (φλεβίτιδα, ευρυαγγείες, κιρσοί κλπ.). Σε κάθε περίπτωση, πάντως, και εφόσον αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα υγείας, καλό είναι να συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Bέβαια, σε όλα τα κέντρα θαλασσοθεραπείας υπάρχει γιατρός, ο οποίος, βασισμένος στο ιατρικό ιστορικό σας, σας υποδεικνύει τις κατάλληλες θεραπείες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Είναι επικίνδυνο το τατουάζ όπως λέει ο Ερντογάν;