Η χρήση υποβοηθούμενης από υπολογιστή νάρκωσης με προποφόλη σε ενδοσκοπήσεις και κολονοσκοπήσεις ρουτίνας μείωσε τον απαιτούμενο χρόνο ανάνηψης κατά 20% ενώ οι ασθενείς συνήλθαν καλύτερα απ’ ότι αν χρησιμοποιείτο ο συνήθης συνδυασμός αναισθητικών μιδαζολάμης και φεντανύλης. Σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποίησαν ερευνητές του Virginia Mason Medical Center (VMMC) στο Σηάτλ των ΗΠΑ, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι γιατροί μπορούν να χρησιμοποιούν εναλλακτικώς την μέθοδο CAPS (Computer Assisted Propofol Sedation) στις ενδοσκοπήσεις ανωτέρου και κατωτέρου πεπτικού χωρίς πρόβλημα.
«Ορισμένοι ασθενείς δεν αντιδρούν καλά στην αναισθησία με μιδαζολάμη και φεντανύλη και άλλοι βρίσκουν ότι τα φάρμακα αυτά τους κάνουν να νιώθουν πως βρίσκονται σε μια «ομίχλη» όταν ξυπνούν» λέει ο Άντριου Ρος, επικεφαλής γαστρεντερολόγος και διευθυντής του Κέντρου Θεραπευτικής Ενδοσκόπησης στο VMMC. Σε δοκιμές με άτομα υγιή αλλά και άτομα που έπασχαν από συστημικές νόσους, γαστρεντερολόγοι και αναισθησιολόγοι του VMMC διεπίστωσαν ότι με την υποβοηθούμενη από υπολογιστή νάρκωση οι ασθενείς συνήλθαν μετά από 27 λεπτά κατά μέσον όρο, χρόνος συντομότερος κατά 6 λεπτά ή σχεδόν 20% από τον αντίστοιχο χρόνο ανάκτησης αισθήσεων από νάρκωση με την καθιερωμένη χορήγηση μιδαζολάμης-φεντανύλης.
Επίσης, ένα ακόμη πλεονέκτημα της μεθόδου CAPS είναι ότι αντίθετα με την νάρκωση με propofol η οποία απαιτεί την παρουσία αναισθησιολόγου, η συγκεκριμένη ειδικότητα δεν χρειάζεται σε κάθε διαδικασία, απλώς πρέπει να είναι διαθέσιμη εφόσον προκύψει ανάγκη. Ως εκ τούτου, νοσοκομεία και συστήματα υγείας έχουν την δυνατότητα να επανδρώνουν αποτελεσματικότερα τις ενδοσκοπήσεις που εκτελούνται.