Ενώ οι εμπνευστές τους εγχειρήματος περίμεναν να υπάρξει μεγάλη κίνηση ασθενών με ιδιωτικές ασφαλιστικές, τελικώς μόλις 50 άτομα νοσηλεύθηκαν τους τελευταίους μήνες σε δημόσια νοσοκομεία.
Η έμπνευση να διατεθούν κρεβάτια του ΕΣΥ στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες (αρχικά 556 σουίτες και μονόκλινα) φαίνεται ότι δεν ήταν τόσο προσοδοφόρα όσο ήλπιζαν τα στελέχη του υπουργείου Υγείας.
Η ηγεσία του υπουργείου ευελπιστούσε έως το τέλος του χρόνου να εξασφαλιστούν κοντά στα 10 εκατ. ευρώ και συνολικά να μπαίνουν στα Ταμεία του ΕΣΥ περίπου 30 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο.
Ωστόσο μέχρι στιγμής κι ενώ το 2011 εκπνέει, οι πελάτες των ιδιωτικών ασφαλιστικών που έχουν νοσηλευθεί στο ΕΣΥ δε φθάνουν καλά καλά τους 50. Για το λόγο αυτό η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει ξεκινήσει νέο κύκλο επαφών με τις εταιρείες προκειμένου να καθορισθεί ένα διαφορετικό πλαίσιο λειτουργίας της συμφωνίας.
Στόχος πλέον είναι να επαναπροσδιοριστούν και οι όροι της συνεργασίας καθώς το ΕΣΥ σήμερα αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες των πελατών των ασφαλιστικών εταιρειών. Κονδύλια για τη βελτίωση της υποδομής δεν υπάρχουν. Τα λιγοστά δωμάτια και οι σουίτες που είχαν φτιαχτεί για τους Ολυμπιακούς Αγώνες φαίνεται ότι δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την ξενοδοχειακή υποδομή που διαθέτουν σήμερα τα ιδιωτικά νοσοκομεία και στα οποία νοσηλεύονται συνήθως οι πελάτες των ασφαλιστικών.
Εκτός αυτού το λιγοστό προσωπικό των δημοσίων νοσοκομείων και μετά τις εφεδρείες, δεν αρκεί ούτε τους υπόλοιπους νοσηλευόμενους να εξυπηρετήσει.
Αν τώρα το 2012 αποδειχθεί η συμφωνία πιο κερδοφόρος για τα ταμεία των νοσοκομείων, παραμένει ένα ενδεχόμενο ανοικτό αν και αμφίβολο καθώς εξαιτίας και της κρίσης πολλοί ασθενείς διακόπτουν και τα συμβόλαιά τους με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και οδηγούνται θέλοντας και μη στο υποτιθέμενο δωρεάν ΕΣΥ.