ΝΔ: Δραματικές οι συνέπειες στη δημόσια υγεία από την απουσία πολιτικής για την ορθή χρήση των αντιβιοτικών
Το μείζον αυτό πρόβλημα δημόσιας υγείας είχε αναγνωριστεί από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας όπου τα έτη 2013 και 2014 προχώρησε σε σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις, δίνοντας νέες σχετικές αρμοδιότητες στο ΚΕΕΛΠΝΟ.
Όμως, το έλλειμμα ενεργειών και του ΚΕΕΛΠΝΟ και του Υπουργείου Υγείας είναι εμφανές αφού ποτέ δεν εφάρμοσαν τη σχετική νομοθεσία για την καταπολέμηση της μικροβιακής αντοχής των νοσοκομειακών λοιμώξεων. Για το λόγο αυτό ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός για ποιους λόγους δεν εφαρμόστηκε η σχετική νομοθεσία των ετών 2013 – 2014, εάν θα αναζητηθούν ευθύνες και σε ποιες σχετικές και άμεσες ενέργειες θα προβεί για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:
Η 18η Νοεμβρίου έχει ορισθεί ως η Ευρωπαϊκή Ημέρα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για την Ορθή Χρήση των Αντιβιοτικών. Και τούτο γιατί η αλόγιστη χρήση των αποτελεί μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας, που ξεπερνά τα εθνικά σύνορα και απασχολεί τόσο την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.
Έχει μάλιστα ως συνέπεια τη αντοχή των μικροβίων των νοσοκομειακών λοιμώξεων και ως συνέπεια το θάνατο τουλάχιστον χιλίων εξακοσίων (1.600) ανθρώπων στην Ελλάδα ετησίως λόγω των λοιμώξεων που προκαλούνται από πέντε (5) βακτήρια – ανθεκτικά στα αντιβιοτικά. Σύμφωνα, δε, με την πρόβλεψη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας & Ανάπτυξης (OOΣΑ, Νοέμβριος 2018), ο συνολικός αριθμός θανάτων στη χώρα μας θα υπερβεί τις εξήντα εννέα χιλιάδες (69.000) έως το 2050, εφόσον δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα περιορισμού του προβλήματος.
Το μείζον αυτό πρόβλημα δημόσιας υγείας αναγνωρίστηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ που προχώρησε σε σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις (Νόμος 4208/2013 [ΦΕΚ Α’/252], άρθρο 21, και τη σχετική Υπουργική Απόφαση Υ1Γ.Π. 114871 [ΦΕΚ Β’/388/18.02.2014]), όπου προσδιορίστηκαν αναλυτικά τα νομικά – διοικητικά εργαλεία για την αντιμετώπισή του. Είχαν δοθεί δε νέες σχετικές αρμοδιότητες στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Επιπλέον, το ΚΕΕΛΠΝΟ, σε συνεργασία με τον ΕΟΦ, ενημέρωνε συστηματικότατα τον γενικό πληθυσμό κατά της αλόγιστης χρήσης αντιβιοτικών με εκστρατείες ενημέρωσης και έτρεχε πολύ σημαντικά προγράμματα στα δημόσια νοσοκομεία, όπως για παράδειγμα το πρόγραμμα «Προκρούστης».
Με έκπληξη όμως, το Σάββατο 17 Νοεμβρίου, διαβάσαμε επιστολή που έστειλε ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ στον νυν Υπουργό Υγείας, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για την Ορθή Χρήση των Αντιβιοτικών, στην οποία ουσιαστικά τον εγκαλεί για τους αναρίθμητους θανάτους που προκαλούνται από τις νοσοκομειακές λοιμώξεις και ζητά μέτρα για την αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών, σαν να μην είναι ο ίδιος πρόεδρος του καθύλην αρμόδιου φορέα και άρα συνυπεύθυνος για το έλλειμμα ενεργειών του ΚΕΕΛΠΝΟ επί 3 χρόνια!
Και είναι τεράστιες οι ευθύνες και το έλλειμμα ενεργειών και του Υπουργείου Υγείας και του ΚΕΕΛΠΝΟ, γιατί ποτέ δεν εφάρμοσαν το νόμο και τη σχετική Υπουργική Απόφαση των ετών 2013-2014 για την καταπολέμηση της μικροβιακής αντοχής των νοσοκομειακών λοιμώξεων. Και είναι επιπλέον τεράστιες οι ευθύνες των γιατί άφησαν, και σε αυτό το πεδίο, ανενημέρωτο τον γενικό πληθυσμό. Και προξενεί αλγεινή εντύπωση να εμφανίζεται ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ ακόμα και στην επιτροπή θεσμών της Βουλής και να υποστηρίζει ότι φταίνε τα κανάλια που δεν ενημερώνουν τον κόσμο δωρεάν με κοινωνικό χρόνο!
Βάσει των ανωτέρω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1. Για ποιους λόγους δεν εφαρμόστηκε ο νόμος και η Υπουργική Απόφαση των ετών 2013- 2014 που προσδιόριζαν επακριβώς τις ενέργειες για την αντιμετώπιση του μείζονος αυτού προβλήματος δημόσιας υγείας; Θα αναζητηθούν ευθύνες από τους αρμόδιους;
2. Σε ποιες σχετικές και άμεσες ενέργειες θα προβεί για την αντιμετώπιση του προβλήματος της αλόγιστης χρήσης αντιβιοτικών; Είναι στις προθέσεις του να απαγορεύσει επιτέλους την χρήση αντιβιοτικών χωρίς συνταγή ιατρού;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Ιάσονας Φωτήλας Αχαΐας
Βασίλης Οικονόμου Επικρατείας