Ο βουλευτής επισήμανε τις δυσκολίες του εγχειρήματος για την ένταξη και την εκπαίδευση των παιδιών Ρομά, το οποίο επιδεινώνεται από την κατά 80% περικοπή σε σχέση με τον αντίστοιχο προϋπολογισμό του προγράμματος κατά την πενταετία 2010- 2015.
Επίσης, αναφέρθηκε και στα αντίστοιχα προβλήματα που αντιμετωπίζονται στην υγεία και τα οποία βρίσκουν λύση κυρίως μέσω των ΜΚΟ όπως της «Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας “Υγεία για Όλους”». Τέλος, ο κ. Φωτήλας τόνισε το πρόβλημα της μεταστέγασης των Ρομά του Ριγανόκαμπου ώστε να μπορούν να διαβιούν σε καλύτερες συνθήκες.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:
Kαταρχάς, θέλω να ευχαριστήσω για την ενημέρωση που μας κάνετε για το θέμα των συμπολιτών μας Ρόμα.
Πρόκειται για μια πολιτισμική ομάδα με τα δικά της ειδικά χαρακτηριστικά, αλλά, όπως πολύ σωστά επισήμανε η κυρία Υπουργός, πρόκειται για Έλληνες πολίτες, που έχουν υιοθετήσει πλήρως την ορθόδοξη θρησκεία και την παράδοση. Ανθρώπους, οι οποίοι συνεισφέρουν στην παραγωγή πλούτου, στους τομείς του πρωτογενή τομέα, αλλά και του εμπορίου.
Η Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας – από κει που προέρχομαι – είναι μια από τις δύο περιφέρειες της χώρας μας με τους περισσότερους μόνιμα εγκατεστημένους Ρόμα. Οι περισσότεροι – 6.700 έως 7.500 επίσημα καταγεγραμμένοι – σύμφωνα με τα στοιχεία του 2013 της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας – αν και γνωρίζουμε ότι ορθή επίσημη καταγραφή δεν υφίσταται – βρίσκονται στην Αχαΐα, αλλά και στους δύο άλλους νομούς, διαβιούν, τουλάχιστον, 4.500 – 5.000 στον καθένα.
Ένας από τους Δήμους που έχει μεγάλο πλήθος Ρόμα στην Αχαΐα είναι η Δυτική Αχαΐα με περίπου 2.000 άτομα. Λιγότεροι βρίσκονται διασκορπισμένοι σε άλλους οικισμούς.
Τα προβλήματα που υπάρχουν είναι τεράστια.
Οι δυσκολίες, για παράδειγμα του εγχειρήματος για την ένταξη και την εκπαίδευση των παιδιών Ρομά ήταν και παραμένουν εμφανείς. Αφενός, πρόκειται για μια πληθυσμιακή ομάδα με ιδιαίτερα εκπαιδευτικά, πολιτισμικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά που απαιτεί διαρκή και απρόσκοπτη συνεχίση του έργου. Προγράμματα επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών. Ψυχοκοινωνική στήριξη των οικογενειών. Με λίγα λόγια τη δημιουργία – υπό αντίξοες συχνά συνθήκες – αυτών των κατάλληλων προϋποθέσεων, που είναι αναγκαίες για την ένταξη και διατήρηση των παιδιών Ρομά στα σχολεία. Αφετέρου, η χρηματοδότηση του Προγράμματος Εκπαίδευσης των παιδιών Ρόμα σύμφωνα με συγκεκριμένα στοιχεία υπέστη κατά 80% περικοπή σε σχέση με τον αντίστοιχο διαθέσιμο προϋπολογισμό του προγράμματος κατά την εξίσου ή και περισσότερο δυσχερή οικονομικά πενταετία 2010-2015, με αποτέλεσμα τον περιορισμό των δυνατοτήτων του έργου.
Παρόλα αυτά, οφείλω να ομολογήσω ότι γίνεται και πρέπει να το πω, μια καλή προσπάθεια για την υλοποίηση του προγράμματος.
Μιας τέτοιας μορφής παρεμβάσεως, ωστόσο χρειάζεται την απόλυτη στήριξη της πολιτείας και μια πιο μακροπρόθεσμη προοπτική στις υλοποιούμενες δράσεις, προκειμένου να εδραιωθεί η εμπιστοσύνη εκατέρωθεν και κυρίως να παγιωθεί μια προσπάθεια άρσης της κοινωνικής απομόνωσης και εκπαιδευτικής περιθωριοποίησης του πληθυσμού Ρόμα.
Μείζον, επίσης, πρόβλημα αυτή την εποχή στην περιοχή της Αχαΐας, που αναζητείται λύση, είναι αυτό της μεταστέγασης των Ρόμα του Ριγανόκαμπου και επειδή βρίσκεται εδώ η κυρία Υπουργός, πρέπει να υπογραμμίσω πως δεν αρκούν πια οι εξαγγελίες, πρέπει να δούμε και έργα.
Πριν από λίγες εβδομάδες, η κ. Υπουργός υποσχέθηκε να μεταφερθούν σε πολυκατοικίες μέσω προγράμματος ΕΣΠΑ, ώστε να εξασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, όπως συμβαίνει στην περιοχή της Δυτικής Αχαΐας, όπου οι Ρόμα διαβιούν σε νεόδμητα σπίτια, κατά κύριο λόγο, συνεισφέροντας έτσι κυρίως στο τομέα του εμπορίου. Ελπίζω να προχωρήσουν σύντομα οι σχετικές διαδικασίες και για τους κατοίκους του Ριγανόκομπου.
Επιπλέον, δεν πρέπει να σταματήσουν οι προσπάθειες ένταξης στο κοινωνικό σύνολο με προγράμματα κατάρτισης και ενθάρρυνσης δημιουργίας μικρών επιχειρήσεων, ώστε να αντιμετωπιστεί ο κοινωνικός αποκλεισμός.
Ανάλογες παρεμβάσεις πρέπει να υπάρξουν και στην υγεία, ιδιαίτερα στην πρωτοβάθμια φροντίδα και με την αύξηση, για παράδειγμα των εμβολιασμών και την ιατρική φροντίδα, ειδικά των παιδιών και των γυναικών.
Εδώ θα ήθελα, αφενός να ευχαριστήσω αφετέρου να τονίσω τον ευεργετικό ρόλο της κοινωνίας των πολιτών και συγκεκριμένα της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας «Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας “Υγεία για Όλους”», η οποία είναι μια ομάδα μη κερδοσκοπική, όπως σας είπα, που δρα και στην περιοχή μου υπό τον συντονισμό της κυρίας Ελένης Σωτηροπούλου και έχει προβεί πραγματικά σε ένα τεράστιο έργο με χιλιάδες εξετάσεις και εμβολιασμούς σε παιδιά και γυναίκες Ρομά.
Πρωταρχικός στόχος μας, λοιπόν, πρέπει να είναι η άρση των όρων του κοινωνικού αποκλεισμού των Ρομά στη χώρα μας, αλλά και στην περιοχή μας με τη δημιουργία εκείνων των προϋποθέσεων της ομαλής κοινωνικής τους ένταξης σε συνεργασία με τους φορείς της πολιτείας, των ΜΚΟ και των υπόλοιπων ιδρυμάτων.
Σας ευχαριστώ.